A.D.I. SERVSAL implementează, în 2019, sistemul ”Plătește pentru cât arunci”

# Se continuă proiectul de schimbare a sistemului de colectare de la platformă la individual (pubelă) pentru UAT-urile din etapa I

Miercuri, 13 februarie, în cadrul conferinței de presă a Consiliului Județean Argeș, Gabriel Mioceanu, directorul executiv al ADI SERVSAL Argeș, a prezentat bilanțul activității pentru anul 2018, precum și obiectivele propuse pentru anul 2019.
Astfel, potrivit directorului executiv al ADI SERVSAL Argeș, începând cu anul 2019, conform OUG 74/2018 , aprobată prin Legea 31/2019, se vor aplica tarife diferențiate pe fiecare flux de deșeu colectat (rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Toate autoritățile locale (primăriile) vor plăti de acum înainte, un tarif unic/tonă iar diferențele de cost/persoană pot fi generate de la o localitate la alta, în funcție de cantitățile colectate și de modul de operare (individual sau la platformă).
„Este posibilă echilibrarea costurilor dacă reducem cantitatea de deșeuri generată prin selectare la sursă şi anume:
- Devierea deșeurilor biodegradabile (legume/fructe stricate, deșeuri verzi, pământoase) în compostoare individuale sau în propria gospodărie, în special în mediul rural
- Separarea deșeurilor reciclabile în sacii puși la dispoziție de operator sau ADI
- Interzicerea depozitării în recipienţii de colectare (pubele, containere) a gunoiului de grajd, animale moarte, cenuşă, resturi din amenajări şi construcţii etc.”, susțin reprezentanții ADI Servsal Argeș.

De ce a fost nevoie de un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Argeș?

37 de județe din țară și-au asumat astfel de proiecte considerând că, în comun, autoritățile locale își pot rezolva mai ușor și mai ieftin problema gestionării deseurilor și respectarea obligațiilor de mediu care le revin prin legislația națională și Directivele Europene. De asemenea, fondurile europene pentru investiții nu se puteau accesa decât în formula de asociere, la nivelul unui județ.

Ce a presupus proiectul în Argeș

• Închiderea gropilor de gunoi și relocarea deșeurilor acumulate in diferite zone rurale si urbane (gropi comunale -peste 400 mii mc)pentru rezolvarea problemei poluării mediului;
• Crearea unei infrastructuri de colectare, transport, tratare și depozitare controlată a deșeurilor municipale (depozitul ecologic de la Albota/Pitești cu toate facilitățile sale), staţii de transfer cu instalaţii de compostare la Câmpulung, Costeşti şi Curtea de Argeş.
• Delegarea serviciilor de gestionare a depozitului și colectarea/transportul deșeurilor prin licitație publică pentru cele 6 loturi.

Deșeurile colectate anul trecut în Argeș

Deșeuri municipale colectate în 2018, la nivelul județului Argeș: 136.401,65 tone
Deșeuri reciclabile valorificate prin operatorii de salubritate - 2.797,9  tone
Deșeuri reciclabile valorificate prin agenți economici autorizați - 12.059,02 tone
Deșeuri selectate și valorificate energetic – 4.721,84 tone
Biodeșeuri compostate - 20 .877,87 tone
Deșeuri din construcții - 6.512,47
Deșeuri electrice și electrocasnice - 9,994 tone
Total deșeuri deviate de la depozitare prin reciclare, valorificare energetică, compostare şi concasare – 40.456 ,63 tone

Obiective ADI Servsal Argeş pentru anul 2019

• Implementarea sistemului ”plăteste pentru cât arunci” – L31/2019
• Schimbarea sistemului de colectare de la platformă la individual (pubelă) pentru UAT-urile din etapa I
• Atingerea obiectivului de deviere de la depozitare  45% pentru 2019  si 70% pentru deşeurile din construcţii
• Menţinerea echilibrului contractual şi rambursarea ratelor către BERD
• Finalizarea investiţiei de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Piteşti – Albota (hala tratare mecanică)
• Pregătirea caietelor de sarcini pentru licitaţie serviciilor de colectare zona Piteşti (nord si sud), Mioveni –Topoloveni şi Campulung.

”Creșterea obligațiilor și a costurilor de operare este o certitudine , urmare a modificarilor legislative si a penalitatilor impuse de catre A.F.M., dar pot fi la o valoare mai redusa daca dezvoltam o infrastructura de tratare mecanico-biologica a deseurilor  reziduale, unde costurile sunt generate de tratare si amortizare echipamente si doar o cantitate de sub 20% rezidual ajunge la depozitare. Prin urmare, depinde de fiecare dintre noi dacă rămânem în zona de suportabilitate a acestui cost sau vom umple visteria Administratiei Fondului pentru Mediu cu penalități pentru cantități pe care le putem gestiona diferit, responsabil de la beneficiarul serviciului (cetățean, agent economic) până la instalațiile de tratare mecanică și biologică”, susține Gabriel Moiceanu (foto), director executiv ADI Servsal Argeș.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea