O argeșeancă deschide lista dosarelor în care este cercetată fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi
Luni, 18 Februarie 2019 15:41
# Este anchetată, în acesta, presiunea exercitată de Kovesi asupra unui procuror din Argeș
Fosta șefă DNA, Laura Kovesi este cercetată în 18 dosare penale de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Informația a fost oferită chiar de procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Gheorghe Stan, într-un răspuns acordat Coaliței Românilor din SUA, notează luju.ro
Cauzele în care este vizată Laura Kovesi vizează posibila comitere a unor infracțiuni constând în abuz în serviciu, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și grup infracțional organizat. Dosarele lui Kovesi se referă la presiunile pe care această le-ar fi exercitat asupra procuroarei Mihalea Focică, de la Inspecția Judiciară în timpul controlului efectuat la DNA, la modul de instrumentare a dosarelor fostei șefe DIICOT Alina Bica și a fostei șefe a Biroului Relații Internaționale din PICCJ Angela Nicolae sau la modul de instrumentare a dosarului în care a fost trimis în judecată fratele procurorului DNA Marius Vartic.
În primul dosar, este vorba chiar de argeșeanca Mihaela Focică
1. Dosar penal nr. 42/P/2018:
Cazul în care procuroarea Mihaela Focica de la Direcția de inspecție judiciară pentru procurori din cadrul Inspecției Judiciare, aflată în control la DNA – Structura centrală ar fi fost supusă unor presiuni exercitate de Laura Codruța Kovesi, pentru că reprezentată IJ să nu consemneze în Raport anumite aspecte constatate pe parcursul efectuării verificărilor privind managementul Direcției Naționale Anticorupție.
În ianuarie 2014, procurorul Mihaela Focică a plecat din Argeş la Bucureşti, lucrînd atît la DIICOT, cît şi în cadrul CSM. Procuror în cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Argeş, Mihaela Focică a devenit director al Penitenciarului Colibaşi, funcţie pe care a deţinut-o din 2007 şi pînă în 2009, cînd a fost detaşată la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti. Ulterior, Mihaela Focică s-a mutat ca procuror în cadrul structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism. După un timp, a fost delegată şef serviciu judiciar penal la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistrata a făcut apoi cerere de detaşare la CSM.
Click AICI pentru a vedea răspunsul acordat de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Coaliției Românilor din SUA, reprezentată de Chris Terheș.