Proiectul lui Cătălin Rădulescu privind castrarea chimică a pedofililor, blocat în comisii
Luni, 18 Februarie 2019 15:40
# Deputatul susține că a acordat ”prioritate” altor inițiative
La începutul anului 2018, deputatul argeșean Cătălin Rădulescu ieșea din nou în evidență cu un proiect de lege controversat. Acesta depunea, în Parlament, un proiect care prevede reducerea la jumătate a pedepselor pentru pedofilii care acceptă castrarea chimică. ”În cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze
tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimţământul său, de prevederile articolului 218 (Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, potrivit cărora ”limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”, se arată în proiectul de lege privind combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor, depus de parlamentarul PSD. În plus, în proiectul de lege există și oprevedere prin care se interzice ”publicarea de articole, în presă sau prin intermediul rețelelor informatice, ce implică actiuni de instigare la violenta cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, fapta pedepsita de art. 368 din Codul penal”.
Castrarea chimică a pedofililor, adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018
Inițiativa privind castrarea chimică a fost adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018, iar apoi trimisă spre Camera Deputaților pentru dezbatere și aprobare. A ajuns pentru raport la ”Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei”, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic…
Întrebat despre stadiul proiectului de lege, deputatul Cătălin Rădulescu ne-a precizat că a rămas blocat la comisii și că nu a avut timp să se ocupe de el, motivând că a acordat prioritate altor inițiative. Rădulescu susține că se va ocupa de el în perioada următoare.
Reamintim că măsura castrării chimice este prezentă și în alte țări din UE sau din afara ei. Polonia, Franța, Rusia, Germania, Suedia și Republica Moldova sunt câteva dintre statele care au deja o astfel de măsura în vigoare.
Alex Vlaicu