Primarul din Valea Iașului reia eforturile de înfrățire cu localități din Republica Moldova
Luni, 01 Aprilie 2019 19:55
S-a împlinit, luna trecută, un an de la semnarea primelor Declarații de Unire din Argeș, la Corbi și Valea Iașului, cu ocazia semnării acordurilor de înfrăţire şi parteneriat între localitățile argeşene şi comuna Baimaclia, din Republica Moldova – cu comuna Corbi, și Baimaclia și Fîrlădeni – cu comuna Valea Iașului. Pentru acest eveniment, moldovenii au înfruntat vremea rea și au venit de peste Prut cu inima deschisă, atât la Corbi cât și la Valea Iașului.
Ziua de 27 martie 2018 n-a fost aleasă întâmplător de către primarul Nicolae Barbu pentru şedinţa festivă în care s-a aprobat hotărârea de consiliu privind înfrăţirea cu comunele Baimaclia şi Fîrlădeni, din Republica Moldova. La reuniune a participat ca invitat de onoare primarul Virgil Baciu de la Corbi, alături de care primarul din Valea Iaşului, vecinul de la Albeşti, Gabriel Popa şi omologul de la Poienarii de Argeş, Dragoş Boncea, au participat la Marea Adunare Unionistă de la Chişinău, din 25 martie. Cele două acorduri/protocoale de înfrăţire şi parteneriat au fost precedate de solemnitatea intonării imnurilor României şi Republicii Moldova, după care a urmat argumentaţia patriotică susţinută de primarul Barbu în sprijinul adoptării de către consilierii locali a proiectelor de hotărâre pe care le întocmise.
Nicolae Barbu, primar, Valea Iașului: Sigur că vom continua, și anul acesta, demersurile inițiate de anul trecut. În primul rând, avem o restanță, din 2018, pe care o com onora, cu siguranță, acum. Pentru că, pentru Baimaclia, am acordat suma de 20.000 de lei pentru reabilitarea rețelei de iluminat public. Trebuie să facem, același lucru, și la Fîrlădeni, o lucrare pe care ne-o vor recomanda ei, după trebuință. Hotărârea de Consiliu Local, de anul trecut, este pentru aceeași sumă ca și la Baimaclia, adică 20.000 lei. Vor fi invitați, frații noștri, la Ziua Comunei, în luna mai, pentru a încerca să legăm acest eveniment cu cel de la Corbi, cu ”Rapsodia Păstorească”. Menținem legătura cu aceste localități, vom încerca să fim ceea ce suntem, de fapt, adică frați!
Și primarul din Corbi dorește reluarea relațiilor cu localități din Republica Moldova
Virgil Baciu, primar, Corbi: A fost un moment frumos, care a marcat, așa cum se cuvine anul trecut, unul plin de semnificații simbolice. După cum știți, am reușit să alocăm, atunci, suma de 30.000 de lei din Bugetul Local, pentru susținerea fraților noștri. Ne vizităm ,am rămas în relații bune, facem schimburi culturale. Un alt aspect important este acela că, după exemplul de la Corbi, și alte comune s-au înfrățit cu localități din Moldova. Eu mi-aș fi dorit să fie mult mai multe înfrățiri, măcar câteva zeci la nivel de județ. Comunitățile respective au nevoie de sprijinul nostru, deși nu îl cer. Finanțări s-au trimis și de la Guvern, însă au ajuns, uneori, în direcții nepotrivite. Indicat ar fi ca aceste finanțări să fie aplicate, trimise acolo unde există și o deschidere pentru noi.
Edilul din Corbi a mai adăugat că nu se lasă, că eforturile de unire vor fi reluate anul acesta. ”Așteptăm, însă, și bugetul, pentru că semnalele nu sunt strălucite, anul acesta.”