Doi oameni speciali: meșterii populari Tică Vasile și Marilena Iosifaru

# Elena Iagăr ne-a povestit cum au obținut aceștia titlul de Tezaur Uman Viu

În județul Argeș sunt patru persoane care au primit titlul de Tezaur Uman Viu, care de-a lungul vieții au format, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial. Anii trecuți, au primit această distincție Viorica Olivotto, din Nucșoara, și Petre Măsală, din Stolnici, iar în 2023 încă două persoane au fost înregistrate pe această listă selectă: meșterii populari Marilena Iosifaru, din Corbeni, și Constantin (Tică) Vasile, de la Galeșu.

Dosarele au fost întocmite de Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, sub coordonarea managerului Elena Iagăr. Titlurile au fost acordate de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Elena Iagăr ne-a povestit cum au obținut Tică Vasile și Marilena Iosifaru titlul de Tezaur Uman Viu. Meșterul popular Tică Vasile este cunoscut și prin faptul că îi învăța pe copii să cânte la țiteră, dar să și păstreze tradițiile moștenite de la străbuni.

„Domnul Tică Vasile, deși e un recunoscut sculptor în Argeș, realizează catapetesme, troițe, strane de biserică, face sculptură monumentală, el este un personaj complex. Pe lângă acest dar pe care îl are de a sculpta, de a cresta lemnul și de a face aceste lucruri extraordinare, el știe să cânte la fluier, știe să cânte la țiteră și îi și învață pe copiii din Galeș să facă asta. Este meșter al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești de mai bine de 15 ani. (...) El și produce țiteră. Are și niște modele proprii pentru că a inovat modelele pe care le-a găsit în muzee. Am ales să îi fac dosarul pentru zona de spiritualitate, rapsod popular, pentru că e singurul din zona aceasta a țării care face țitere și îi învață pe copii să cânte la ele. În România mai e un singur interpret de țiteră, undeva la Hațeg în Hunedoara. Tică Vasile este un personaj absolut remarcabil. Un om absolut special”, a precizat Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.

În ceea ce o privește pe Marilena Iosifaru, aceasta reușește să țină în viață prin ceea ce face universul copilăriei de odinioară.

„Marilena Iosifaru este meșter popular de mai bine de 15 ani, meșter popular oficial al Școlii Populare de Arte și Meserii pentru că la Corbeni funcționează o secție a școlii. Doamna Marilena îi învață pe copii să țeasă, să coasă și să realizeze păpuși tradiționale. Dar dosarul (de Tezaur Uman Viu n. red.) a fost întocmit pentru poveștile, pentru tot bagajul de informații cu care aceste construcții ale ei sunt aduse în actualitate. Doamna Marilena face păpuși, dar prin păpușile pe care ea le face îi învață pe copii rânduiala satului. (...) I

deea cu Marilena Iosifaru mi-a venit în momentul în care mi-a povestit cum a învățat ea să facă păpuși și ce a însemnat asta pentru ea. Mi-a spus că a învățat-o o mătușă de a ei, cu care petrecea verile sus la hodaie. Și acolo făcea tot felul de păpuși din tot felul de materiale. (...) Dincolo de cunoștințele pe care le stăpânește în ceea ce privește tehnicile de țesere și de coasere și chiar de realizare a păpușilor tradiționale ea reușește să țină în viață universul copilăriei de altădată, din satul românesc...”, a mai spus Elena Iagăr. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea