Finanțele Argeş, în război cu SC Puy Trading SRL pentru o creanță de aproape un milion de euro!
Luni, 08 Iunie 2015 00:00
# Firma omului de afaceri Mihai Dumitru a obținut anularea unei părţi din suma ce i-a fost pusă în sarcină de finanţişti, dar n-a scăpat de dosarul penal aflat pe rolul DIICOT - Pitești
Războiul pe care Puy Trading SRL îl duce de câțiva ani cu DGFP Argeș (acum, DGRFP Ploiești) a pornit de la un mai vechi raport de inspecție fiscală, prin care firmei omului de afaceri Mihai Dumitru i-a fost pusă în sarcină suma de 2,82 mil lei, cifră pe care Finanțele au inclus-o în creanța de peste 4
mil lei înscrisă la masa credală a firmei pe care instituţia a trimis-o în insolvență. O creanță contestată în instanță de Sc Puy Trading SRL şi care urmează a fi soluționată în lunile următoare. Administratorul judiciar al Puy Trading SRL argumentează, în punctul său de vedere, motivele pentru care cifra ar trebui diminuată, invocând o sentință dată de Înalta Curte de Casație și Justiție care anulează o parte din suma calculată în sarcina debitoarei. Luptele se duc însă și pe alte planuri, fiindcă un alt dosar pe numele Puy Trading se află pe rolul DIICOT- secția teritorială Pitești, ca urmare a unei sesizări penale formulate de Finanțe în vederea cercetării unor eventuale fapte de evaziune fiscală.
Lichidări Info Consult, administratorul judiciar al SC Puy Trading explică divergenţele create pe cuantumului (4.066.454 mii lei) creanței DGFP Argeș, trecut în tabelul preliminar al debitoarei aflată în procedura insolvenţei, ca şi creanţă garantată: “Ulterior afişării tabelului preliminar al creanţelor, debitoarea Puy Trading depune la dosar contestaţie împotriva creanţei garantate, solicitând anularea acesteia, deoarece această creanţă decurge dintr-un raport de inspecţie fiscală contestat de către debitoare (…) Debitoarea mai arată că DGFP Argeş a formulat plângere penală împotriva administratorului societăţii în încercarea disperată de a bloca soluţionarea de către instanţa de contencios administartiv a contestaţiei debitoarei“.
Debite... parţial imaginare
Puy Trading susţine că DGFP Argeş ar fi continuat să calculeze în mod fraudulos penalităţi şi majorări de întârziere la debite pe care le cataloghează drept ”imaginare”.
Debitoarea are drept argument o decizie a ÎCCJ care a anulat o parte din suma stabilită în sarcina sa după raportul de inspecţie fiscală ce a generat războiul. De precizat că în baza acelui raport a fost emisă o decizie de impunere prin care s-au instituit în sarcina Puy Trading obligaţii suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă de 2.829.246 lei. Suma anulată de Înalta Curte este însă mult, mult mai mică.
“În condiţiile date, creanţa creditorului bugetar DGFP Argeș (pentru Administrația Finanțelor Publice - Contribuabili Mijlocii) este în sumă de 3.815.807 lei, sumă ce reprezintă diferenţa dintre creanţa declarată de 4.006.545 lei şi sumele anulate prin decizia 6919 din 24.10.2013 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de Contencios administrativ şi fiscal, respectiv 159.638,95 lei reprezentând TVA şi 31.008, reprezentând majorări de întârziere aferente, creanţa fiind sub condiţie până la finalizarea dosarului de cercetare penală 125/P/D/2011 aflat pe rolul DIICOT secţia teritorială Piteşti. ”, explică, în punctul de vedere formulat, administratorul judiciar al SC Puy Trading, care a cerut instanţei admiterea contestaţiei debitoare şi înscrierea creanţei DGFP , în noul cuantum de 3.815.807 lei, în tabelul datoriilor debitoarei.
Dosarul la care face referire administratorul judiciar a luat naştere după ce în decembrie 2010, DGFP Argeş a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti o sesizare în vederea cercetării eventualelor fapte de evaziune fiscală. Respectiva sesizare face obiectul dosarului de cercetarepenală125/P/D/2011 aflat pe rolul DIICOT - secţia teritorială Piteşti
Cristina Stancu