Secolul Martirilor Expoziție Internațională - la Memorialul Închisoarea Pitești

 

Pe 23 august comemorăm victimele regimurilor totalitare printr-o expoziție despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial. Porțile Memorialului Închisoarea Pitești se deschid publicului larg de la ora 18:30 cu o discuție despre martiriu, dictatură și detenție politică. Vor lua cuvântul Sergiu Rizescu (fost deținut politic), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției), Dragoș Ursu (istoric), iar discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești.

 

Seara va continua cu deschiderea expoziției în interiorul Memorialului Închisoarea Pitești. Andrei Bălan (sculptor și muzician) va acompania momentul cu un soundscape (chitară și electronice) creat special pentru acest eveniment.

 

Istoria secolului al XX-lea a fost marcată de ascensiunea ideologiilor și regimurilor totalitare. Comunismul, fascismul și nazismul au adus suferințe incomensurabile și nenumărate victime, chiar și în părțile lumii care nu au fost supuse stăpânirii lor. Printre zecile de milioane de victime ale totalitarismul au fost și creștini de diferite confesiuni. Unii dintre ei au fost uciși din cauza credinței lor, alții din cauza naționalității, rasei, clasei, opiniilor sau activității lor politice și sociale. Pentru mulți dintre ei, persecuția a devenit o oportunitate de a depune mărturie despre credința lor. Astăzi îi putem considera Martiri, chiar dacă bisericile și comunitățile religioase respective nu le-au conferit oficial acest titlu.

Expoziția prezintă poveștile a 26 de persoane, bărbați și femei, din întreaga lume, care și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu, oamenilor și societății. Activitățile, atitudinile și pozițiile lor reprezentau o „amenințare” pentru noile regimuri totalitare nedemocratice, astfel că autoritățile au urmărit să-i reducă la tăcere.

Punctele centrale ale expoziției sunt mesajele acestor martiri: scrieri, corespondență și mărturiile celor apropiați. Această expoziție își propune să prezinte testamentul Martirilor rămas nouă drept mărturie a vieții lor, pentru a înțelele adevăratul sens al unor valori funamentale precum libertatea, adevărul și democrația.

Expoziția este rezultatul unei ample colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit la expoziție cu biografia lui Valeriu Gafencu, deținut politic ce a fost încarcerat și la Pitești, cunoscut în România drept „Sfântul Închisorilor” pentru atitudinea sa profund spirituală de-a lungul anilor de închisoare și pentru martiriul său în închisoarea de la Târgu Ocna.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea