Argeșeni în presa centrală
Marţi, 01 Mai 2012 22:43
# Justiţia, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Două dosare identice sunt rezolvate diferit de judecătorii din ţară. Conflictul de interese are o definiţie la Timişoara şi alta la Târgu Mureş.
Practica unitară a instanţelor rămâne la stadiul de glumă în sistemul judiciar din România. În speţe trase la indigo, multe decizii
ale judecătorilor primesc verdicte opuse. Motivările acestor decizii vor trece testul logicii atâta timp cât se face apel la conştiinţa celor care au judecat. În condiţiile în care nimeni nu poate fi tras la răspundere, sistemul judiciar are numai de pierdut. Studiu de caz: Constantin Nicolescu - CJ Argeş - Constantin Ostaficiuc - CJ Timiş, ambii acuzaţi de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de conflict de interese.
Centrează şi dă cu capul
Pesedistul Nicolescu de la Argeş a fost găsit în conflict de interese de ANI, în urmă cu un an. A fost acuzat că a semnat, în calitate de preşedinte de Consiliu judeţean, 13 contracte în valoare de 1,13 milioane de lei cu două firme în care cel supranumit "baronul roşu" era acţionar majoritar. Contractele au fost semnate cu instituţii publice aflate în subordinea Consiliului. Mult mai grav, cel aflat la al doilea mandat în fruntea CJ nu a declarat că deţine acţiuni la cele două societăţi, ele nefiind trecute în declaraţiile de interese.
Nevastă pricepută
Ca orice familie de întreprinzători care se respectă şi soţia acestuia, Viorica Nicolescu, are o firmă în care este acţionar majoritar. Societatea soţiei împreună cu cele două ale soţului au încheiat alte 12 contracte în valoare de 303.000 de lei cu instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.
L-au găsit imaculat
În martie anul trecut, Nicolescu a atacat în instanţă decizia ANI. Având în vedere influenţa pe care o are asupra magistraţilor din judeţ, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Târgu – Mureş. În ciuda evidenţelor, judecătoarea Corina Ioana Mureşan a anulat actul de constatare a conflictului de interese întocmit de inspectori pe numele lui Nicolescu.
Motivele pentru care a luat acestă decizie nu sunt încă publice. În 30 de zile de la motivarea hotărârii, ANI poate face recurs, care se va judeca la instanţa supremă. Nicolescu a fost arestat în ianuarie 2011 de procurorii DNA pentru mai multe fapte de corupţie. La auzul veştii i s-a făcut rău şi ar fi suferit un infarct pe scările tribunalului. Este judecat în libertate alături de mai mulţi primari şi afacerişti apropiaţi.
"Domnul Ostaficiuc Constantin a aprobat, în calitate de preşedinte al CJ Timiş, Convenţia privind facilităţile oferite concesionarului SC Ornella Design SRL."
RAPORT ANI
La Timiş s-a aplicat legea
În mai anul trecut, ANI anunţa că preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, este în conflict de interese deoarece o societate la care acţionari erau soţia şi fiica sa a avut relaţii contractuale cu Muzeul de Artă din Timişoara, instituţie aflată în subordinea CJ. Acesta şi-a mai aprobat închirierea pentru 49 de ani a unui teren de 800 metri pătraţi către firma soţiei. Ostaficiuc a contestat decizia ANI, dar cererea i-a fost respinsă de Curtea de Apel Timişoara.
Evenimentul Zilei, 24 aprilie 2012
***
Antena 3 şi Firea s-au plictisit de procesul cu Boureanu
La aproape doi ani de zile de la răfuielile de la Antena 3 dintre Gabriela Vrînceanu Firea, actuala soţie a primarului de Voluntari, Florentin Pandele, şi deputatul PDL de Argeş, Cristian Boureanu, se pare că nervii dintre cele două părţi au cam trecut.
Atât Antena 3 cât şi Firea sunt aproape de a renunţa la procesul deschis în 2010. Acum doi ani, la o emisiune moderată de soţia primarului Pandele, Boureanu a sugerat că aceasta ar fi fost amanta fostului premier Călin Popescu Tăriceanu în timp ce, în replică, parlamentarul democrat liberal a fost catalogat de realizatoarea TV drept "băiatul cu mucii în freză".
La ultimul termen al procesului, de la sfârşitul lunii martie, care a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti judecătorul a decis suspendarea judecăţii ca urmare a faptului că niciuna din părţi nu s-a mai prezentat în faţa instanţei.
"Nu s-au mai prezentat şi procesul nu s-a mai reluat nici până în prezent pentru că atât Antena cât şi ea vor să renunţe la proces", au declarat pentru RL surse apropiate reclamanţilor
Ce daune cerea nevasta lui Pandele de la Boureanu
Iniţial, în cererea de chemare în judecată înregistrată pe 29 iunie 2010 la Tribunalul Bucureşti, Gabriela Vrânceanu-Firea cerea judecătorilor oblige pe Cristian Boureanu la plata sumei de 500.000 de euro, pentru că i-a afectat imaginea publică, dar şi pentru că a întinat memoria soţului ei decedat, acuzând-o că este amanta fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu.
În acţiunea depusă la instanţă, vedeta TV susţinea că ar dori să folosească aceşti bani, în cazul în care va câştiga procesul, pentru un ONG care se ocupă de bolnavii afectaţi de boala din cauza căreia soţul ei a decedat.
Mai mult, în cadrul aceluiaşi proces, Antena 3 cerea de la Boureanu daune morale simbolice de un leu, dar şi să-şi ceară scuze publice de la prezentatoare şi de la postul de televiziune.
România Liberă, 25 Aprilie 2012
***
Motivul incredibil pentru care a fost albit baronul de Argeş
# Decizie. Judecătoarea care l-a iertat pe Constantin Nicolescu de conflict de interese va fi anchetată de Consiliul Superior al Magistraturii.
Constantin Nicolescu a fost iertat de un judecător de acuzaţia de conflict de interese - deşi în calitate de preşedinte al CJ Argeş a încheiat 14 contracte cu propriile sale firme - pentru un motiv halucinant: dacă nu semna contractele, societăţile comerciale la care era acţionar puteau să-l dea în judecată!
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost achitat de acuzaţia de conflict de interese, deşi în calitatea sa oficială a încheiat 14 contracte cu firme la care era acţionar el sau membrii familiei sale. Decizia judecătorească care aruncă practic în derizoriu întreaga legislaţie care reglemetează conflictul de interese şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care a întocmit raportul despre preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost luată de magistratul Corina Ioana Mureşan de la Curtea de Apel Târgu Mureş.
Ce spune legea
Nici un ales local sau ministru sau demnitar nu are voie să atribuie sau să semneze contracte ale instituţiilor publice pe care le reprezintă cu firmele unde ei sau membrii familiilor lor sunt acţionari. Dacă o fac, se află în conflict de interese. În plus, ca un reper de control al onestităţii, demnitarii trebuie să declare firmele la care ei sau membrii familiilor lor sunt acţionari. Aceste declaraţii de interese sunt stocate la Agenţia Naţională de Integritate, care verifică, prin sondaj, veridicitatea lor. Aceste amănunte sunt cunoscute de opinia publică şi se presupune că un judecător, mai ales unul de instanţă superioară cum este Curtea de Apel, trebuie să le stăpânească bine şi să le aplice. Însă, aceste reguli nu sunt valabile şi în cazul lui Constantin Nicolescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, pentru că aşa a decis judecătoarea Corina Mureşan. De ce? Surse din instanţele din Tg. Mureş spun că nu din neştiinţă de carte, deoarece judecătoarea a promovat examenele cu note apropiate de 10. Atunci? La această întrebare poate răspunde doar Consiliul Superior al Magistraturii, care îi evaluează pe magistraţi. Alina Ghica, preşedintele CSM, ne-a declarat că „sunt aspecte asupra cărora se va pronunţa Inspecţia Judiciară".
Motivare: "Nicolescu nu putea să refuze încheierea contractelor fără să încalce legea "
Judecătoarea Corina Mureşan ştia din documentele ataşate la dosar că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş nu şi-a declarat firmele familiei care au câştigat cele 14 contracte cu Consiliul Judeţean Argeş, reţinând doar că omisiunea "nu a fost făcută cu intenţie". Ea s-a axat mai mult pe faptul că preşedintele Consiliului Judeţean era obligat să semneze contractele cu firmele familiei sale , menţionând: „Reclamantul (Constantin Nicolescu - n.n.) nu putea să refuze încheierea contractelor cu ofertantul a cărei ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, fără să încalce prevederile art. 204 alin.1 din OUG nr. 34/2006. (....) Rezultă că, odată declarată câştigătoare o anumită ofertă, reclamantului, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, îi revenea obligaţia de a semna contractele de achiziţie publică. Aceasta deoarece art.102 din Legea nr. 215/2001 stabileşte că atributul de reprezentare al Consiliului Judeţean revine exclusiv preşedintelui Consiliului Judeţean".
Nicolescu „nu putea fi influenţat de un interes patrimonial"
Ca argument forte, judecătoarea s-a agăţat de faptul că preşedintele Nicolescu nu a făcut parte din comisiile care au dat câştig de cauză firmelor familiei sale. Ea a consemnat în motivarea deciziei sale: "Reclamantul nu a avut atribuţii în procedura de achiziţie publică în baza căreia s-au încheiat contractele cu firma la care este acţionar majoritar, prin urmare nu putea fi influenţat de un interes patrimonial în îndeplinirea acestor atribuţii". Judecătoarea a uitat să ţină cont de faptul că între atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean se află şi numirea membrilor comisiilor care aleg firmele pentru atribuirea contractelor, a uitat să coroboreze cu faptul că salariile, primele, indemnizaţiile acestor membri ai comisiilor depind tot de Nicolescu, ordonatorul de credite, cel care face bugetul, cel care alocă banii etc..
Firmele lui Nicolescu
Constantin Nicolescu este acţionar majoritar la S .C. AUTOPRO MOND S.A. (92,194%) şi S.C. MAC AUTO S.A. (63,08%), iar soţia sa, Viorica Nicolescu, la S.C. DINIK MAR ARG S.R.L. Cele trei firme au încheiat cu Consiliul Judeţean Argeş sau cu instituţii şi servicii publice subordonate acestuia nu mai puţin de 14 contracte de achiziţii şi prestări servicii, valoarea totală depăşind 1,5 milioane de lei. În declaratia de interese depusă la data de 03.11.2010, Nicolescu nu a menţionat că el şi membrii familiei sale sunt acţionari la firme care derulează contracte cu Consiliul Judeţean, nu a enumerat aceste contracte şi valoarea lor. Le-a ascuns ("omis, dar fără interes patrimonial", cum spune judecătoarea!). Dacă ar fi respectat normele pe care chiar ea le-a enumerat, judecătoarea Mureşan ar fi fost obligată să nu desfiinţeze raportul ANI, spun specialiştii.
Constantin Nicolescu a fost iertat de un judecător de acuzaţia de conflict de interese - deşi în calitate de preşedinte al CJ Argeş a încheiat 14 contracte cu propriile sale firme - pentru un motiv halucinant: dacă nu semna contractele, societăţile comerciale la care era acţionar puteau să-l dea în judecată!
Preşedintele ANI: Vom sesiza CSM!
Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, ne-a anunţat că va sesiza CSM-ul. În plus, preşedintele ANI ne-a declarat că va cere ca legislaţia să cuprindă şi sancţiuni drastice. " Pe primari sau pe consilierii locali nu-i interesează sancţiunea potrivit căreia trei ani nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie, pentru că pot ocupa alta. Singura sancţiune care i-ar afecta ar fi restituirea banilor încasaţi prin acele contracte" ne-a declarat Georgescu.
Ce vede misiunea Comisiei Europene în România
La data de 2 mai, va veni în România a doua misiune a Comisiei Europene, care va evalua şi modalităţile prin care aleşii/demnitarii sunt pedepsiţi dacă îşi atribuie contracte firmelor de familie. Deşi în raportul din vara anului 2011, ANI a fost lăudată pentru activitate, experţii Comisiei Europene au consemnat că există deficienţe în pedepsirea conflictelor de interese, atribut exclusiv al instanţelor de judecată.
România Liberă, 26 Aprilie 2012