Vă place Bach?

Filarmonica Piteşti organizează joi, 15 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul recital cameral al lunii: Integrala suitelor pentru violoncel solo de Bach, interpretate de Răzvan Suma.
Inclus în cadrul turneului naţional Vă place BACH?, recitalul promovează trei premiere în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach, primul turneu solo prezentat de Răzvan Suma şi un spectacol multimedia de proiecţii pe panouri translucide. În afara Piteştiului, turneul cuprinde: Braşov, Bistriţa, Baia Mare, Bacău, Dumbrăveni, finalizându-se, în 21 martie, la Bucureşti, printr-un recital extraordinar susţinut la Sala Radio.
Născut în 1977, la Cluj Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. În 2002 parcurge, la Longy School of Music – Cambrigde – Statele Unite, la  clasa profesorului Terry King, programul „Artist Diploma”.  Îşi completează studiile muzicale urmând cursuri de perfecţionare cu Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Frans Helmerson şi având colaborări cu muzicieni consacraţi ca: Justus Franz, Silvia Marcovici sau Misha Katz.
Tânărul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa  cvartetului de violoncele „Cellissimo”, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup. A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti.
A câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, a participat la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America.
Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, fost solist al Filarmonicii Piteşti (208-2010), profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, Răzvan Suma are toate calităţile succesului: virtuozitate, seriozitate şi frumuseţe.
Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelis Pierre Fournier. În 2009 i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania, tânărului muzician român.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea