Simona Bucura Oprescu a coborât în mină: „Mi s-a spus că sunt primul dintre miniștrii care intră în mina Vulcan după 1990”

 

# Simona Bucura Oprescu a verificat condițiile în care minerii își desfășoară activitatea

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat, vineri, 28 octombrie, cu reprezentanţii Sindicatului “Muntele” din Complexul Energetic Hunedoara despre noua lege a pensiilor şi condiţiile de muncă speciale din minerit. Ministrul a coborât în subteranul Minei Vulcan pentru a vedea condiţiile de muncă şi a vorbi cu angajaţii.

„Am avut la Petroșani o întâlnire cu reprezentanții Sindicatului “Muntele”. Am discutat despre noua lege a pensiilor și despre condițiile de muncă speciale și deosebite, condiții în care minerii își desfășoară activitatea zi de zi. Am dat asigurări că rămânem un partener de dialog și că lucrăm la o lege care să elimine inechitățile, dar și să aducă recunoașterea binemeritată celor care au muncit pentru dezvoltarea acestei țări.”, a precizat ministrul pe Facebook.

 

Ministrul Muncii a coborât în Mina Vulcan

Simona Bucura-Oprescu a descris și experiența avută în Mina Vulcan: „Adevărata dimensiune a ceea ce fac acești oameni zi după zi și an după an am avut-o însă după ce am coborât în Mina Vulcan! După lămpărie, intrăm unul după altul în “colivie”, un lift care ne coboară în adâncurile pământului. Semnalizatorul ne urează “Noroc bun!”. Ajungem în șut și, prin galerii croite la sute de metri adâncime, urmăm drumul spre abataj. Se merge greu, inspirând la fiecare pas particule fine de praf și cărbune. Avertizoarele de acumulări de gaz metan ne arată că, momentan, nu avem de ce să ne temem. Dar capcane sunt la tot pasul, pe măsură ce galeria avansează printre vagonete, șine ascuțite, puțuri, utilaje, benzi transportoare, bârne, contraforți din fier, iar scări alunecoase și abrupte ne pun toată atenția la încercare. În abataj, minerii sfredelesc măruntaiele pământului cu pickamere și ghidează „recolta” de cărbuni cu lopeți. Mi se spune că sunt primul dintre miniștrii care intră în mina Vulcan după 1990. De abia când pășești pe acest tărâm realizezi că este o lume despre care puțini știu cu adevărat câte ceva măcar. Aici poți vedea pe viu că pentru mineri condițiile de lucru sunt cu adevărat speciale, ca și oamenii care se dedică acestei munci”.

Ministrul Muncii a mai susținut că minerii vor avea tot sprijinul său: „Minerii sunt muncitori și luptători și au tot sprijinul meu. Prin toate măsurile pe care le avem în vedere la Ministerul Muncii principalul obiectiv este acela de a respecta demnitatea muncii salariaților din minerit atât cât aceștia sunt în activitate, cât și la pensie. Pe de altă parte, având în vedere perioada de tranziție către energia verde, trebuie să gândim programe de formare profesională care să țină cont de nevoile zonei și care să reușească să țină aici, acasă, această resursă umană extraordinară și să o pună în valoare așa cum merită pentru ca zona Văii Jiului să aibă un viitor cât mai bun”.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea