Barza neagră este exponatul lunii aprilie la Muzeul Judeţean Argeş

În cadrul proiectului “Exponatul lunii”, Muzeul Judeţean Argeş prezintă publicului, în aprilie, Barza neagră (Ciconia nigra). Este una dintre cele mai rare specii de păsări din ţara noastră, efectivul ei clocitor fiind estimat la nivel naţional la cca. 100 de perechi.
Ciconia nigra cuibăreşte mai ales în Transilvania şi este ruda mult mai cunoscutei berze albe (Ciconia ciconia) care, în ultimul timp, obişnuieşte să-şi instaleze cuibul din ce în ce mai frecvent pe stâlpii liniilor de curent electric din sate.

Doar 10 perechi în tot judeţul

În judeţul Argeş, barza neagră cuibăreşte destul de rar, din regiunea submontană până la câmpie, efectivul fiind estimat la cca. 10 perechi. Îşi instalează cuibul în pădurile puţin umblate de om, pe văile râurilor mai mari sau ale afluenţilor acestora, dar şi în trupurile izolate de pădure din preajma zonelor umede. În migraţie, poate fi văzută hrănindu-se pe malul apelor lent curgătoare sau al bălţilor ori în zbor.

Intrarea este liberă

Exemplarul care constituie exponatul lunii din holul principal al clădirii-monument a Muzeului Judeţean Argeş este un juvenil, însă o pasăre adultă din aceeaşi specie poate fi admirată şi în ultima sală a expoziţiei permanente de Ştiinţele Naturii. El a intrat în colecţia muzeului la data de 22 noiembrie 1977 şi provine de la Suseni. A fost colectat de Cornel Costin, determinat de Mircea Mătieş şi preparat de Nicolae Fusea.
Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr.44, intrarea fiind liberă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea