”Dacă studiezi intensiv această limbă, reuşeşti şi după trei ani să scrii, să citeşti şi să vorbeşti în limba chineză”
Luni, 01 Februarie 2016 14:21
# Interviu cu Li Caiyue, profesoara care predă cursul gratuit de limba chineză la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu”
Începând din data de 03.11.2015, la Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, se desfășoară cursurile de Limbă și Cultură Chineză, cursuri ce sunt organizate de Asociația ChinaRo în parteneriat cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu și cu sprijinul Bibliotecii Județene Argeș. Cursurile sunt susținute de Li Caiyue, profesoară de origine chineză, cu o experiență de peste 5 ani în predarea limbii chineze în România, la Sibiu, unde s-a remarcat prin rezultatele excepționale
pe care elevii săi le-au obținut la concursurile internaționale de limbă chineză. Pentru a afla mai multe despre acest curs şi despre oportunităţile care li se oferă cursanţilor care învaţă limba chineză, ne-am gândit să adresăm câteva întrebări doamnei profesoare Li Caiyue.
# De cât timp sunteţi în România? Ce impresie v-a lăsat până acum România?
- Anul acesta, în aprilie, se împlinesc 6 ani de când sunt în România. România este o ţară foarte frumoasă. Mie îmi place foarte mult aici peisajul şi oamenii. Românii sunt un popor foarte ospitalier. Nu sunt deloc reticenţi cu privire la persoane de alte naţionalităţi.
# De când sunteţi în Piteşti?
- Mă aflu în Piteşti din octombrie 2015 şi am venit aici prin intermediul Institutului Confucius din Sibiu, pentru că eu am lucrat acolo şi directorul meu a făcut colaborarea cu Asociaţia ChinaRo. Aici, în Piteşti, mulţi elevi vor să studieze limba chineză. De fapt, Institutul Confucius îşi are sediul în Beijing, dar există filiale ale acestui institut în ţări precum America, Coreea şi altele. În România, avem Institutul Confucius din Sibiu, care a fost primul institut de acest gen creat în România. Elevii piteşteni sunt foarte încâmtaţi să studieze limba chineză. De fiecare dată când intru în sala de curs, aceştia mă salută folosind apelativul meu, Li Caiyue, cu accent chinezesc.
# Câţi cursanţi aveţi la cursul pe care-l ţineţi la Biblioteca Judeţeană Argeş?
- La acest curs participă în jur de 10 persoane, dintre care 2 bibliotecare, iar restul vin la acest curs după ce termină programul de serviciu.
# Li se pare o limbă inaccesibilă, greu de învăţat?
- Li se pare grea la început. După câteva ore, acestora li se pare mai uşor de învăţat. Gramatica limbii chineze li se pare mai uşoară decât gramatica limbii române. Pentru învăţarea limbii chineze, noi folosim semnele, caracterele. Mai întâi învăţăm ceva foarte uşor. De asemenea, noi folosim imaginea pe care o asociem caracterului. Mai întâi folosim pixul pentru scrierea caracterului, ca după aceea să folosim pensula pentru a învăţa caligrafie.
# Ce metode didactice aplicaţi în cadrul cursului pe care-l predaţi?
- La începutul cursului nu am pus foarte mult accent pe gramatica limbii chineze. Învăţăm cuvinte şi facem propoziţii din aceste cuvinte pentru a putea comunica cât mai uşor în limba chineză. De asemenea, învăţăm multe lucruri despre cultura chinezească. De pildă, am făcut exerciţii de paper cutting şi am învăţat cum să folosim beţişoarele chinezeşti. Nu învăţăm doar cuvinte, propoziţii, de asemenea învăţăm şi cum să cântăm şi să dansăm în stil chinezesc. Pe 3 februarie noi sărbătorim la Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" Argeş Anul Nou Chinezesc şi elevii din şcolile şi liceele piteştene care studiază cu mine limba chineză o să interpreteze cântece chinezeşti, iar eu o să recit o poezie în limba chineză. De asemenea, aceştia vor dansa în stil chinezesc.
# În afara acestui curs pe care-l ţineţi în cadrul bibliotecii, unde mai predaţi limba chineză?
- În Argeş, mai predau limba chineză în trei şcoli şi trei licee: Şcolile Gimnaziale nr. 10 şi 11 din Piteşti şi Şcoala Gimnazială din Comuna Bogaţi; Colegiul Naţional "Zinca Golescu", Colegiul Naţional "Alexandru Odobescu" şi Colegiul Economic "Maria Teiuleanu". Aceste cursuri sunt opţionale, la ele înscriindu-se numai cine vrea să studieze limba chineză.
# În viitor, cu ce îi poate ajuta pe elevi, studenţi şi adulţi studierea limbii chineze?
- Există o tabără de vară pe care Institutul Confucius o organizează în fiecare an în China, la care participă elevii cu rezultate excepţionale în studierea limbii chineze. Anul trecut, la această tabără de vară care a avut loc în China au fost plecaţi 30 de elevi din Sibiu, din Constanţa şi din Bucureşti. Şi anul acesta o să organizăm această tabără de vară destinată elevilor. Vor fi selectaţi să participe la această tabără numai elevii care reuşesc să atingă nivelul 1 în studierea limbii chineze. Încă ceva foarte important: indiferent dacă eşti din Sibiu sau nu, absolvenţii de liceu care au studiat limba chineză pot intra la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, unde există o Secţie Engleză-Chineză. Există studenţi ai acestei facultăţi care au studiat în primul an limba chineză, iar în al doilea an au studiat limba chineză în China, la Institutul Confucius din China, reuşind să obţină burse de studiu în această ţară. Mai întâi ei susţin un examen internaţional de limbă chineză, ca după aceea să plece în China. Mai avem un concurs destinat tot elevilor, şi anume Concursul Naţional de Limbă Chineză "Podul Chinezesc", care este organizat împreună cu Ambasada Chinei în România. Acum patru ani au fost patru fete din cadrul Institutului Confucius din Sibiu care au câştigat acest concurs şi care au plecat în China, reprezentând cu succes România acolo.
# Care ar fi perioada de studiu necesară pentru a comunica în limba chineză?
- Depinde câte ore alocă fiecare pe săptămână pentru studierea acestei limbi, câtă putere de muncă şi determinare există din partea fiecărei persoane. Avem studenţi în Sibiu care au învăţat limba chineză în aproximativ 5-6 ani. Dar dacă studiezi intensiv această limbă, reuşeşti şi după 3 ani să scrii, să citeşti şi să vorbeşti în limba chineză.
# Aveţi compatrioţi de-ai dumnevoastră aici în Piteşti? Păstraţi legătura cu ei?
- Cunosc o singură persoană de naţionalitate chineză care lucrează la Restaurantul Chinezesc din Piteşti. În Sibiu, comunitatea chinezească este mult mai mare decât cea din Piteşti. În Sibiu se studiază mult mai mult în şcoli şi licee limba chineză. De exemplu, la Şcoala Gimnazială "Regele Ferdinard" şi la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu există un curs opţional de cultură şi civilizaţie chineză. În cadrul acestor două instituţii de învăţământ din Sibiu se va crea „clasa Confucius” care va activa în subordinea Institutului Confucius din Sibiu.
# Care sunt diferenţele sesizabile dintre cultura românească şi cea chineză? Prin ce diferă românii de chinezi în ceea ce priveşte mentalitatea, relaţiile interumane?
- Obiceiurile nu sunt la fel, mai ales cele culinare. Chinezii sunt la fel deschişi ca şi românii. De exemplu, studenţii români care studiază în China reuşesc să se acomodeze foarte bine şi cu mâncarea şi cu vremea.
# Înţelegând că studierea limbii chineze reprezintă o oportunitate în secolul XXI, cum se poate construi concret o carieră profesională de succes pe baza cunoaşterii unei limbi şi a unei culturi aflate în puternic şi susţinut proces de promovare la nivel mondial?
- Poţi deveni profesor de limba chineză, poţi deveni translator. Limba chineză este studiată de foarte mulţi copii din România. Consider că învăţarea unei limbi străine care nu este uzuală în Europa îi va ajuta foarte mult în carieră, mai ales acum când China a luat avânt pe piaţa economică europeană. De asemenea, dacă ştii foarte bine limba chineză poţi merge în China şi poţi candida pentru obţinerea unei burse de studiu în China; sau poţi lucra în cadrul unei firme din România sau din altă ţară, care dezvoltă relaţii comerciale cu China.
Interviu realizat de
Sabina DIACENCO