În atenția agricultorilor din Argeș! Verificați substanţele pe care le folosiţi pentru tratarea culturilor de porumb şi floarea soarelui
Luni, 04 Mai 2015 14:49
# UE interzice, de luna aceasta, patru astfel de produse
Începând cu 20 mai, magazinele fitosanitare nu mai au voie să vândă o serie de produse ce au ca substanţă activă imidacloprid. Este vorba despre patru “chimicale” foarte populare - inclusiv în Argeş – din rândul produselor la care apelează cultivatorii de porumb şi floarea soarelui. Mai mult, începând cu aceeaşi dată, este interzisă şi folosirea lor, aşa încât, cei care le mai au încă pe stoc, ar trebui să le utilizeze înainte de expirarea acestui
termen. Până atunci, fermierii care le folosesc trebuie să pună, acolo unde s-au înfiinţat culturi de porumb ori floarea soarelui, cu seminţe tratate, plăcute de avertizare care să anunţe folosirea respectivelor produse. Măsurile cu privire la interzicerea folosirii acestor substanţe au fost luate pentru protejarea familiilor de albine.
Cele patru produse - Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS, Poncho 600 FS şi Seedoprid 600 FS - ce vor fi scoase de pe piaţă începând cu 20 mai au ca substanţă activă – imidacloprid şi sunt folosite la tratamentul seminţelor de porumb şi floarea soarelui pentru combaterea dăunătorilor de sol (Tanymecus dilaticollis - Gargariţa frunzelor şi Agriotes spp - Viermi sârmă)
“Sunt produse din categoria celor <<populare>>, pe care Uniunea Europeană le-a interzis deja, însă tocmai pentru faptul că producătorii români obişnuiesc să le folosească regulat, în cazul acestor produse a fost acordată o perioada de graţie de 60 de zile, perioada ce expiră pe 20.05.2015”, spune Camelia Cazacu, consilier la Unitatea Fitosanitară Argeş
Această derogare temporară a fost realizată la solicitarea Asociaţiilor de Producători Agricoli şi a Asociaţiei Producătorilor de Seminţe. România a notificat Comisia Europeană privind continuarea plasării acestora pe piaţă, pentru perioada celor 60 de zile, însă după expirarea acestei perioade, produsele vor fi retrase.
Cei care le mai folosesc încă sau cei care utilizează seminţe tratate cu astfel de substanţe trebuie să folosească produsele cu prudenţă
“Sămânţa tratată de porumb şi floarea soarelui se va utiliza numai în zonele şi pe suprafeţele cu infestare foarte puternică a dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis şi Agriotes spp), iar producătorii agricoli (fermierii) care vor utiliza la semănat sămânţa tratată, vor ţine o evidenţă clară a suprafeţelor însămânţate, în registrul privind evidenţă tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor pe culture.” avertizează ing. Stefan Smaranda, directorul Unităţii Fitosanitare Arges.
Atenţie mare!
Fermierii au obligaţia să marcheze solele unde s-au înfiinţat culturi de porumb sau floarea soarelui cu seminţe tratate astfel, folosind plăcute de avertizare cu sintagma: “ Seminţe de porumb/ floarea soarelui tratate cu Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS, Poncho 600 FS, Seedoprid 600 FS.
Este de preferat ca însămânțarea să se facă în special cu semănători dotate cu echipamente adecvate, care să asigure un înalt grad de încorporare în sol și o reducere la minimum a pierderilor și emisiilor de praf, respectând bună practică agricolă.
În vederea asigurării protecției familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu produse de protecție a plantelor, se vor aplica toate măsurile ce se impun conform legislației în vigoare, de către toți agenții economici care dețin instalații de tratare a seminței, de către cei care depozitează și manipulează sămânța tratată și de către fermierii care seamănă semințe tratate cu produse de protecție a plantelor.
Totodată, fermierii au obligația de a anunța în timp util, atât primăriile cât și apicultorii din zonă cu privire la perioada în care se va derula acțiunea de semănat a semințelor tratate cu unul din produsele menționate anterior (Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS, Poncho 600 FS şi Seedoprid 600 FS).
Şi încă o dată, atenţie! SE INTERZICE CREAREA DE STOCURI DE PRODUS/ SĂMÂNȚĂ TRATATĂ DUPĂ DATA DE 20. 05. 2015.
Cristina Stancu