Ursoaica relocată anul trecut din zona Cetății Poenari s-a întors... „acasă”!
Luni, 08 Aprilie 2019 12:02
# Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș: „Nu rezolvăm nimic dacă nu ducem urșii undeva mult mai departe de aceste locuri”
Pentru al treilea an consecutiv, Cetatea Poenari a fost închisă vizitării tot din cauza apariției urșilor în zonă. De exemplu, anul trecut, o ursoaică şi doi pui, care reprezentau un adevărat pericol pentru turiştii aflaţi în vizită la Cetate, au fost relocaţi cu succes, în urma unor operaţiuni complexe derulate de Direcţia Silvică Argeş şi Ocolul Silvic Vidraru, în colaborare cu specialiştii I.N.C.D.S. "Marin Drăcea" - filiala Braşov.
Familia de urși a ajuns în cele din urmă la 40 de km față de zona în care a fost prinsă, fiind eliberați cu succes pe raza Fondului Cinegetic 5 Arefu, departe de zonele frecventate de oameni. În acest an, s-au început din nou demersurile pentru relocarea a noi exemplare de urs, în număr de două, din zona Cetății. Procedurile pentru avizarea relocărilor de către Ministerul Mediului au fost deja demarate.
Directorul Direcției Silvice: „Ne chinuim, îi luăm și îi ducem de aici, iar într-o lună urșii vin înapoi”
Dar întrebarea care persistă este dacă rezolvă măsura relocării problemele create de urși în această zonă? Nu prea, dovadă în acest sens fiind faptul că ursoaica relocată anul trecut s-a întors „acasă”, în ciuda faptului că mișcările ei sunt monitorizate. Specialiștii Romsilva încearcp acum să prevină revenirea acesteia în zonele frecventate de oameni. De asemenea, numărul mare de urși din zonă face ca măsura relocării animalelor să fie egală cu zero. Problema numărului mare de urși nu se regăsește numai în comuna Arefu, cât și în alte comune din județ sau alte zone din țară. Pe acest subiect am stat de vorbă cu directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, care a făcut mai multe precizări pe acest subiect: „Am cerut relocare. Noi am luat avizele care trebuie de la Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului. Am trimis documentația la Minister. Așteptăm acum. Problema este că trebuie stabilit unde facem această relocare. Dacă facem tot în fondurile noastre de vânătoare din Argeș, nu rezolvăm nimic. Femela relocată anul trecut s-a întors în zonă. Este cu GPS fixat la gât. Avem tot timpul locația ei... Nu rezolvăm nimic dacă nu îi ducem undeva mult mai departe de aceste locuri. Ne chinuim, îi luăm și îi ducem de aici, iar într-o lună ei vin înapoi”, spune Chiriloiu.
Iar ca să faci relocare în alte județe, intervin și alte probleme: „Trebuie să ai acceptul gestionarului fondului de vânătoare unde faci relocarea, dar nu îți dă nimeni acest acord pentru că toată lumea are suprapopulație pentru efectivul de urs”, mai spune directorul Direcției Silvice.
„Vrem să facem recoltarea exemplarelor care produc pagube”
Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: „Ce măsuri ar putea fi luate în aceastp situație?”. „Nu știu... Poate doar recoltare efectivă. Cotă de intervenție cum se făcea până acum câțiva ani și nu erau problemele astea. Chiar și atunci când se făcea recoltare erau probleme dar nu ca acum... Primimîncontinuu reclamații de la Arefu, de la Corbeni etc. Avem și să recoltăm trei exemplare. Suntem în curs de efectuare a recoltării. Dar vrem să facem efectiv recoltarea exemplarelor care produc pagube”, a mai precizat Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș.
Numărul urşilor din judeţ este dublu faţă de efectivul optim
În Argeș, pe fondurile de vânătoare care corespund Direcției Silvice, numărul urșilor este de două ori mai mare față de efectivul optim. ”Populația de urși este mult mai numeroasă decât este normal. Ar trebui să avem un efectiv optim de 125 de urși pe fondurile Direcției Silvice, dar la ultima evaluare a reieșit că sunt în jur de 250 de urși. Este dublu faţă de efectivul optim”, a explicat directorul Direcției Silvice Argeș.
Gheorghe Stoican, primar Arefu: „Urșii sunt observați de oameni, dar nu au început să provoace pagube”
Cu toate că apariția urșilor a dus la restricţionarea temporară a accesului vizitatorilor la Cetatea Poenari, se pare că aceștia nu au creat încă probleme și în comuna Arefu. Primarul Gheorghe Stoican susține că nu a primit reclamații în acest an de la cetățeni cu privire la posibile pagube create de urși. „Au apărut în zona Cetății. Urșii sunt observați de oameni, dar nu au început să provoace pagube. Momentan nu au fost probleme”, precizează edilul de la Arefu.
Alex Vlaicu