La început de an bisericesc, ÎPS Calinic s-a aflat în mijlocul obștii de la mănăstirea argeșeană Robaia

Noul an bisericesc a început pe 1 septembrie 2023 şi se va încheia pe data de 31 august 2024. La început de an bisericesc, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea argeșeană Robaia. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Altarul de Vară aflat în curtea mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a îndemnat ca fiecare să pună început bun în viața lor, știind că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, și să se întoarcă și să fie viu. A fost amintit și Sfântul Dionisie Exiguul, cinstit în această zi, un mare savant iubitor de Dumnezeu, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii, începând de la Hristos.

Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei, care sărbătoreau atunci anul civil. Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii. Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea