Executor judecătoresc din Argeș condamnat la 10 ani de închisoare

 

La sfârșitul anului 2020, procurorii DNA Piteşti au trimis în judecată doi executori judecătoreşti: pe Eugen Fieraru şi pe Marius Damaschin. Eugen Fieraru a fost acuzat de abuz în serviciu şi de obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce a pus poprire pe conturile OMV Petrom fără să existe o hotărâre judecătorească în acest sens. La rândul său, partenerul de dosar s-a ales şi cu o acuzație de spălare de bani.

 

Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie serviciul teritorial Pitești, în perioada 2010-2013, în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, Fieraru „ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită” şi, în plus, „nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori”. Într-unul din cele două dosare de executare, Eugen Fieraru şi-a oprit peste jumătate de milion de lei cu titlu de onorariu şi cheltuieli de executare, deși procedura era nelegală și, culmea!, creditorii renunțaseră la executarea silită.

 

În perioada 2010-2013, inculpatul Fieraru Eugen, în calitatea menționată mai sus, în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele Codul de procedură civilă (aplicabil la acel moment), în sensul că:

- ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită;

- nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori.

În cazul unuia dintre dosare, inculpatul Fieraru Eugen ar fi reținut cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite de la debitor, în valoare de 528.154,28 lei (onorariu executor și cheltuieli de executare – 419.864,28 lei și onorariu expert – 108.290 lei reținute nelegal din suma poprită) deși procedura era nelegală și în plus creditorii renunțaseră la executarea silită.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 1.643.145 lei, reprezentând dobânda calculată la sumele care au fost poprite în mod presupus abuziv și onorariul menționat mai sus.” – se arată în rechizitoriul DNA.

În iunie 2013, Fieraru a fost exclus din profesia de executor judecătoresc, fiind înlocuit în cele două dosare de executare de Marius Damaschin, care, la rândul său, nu numai că nu a restituit banii către OMV Petrom, în contextul în care creditorii făcuseră cerere de renunţare la executare, dar i-a şi folosit în scop personal, prin „viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv.” – după cum se arată în dosar.

Fieraru a scăpat de acuzaţiile DNA, faptele fiind prescrise, însă rămâne bun de plată, fiind obligat prin decizia instanţei să achite cei peste 1,6 milioane lei, reprezentând banii pe care şi i-a însuşit de la OMV Petrom plus dobânzi, pentru care instanţa a dispus sechestrul pe o vilă şi patru terenuri pe care fostul executor le deţine la Drăganu. Pentru Fieraru, este al doilea dosar de corupţie, în primul fiind condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare.

În ceea ce îl priveşte pe celălalt executor, Marius Damaschin, procesul său, disjuns din cel al lui Fieraru, s-a lăsat, deocamdată, cu 10 ani de închisoare la Curtea de Apel Piteşti.

Iată ce au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, magistrații argeșeni

„…condamnă pe inculpatul DAMASCHIN MARIUS, la pedeapsa închisorii de 10 ani şi 4 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a exercita profesia de executor judecătoresc) Cod penal.

În baza art. 65 alin. 1 din Cp, interzice exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (dreptul de a exercita profesia de executor judecătoresc) din Cp pe durata executării pedepsei. În temeiul art.19, art.25 rap.la art.397 C.proc.pen. rap la art.1357 şi urm. C.civ. admite acţiunea civilă formulată de partea civilă SC OMV Petrom SA şi obligă inculpatul la plata sumei de 2.665.654,90 lei, reprezentând prejudiciul material şi a sumei de 1.520.679,44 lei reprezentând lipsa de folosinţă a sumei menţionate pentru perioada 14.06.2013-10.07.2020 (1.218.660,74 lei reprezentând dobânda legală şi 302.018,70 lei reprezentând actualizarea cu indicele de inflaţie a sumei principale.)

În baza art. 397 alin. 2 din Cpp, în vederea acoperii cheltuielilor judiciare şi a reparării pagubei dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Damaschin Marius până la concurența sumei totale de 4.186.334,34 lei.”

Hotărârea nu este definitivă, fiind, deja, atacată.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea