La jumătatea anului, la Valea Iașului, jumătate din banii atribuiți direct au fost pentru firma de (din!) casă, Aliflor!

 

# De la vărul primar, să trăiască!

Se întâmplă la Primăria Valea Iașului, fenomen despre care am scris de mai multe ori. Despre cum, după venirea pe fotoliul de primar a lui Cristian Enescu, firma favorită de construcții a primăriei a devenit, brusc, Aliflor Invest 2008 SRL, condusă de nimeni altcineva decât de … Bogdan Enescu, vărul primar al… primarului, iar am mai scris. Se spune că presa este câinele de pază al democrației. Noi lătrăm, însă, iar contractele cu atribuire directă se duc, în continuare, la vărul primar de la Aliflor! Săptămâna trecută, a fost escaladat un nou vârf… financiar!

Din 2020, la Valea Iașului, în locul lui Nicolae Barbu (PNL), pe fotoliul de primar s-a suit Cristian Enescu, cel care a fost viceprimarul lui Barbu în ultimele două mandate (ultimii opt ani). Printre măsurile vitejești luate de noul – dar vechiul – venit, s-a numărat și trimiterea în judecată a fostului primar pentru diverse.

 

Diverse de care Enescu, ca viceprimar, era în deplină cunoștință de cauză, ba chiar, probabil, le aprobase pe vremea când cânta, ca o soprană, după melodia dată de primar. Nu dorim să insistăm asupra aspectului, pentru că este de toată jena. Proverbul cu ”nu mușca mâna care te hrănește” nu se aplică în zona aceea. Se vede, mai degrabă, că se aplică principiul ”rânjește până poți să muști, apoi mușcă și… înghite!”

 

După puțin timp, mai exact din 2021, la lucrările cu atribuire directă s-a instalat, în poziție de premiant, vărul primar al... primarului, Bogdan Enescu, managerul firmei Aliflor Invest SRL. Mai pe românește, de la văru´ primar fără număr, să trăiască!... Lucrări cu atribuire directă, că la licitații e mai complicat. Aliflor Invest SRL, firma vărului primar al edilului de la Valea Iașului, firmă care până în 2020 nu prea a avut ce să caute în primăria cu pricina, a devenit, brusc, favorită.

Legal? - Da! Moral?... Tatăl primarului Cristian Enescu (Gheorghe Enescu) și tatăl patronului Aliflor - Bogdan Enescu (Petre Enescu) fiind frați. Cristi și Bogdan - primar și manager - veri primari.

În 2023, firma Aliflor a fost ”băgată în seamă”, de Primăria Valea Iașului, DOAR PRIN ATRIBUIRE DIRECTĂ! cu suma de 686.880 lei fără TVA. Iar săptămâna trecută a mai fost atribuită, tot direct, pentru Aliflor, suma de 501.517 lei fără TVA. Total, peste 1,1 milioane de lei!

Ei bine, asta nu este tot. Primăria Valea Iașului nu a organizat, până acum, în 2023, niciun fel de licitație! Doar atribuiri directe…

Firmei Aliflor, de la vărul Enescu, i s-au dat, până acum, 53,60% din totalul contractelor de achiziție directă ale primăriei din 2023. Suma totală cheltuită a fost, până săptămâna trecută, de 2.217.046  lei, iar către Aliflor s-au dat, din aceștia, 1.188.397  lei, sume fără TVA. Adică peste jumătate din banii de cheltuială ai Primăriei Valea Iașului, până acum, s-au dus în contul vărului primar!

Semnalele din piață indică faptul că Aliflor este o firmă serioasă, fără muncitori la negru, ca alții, cu utilaje și specialiști. Faptul că, anul trecut, pentru o lucrare - tot la Valea Iașului - s-au asociat cu Comesad (firmă etalon pentru seriozitatea în lucrări) spune multe. A fost singura licitație de când este Enescu primar și, uite, ce noroc. Tot vărul!...

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea