În comuna Mălureni primarul este interesat de soarta cetăţenilor doar în campania electorală
Luni, 02 Aprilie 2012 22:30
Mălureni este o comună frumoasă, dar doar văzută de la drumul judeţean. Dacă încerci să intri pe uliţele laterale ai impresia că intri în altă lume: podeţe de lemn care de care mai rupte, uliţe pline de noroi, asfaltul lipseşte cu desăvârşire, chiar şi fântânile sunt foarte rare. “Apa este la mare adâncime şi din această cauză nu prea sunt puţuri”, ne lămureşte Marin Călugăru, ghidul nostru prin comuna Mălureni. Primarul s-a dat peste cap şi a încercat să rezolve măcar problema apei, deşi sunt nenumărate treburi urgente în comuna pe care o conduce de 10 ani. Deşi intalaţiile au fost terminate în luna decembrie, de la sfârşitul lunii ianuarie şi până acum oamenii au conductele îngheţate.
Ţeava de apă este îngheţată de mai mult de două luni
În satul Zărneşti din comuna Mălureni s-a terminat în luna decembrie racordarea caselor la magistrala de apă. La acea vreme sătenii au atenţionat muncitorii că ţeava este la suprafaţă, că ar trebui băgată mai adânc, măcar la 60-70 cm. Deşi toată lumea era revoltată de acest lucru, muncitorii şi-au văzut de treaba lor şi au băgat conducta aşa cum au crezut ei de cuviinţă, adică la 40cm. Iarna grea şi gerul năpraznic şi-au spus cuvântul şi la sfârşitul lunii ianuarie toată conducta de apă a îngheţat şi majoritatea caselor au rămas fără apă. „Nu şi-au făcut datoria cum trebuie. Când le-am spus că trebuie ţeava băgată mai adânc au zis că nu mă pricep eu, să-mi văd de treaba mea. Acum când au venit că am spus că nu avem apă, au umblat la conductă şi au zis că e ţeava îngheţată şi au plecat. Nu au făcut nimic”, spune un localnic care căra apă de la râu.
„Ar fi bine să fie campanie în fiecare an. Acu primarul se dă de ceasul morţii să facă şi el câte ceva. Patru ani nici măcar nu a trecut pe la noi. Am fost la primărie să-i spunem că avem apa îngheţată şi ne-a spus să aşteptăm că se va încălzi şi o să se dezgheţe. Păi noi am băgat apa să avem doar câteva luni pe an?”, continuă o doamnă.
Doamna Manea a umblat prin comună şi a strâns bani, dar nu a dat nicio chitanţă
Localnicii din satul Zărneşti sunt supăraţi că nu au apă deşi au plătit, chiar mai mult decât au primit factură. Aceştia spun că au plătit şi la primărie câte 120 lei şi nu au primit nicio chitanţă. „Umbla doamna Manea prin comună şi aduna banii. Nu avea niciun chitanţier nimic. A spus că aceşti bani sunt pentru proiect. Acu de unde să ştiu eu unde s-au dus banii? Ce proiect dacă nouă ne-a îngheţat apa la o lună după ce au terminat lucrarea?”, spune un cetăţean foarte supărat.
Am plătit 13 milioane şi mi-a dat chitanţă doar pe aproape 5 milioane
Ştefan Lăzăroiu i-a propus primarului să facă el lucrarea, cu oamenii de la firma sa, gratuit pentru cetăţeni. Aceştia aveau de cumpărat doar materialele necesare, manopera fiind plătită de Ştefan Lăzăroiu. Acesta are angajaţi la firma sa mai mulţi instalatori din Mălureni. I-a spus primarului că vor face ei lucrările, iar banii vor fi primiţi de la Lăzăroiu pentru orele suplimentare. Ştefan Lăzăroiu, fiu al comunei Mălureni a considerat că poate face acest lucru pentru locuitori, aceştia fiind scutiţi de o cheltuială destul de mare. “Păcat că primarul nu a acceptat varianta propusă de mine. Ca fiu al satului aş fi putut să fac această sponsorizare. Mai rău este că lucrarea nu a ieşit bine şi oamenii stau tot fără apă. Domnul primar nu a acceptat oferta mea pentru că sunt din alt patid decât domnia sa. A pus mai presus interesele politice decât interesele oamenilor.”, ne-a declarat Ştefan Lăzăroiu. Primarul nu a acceptat varianta propusă de Lăzăroiu şi nici măcar nu le-a spus oamenilor că ar putea face această lucrarea mai ieftin, dar a continuat să lucreze cu firma Emporio Sistem SRL, care după câte spun locuitorii din Mălureni au încasat mulţi bani la negru. Nu au primit factură şi chitanţă decât pentru suma de 482,50 lei, restul fiind plătiţi la negru. Unii oameni au plătit chiar şi 13 milioane pentru a avea apă. “Am plătit 13 milioane şi mi-a dat chitanţă doar pentru aproape 5. Nu e asta problema, dar dacă se sparge vreo conductă eu nu am garanţie. Acum nu-mi rămâne decât să mă rog la Dumnezeu să nu se întâmple ceva. Nu mai am ce face!”, spune o doamnă care a strâns cu greu banii pentru a putea avea apă în casă.
Liliana COSTACHE