Urșii au produs pagube de peste 81.000 de lei în Argeș. Două animale au fost împușcate în acest an

 

În anul 2023, în județul Argeș au fost înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Argeș mai multe incidente provocate de urși. Valoarea pagubelor create de animalele sălbatice se ridică la suma de peste 81.000 de lei. În primele luni ale anului au fost păgubite un număr de 38 de persoane din Argeș, însă numărul acestora poate fi multe mai mare, referindu-ne strict la persoanele care au anunțat autoritățile și au cerut să fie despăgubite. De la începutul anului și până în prezent, doi urși au fost extrași prin împușcare în județul Argeș.

Ursul a spart ușa și a intrat în cabană după mâncare

Un urs a fost omorât la începutul lunii iunie după ce a creat panică printre turiști și printre proprietarii de cabane din zona Voina, comuna Lerești. În căutare de hrană, acesta a pătruns de mai multe ori în imobile, provocând periodic pagube în cabane. Autoritățile susțin că s-ar fi încercat inclusiv relocarea lui în Munții Leaota, dar animalul a revenit înapoi la scurt timp. Astfel, în noaptea zilei de 1 iunie 2023, după ce ursul ar fi pătruns, din nou, într-o cabană din zonă, spărgând ușa, conducătorul echipei de intervenție a decis extragerea animalului prin împușcare.

„Ursul a fost împușcat în data de 01.06.2023, ora 01.50 conform raportului de eveniment transmis prin aplicarea OUG 81/2021 cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. În conformitate cu procesul-verbal întocmit de echipa de intervenție la aceeași dată, acest exemplar de urs a produs nenumărate atacuri pătrunzând în cabanele din zona Voina în căutarea hranei (fiind alungat de nenumărate ori) și astfel a pus în pericol siguranța și securitatea persoanelor și bunurilor. Este de remarcat faptul că acest exemplar a fost relocat în anul 2022 în Munții Leaota de unde s-a întors în trei săptămâni provocând în mod periodic pagube în cabane, existând un risc major ca acesta să atace persoanele aflate în zona turistică Voina. În acest fel, după aceste intervenții graduale prin alungare și apoi relocare, ca urmare a unui nou atac la Cabana Drumeților unde a pătruns spărgând ușa, conducătorul echipei de intervenție a decis extragerea prin împușcare”, informează APM Argeș.

Un alt urs a fost recoltat pe raza comunei Corbi

Un urs a fost extras prin împușcare și pe raza comunei Corbi, în urma pagubelor dese pe care le-a produs în zonă. Animalul a fost recoltat în data de 29 aprilie 2023, informează APM Argeș. Extragerea acestui urs a fost aprobată prin Ordinul nr. 184/2023 al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. De asemenea, urmează ca în perioada următoare să fie împușcat un alt urs, în baza aceluiași Ordin de ministru, pe raza comunei Bughea de Sus.

În anul 2023, în județul Argeș au fost păgubite un număr de 38 persoane din 19 unități administrativ teritoriale, în urma atacurilor urșilor. Pagubele produse au o valoare de 81.357 lei, informează APM Argeș.

În Argeș ar putea fi împușcați 30 de urși. ONG-urile contestă ordinul

În ultima sa zi la Ministerul Mediului, fostul ministru Tanczos Barna a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun. Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, urmând ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. Aproape 500 de urși ar putea fi îndepărtați în scop de prevenție și intervenție. Doar la nivelul județului Argeș ar putea fi vânate, conform ordinului, 30 de exemplare.

„În ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție. Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial”, a precizat Tanczos Barna.

Reprezentanții ONG-urilor, care militează pentru protecția animalelor, contestă ordinul, susținând că Ministrul Mediului dă undă verde vânătorii la urs care a fost oprită din 2016. Organizația non-guvernamentală Agent Green a dat în judecată Ministerul Mediului pentru suspendarea și anularea ordinului de ministru și a sesizat Parlamentul European.

„Legislația menționată permite uciderea urșilor bruni de către o echipă formată dintr-un reprezentant al fondului de vânătoare și un jandarm, un reprezentant al primăriei și un medic veterinar, care nu au expertiză anterioară, nu dețin echipament, substanțe de uz veterinar și nu sunt instruiți să intervină în astfel de situații în care este necesară capturarea, tranchilizarea sau eventual eutanasia unor urși”, a transmis Parlamentului European reprezentanții Agent Green, conform Europa Liberă România.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea