Autografe valoroase provenite din donații în colecțiile Bibliotecii Județene Argeș

 

Donația de carte este practicată din cele mai vechi timpuri, constituind un mijloc special de dezvoltare a fondurilor documentare deținute de bibliotecile publice din România. În colecțiile Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș se remarcă unele dedicații și autografe valoroase de la personalități locale și naționale, acestea provenind din donații.

Donația istoricului piteștean Gheorghe Ionescu-Gion (1857-1904), oferită de soție în anul 1904, cuprindea un număr de 1.589 de titluri, însumând un total de 2.961 de volume, așa cum reiese din lucrarea Catalogul cărților ce conține Biblioteca defunctului G.I. Ionescu-Gion, dăruită Liceului din Pitești (1905), pe care o deține Biblioteca Centrală Universitară Carol I București.

 

Ca dovadă a puternicei personalități a cărturarului piteștean, sunt dedicațiile și autografele pe care istoricul Ionescu-Gion le-a primit pe cărțile dăruite de personalități importante în cultura românească: V.A.Urechia, George Bengescu, Dimitrie C. Ollănescu-Ascanio, Constantin Erbiceanu, I.G. Sbiera, Emil Grigorovitza, ș.a.. Istoricul literar Nicolae I. Apostolescu îi dedică profesorului Gion volumul său Studii – literatură, estetică, filologie, apărut în 1904, după moartea acestuia: “Memoriei venerate a strălucitului istoric și literat, fruntaș discipol al marelui Hașdeu și neuitat al meu profesor G. Ionescu-Gion închin aceste studii, cu inima înfrântă de neașteptata lui plecare din această lume”. Lucrarea are o prefață de B.Petriceicu-Hasdeu și conține scrisori de la Gr.G.Tocilescu și G.Ionescu-Gion. Este binecunoscută aprecierea de care s-a bucurat Gion din partea lui Hașdeu, care a vrut să îl înfieze după moartea fiicei sale Iulia. I.G .Sbiera, membru fondator al Academiei Române, îi oferă istoricului Gion volumul său Mișcări culturale și literare la românii din stânga Dunării în răstimpul de la 1504-1714 (1897), cu dedicația: „Distinsului membru corespondent al Academiei Române, D-lui G. I. Ionescu-Gion, spre amintire”.

 

În donația Elenei Perticari-Davila (1865- 1954), fiica doctorului Carol Davila și a Anei Racovița, se remarcă semnătura olografă a doctorului Carol Davila, pe atlasul Petit atlas complet d' Anatomie descriptive du corps humain, autor J.N.Masse, tipărit la Paris în 1852. Volumul cuprinde 113 planșe color și are o mare valoare bibliofilă deținând autograful doctorului Carol Davila (la acea vreme directorul Școlii de Chirurgie), cu mențiunea că se acordă elevului Măldărescu Nicolae, cel care lua premiul I la examenul de anatomie în anul școlar 1855/1856.

Un alt volum care a aparținut doctorului Carol Davila este Florence et Turin al scriitoarei franceze Daniel Stern – pseudonimul literar al contesei Marie d' Agoult. Apărut la Paris în anul 1862, volumul este trimis în același an doctorului Davila, cu următoarea dedicație: „A mon tres regulie, le Dr.Davila. M. d' Agoult. Paris 1862”, de unde reiese afecțiunea pe care contesa o purta doctorului Davila. Autograful cunoscutei scriitoare franceze din secolul al XIX-lea conferă volumului o autentică valoare bibliofilă. De o incontestabilă profunzime este volumul cu caracter memorial Le General Dr. Carol Davila. Sa vie et son oeuvre d'apres sa corespondence, publicat de Elena Perticari în 1930, cu ocazia aniversării ilustrului organizator al serviciului sanitar militar și al ocrotirii sănătății publice în țara noastră.

În anul 1935, aceasta a publicat, și în limba română, volumul Din viața și corespondența lui Carol Davila, lucrare ce se regăsește în Colecțiile Speciale ale bibliotecii și care poartă semnătura autoarei cu următoarea dedicație: „ca să cunoască mai de aproape viața unui om de bine – jertfită în întregime țării noastre. Elena Perticari Davila, aprilie 1937”. Volumul Ouvres completes al contelui Xavier de Maistre (1858) are pe pagina de titlu, cu scris subțire, în cerneală neagră, semnătura mamei Elenei Perticari și a cunoscutului dramaturg Alexandru Davila) : Anica Racovitză.

Donația Armand Călinescu (1893-1939) dăruită în anul 1972 de către familie, cuprinde 229 de volume, care s-au aflat în conacul lor din satul Ciupa, județul Argeș. Autograful piteșteanului Armand Călinescu, personalitate politică românească, conferă volumelor o autentică valoare bibliofilă. Dintre acestea menționăm câteva: B. Boerescu. Discursuri politice, volumul II (1874-1883), 1910; Georges Bry. Précis élémentaire de droit international public, 1910; Léon Duguit, Traite de droit constitutionnel – La Théorie générale de l'Etat, 1911; A. Demangeon Le déclin de l' Europe, 1920.

Donația inginerului constructor Dimitrie Dima (1876-1923) cuprinde o parte din biblioteca personală (61 de volume), corespondență, diplome și tablouri, dăruite bibliotecii în anul 1972 de către familie. Lucrarea Algerie et Tunisie (1906) poartă autograful inginerului piteștean Dimitrie Dima, datat Paris, 1910. Unele lucrări dețin autograful soției, semnat Mitzi D.Dima, astfel de exemple fiind pe lucrările: P. Cerna. Poezii, 1914; G.Coșbuc. Balade și idile, 1914; Alexandre Dumas Fils. La dame aux camelias, 1914.

În donația Livia și Petre Popa se remarcă autograful și dedicația academicianului Eugen Simion către familia prof. univ.dr. Petre Popa din Pitești, cu care acesta a avut o strânsă legătură de prietenie. Astfel, în Dimineața poeților, de Eugen Simion (1980), autorul semnează o dedicație emoționantă: „Doamnei Livia și domnului Popa, gazde îndatoritoare într-un Pitești care, fără ei, mi-ar fi străin. Cu emoție, Eugen Simion, 6 mai 1982”. Poetul Radu Cârneci semnează pe volumul său, Un spațiu de dor (1980) următoarea dedicație: „Domniei Sale, prof. dr. Petre Popa, cu prietenie și aleasă considerație, omului și președintelui, dirigiuitor al culturii în ținutul Argeșului, aceste poeme de iubire și moarte, de trecere și ne-trecere prin această vale a cerului, Radu Cârneci, 24 noiembrie 1982”, iar dramaturgul Paul Everac scrie următoarea dedicație pe volumul său Încotro merge teatrul românesc? (1975): „Domnului Petre Popa, această dedicație , de la un autor rău și extenuat. Cu simpatie, Paul Everac ”.

Două dedicații împreună cu autograful prof.univ.dr. inginer Nicolae P.Leonăchescu se îndreaptă către prietenul său, profesorul Ion Nania. Pe volumul Promoția de aur 1952 (1997), semnat de către autor cu pseudonimul Nicolae Năndrașu, regăsim dedicația: „Prietenului prof. Ion Nania, una din marile minți ale Argeșului, valoros om de știință, cu toată prietenia autorului, Leonăchescu, 20 nov. 1997”. Iar pe lucrarea Stroești-Argeș. Documente și mărturii (1981), semnat ca autor N. Leonăchescu-Năndrașu, scrie frumoasa dedicație: „Profesorului Ion Nania, o mare conștiință, cu prețuirea care se cuvine marilor români, Leonăchescu, 25 iulie 1982 “.

În donația profesorului și istoricului argeșean Ion Nania, se remarcă dedicația și autograful pe care le-a primit din partea autorului Dinu C. Giurescu, pe volumul Ion Vodă cel Viteaz (1963): „Colegului Ion Nania cu cele mai bune sentimente și urări, Dinu C. Giurescu, 29 ianuarie 1983”. Alte câteva autografe și dedicații împreună cu volumele autorului sunt dăruite de prietenul său, cărturarul Silvestru D. Voinescu, cel care a fost director al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș peste 40 de ani. Pe pagina de titlu a lucrării Pitești. Ghid de oraș, autori Petre Popa, Paul Dicu și Silvestru D. Voinescu (1985) este semnată o frumoasă dedicație: „Domnului Profesor Ion Nania, această carte în care se găsește și puțină istorie piteșteană, împreună cu vechi și statornice sentimente de aleasă prețuire, Silvestru D. Voinescu, 3 august 1985”. O altă dedicație și autograf din partea autorului către profesorul Ion Nania, se află pe volumul dăruit prietenului său, Mănăstirea Curtea de Argeș. Impresii (1967): „Profesorului Ion Nania, această neînsemnată strădanie, cu toată considerația mea, Silvestru Voinescu, august 1967”. Cu ocazia zilei onomastice a profesorului Nania, S. Voinescu semnează o altă dedicație pe volumul său, Un secol de activitate corală în Pitești (1971): „Vechiului și respectatului meu prieten, Ion Nania, cu cele mai alese sentimente, în semn de modest omagiu, Silvestru Voinescu, 7 ianuarie 1972, La mulți ani!”.

Pe pagina de titlu a lucrării Mănăstirea Curtea de Argeș. Impresii, distinsul cărturar Silvestru D. Voinescu semnează o dedicație și autograf dăruind-o Bibliotecii Județene Argeș, pe care a slujit-o cu devotament: „Bibliotecii Municipale Pitești, căreia această cărticică îi datorează apariția, iar autorul ei, întreaga pasiune și dăruire pentru munca de bibliotecar, Silvestru Voinescu, 1967”. Dăruită bibliotecii din partea autorului este și lucrarea Un secol de activitate corală în Pitești (1971), care deține dedicația semnată de S. Voinescu: „Bibliotecii Municipale din Pitești, pe care autorul acestei modeste lucrări, o slujește cu credință și devotament de aproape zece ani, Silvestru Voinescu, 1972”.

Monografia Comuna tradițională Călinești (Satele Turculești, Valea Călinești, Vițichești) - consemnări și documente monografice, autori Silvestru D. Voinescu și Spiridon Voinescu (2017), deține autograful autorului Spiridon Voinescu, poet și jurnalist talentat, fiul cărturarului argeșean Silvestru D. Voinescu.

Tot prin donație provine și lucrarea Bizantinismul în România, autor P. Constantinescu-Iași (1924), care are pe pagina de titlu semnătura olografă a prozatorului Liviu Rebreanu, datată 27. V. 1925, București.

Drd. Cristina Baciu,

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea