Ministerul Culturii pierde, definitiv, procesul cu frații Prodănel și cu Vernel Crăciunescu pentru Ferma Florica

 

Abia s-au stins aplauzele de după faptele glorioase ale PNL-iștilor, fapte care au dus, într-un final apoteotic, la schimbarea denumirii mizerei gări de la Ștefănești. Încă mai răsună palma primită de primarul localității, fostul deputat Nicolae Velcea, cel care s-a grăbit (ca fata mare la măritat!) să își asume aceleași merite. Ei bine, în tot acest vuiet de fapte vitejești, Ferma Florica își permite, încet-încet, să se dărâme. Intrată pe mâinile unor afaceriști, o parte din istoria Brătienilor - și o parte din istoria acestui neam – se transformă, treptat, în țărână. Nu prea contează, marii oameni politici, de azi, au schimbat ce era mai important: denumirea unei gări!

 

Ferma care a aparţinut familiei Brătienilor a fost, din anul 2020, subiectul unui proces intentat de Ministerul Culturii împotriva firmei EGP International Investments SRL și a oamenilor de afaceri Cristian Prodănel și Vernel Crăciunescu. Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, pe 19 mai 2020, având ca obiect constatarea nulității unui act juridic. Mai exact, a fost contestat actul de vânzare prin care Vernel Crăciunescu și alte persoane și-au înstrăinat partea lor de proprietate (de 50% din clădire n. red.) firmei EGP, pe motiv că, fiind monument istoric, proprietarul trebuia să înștiințeze și Ministerul Culturii ca să poată să își exercite dreptul de preemțiune. Fapt care nu ar fi fost realizat în această situație.

 

Ferma a fost achiziționată inițial în 2005 de către Cristi și Adrian Prodănel. Aceștia intenționau să deschidă, acolo, un hotel. Ministerul Culturii nu a avizat însă favorabil proiectul, acesta fiind motivul pentru care frații Prodănel au vândut-o pe bucăți.

Printre persoanele care au avut calitatea de pârât în dosarul finalizat de Tribunalul Argeș regăsim firma cu acționar italian, EGP International Investments SRL, pe Adrian Prodănel și pe soția sa, dar și pe Cristian Prodănel, fiind chemați în garanție și Vernel Crăciunescu, Maria Crăciunescu, Beucan Gheorghe și Beucan Stana. Ulterior, în cursul judecății, chemații în garanție au devenit, și ei, pârâți.

Vernel Crăciunescu: ”Instanța le-a respins acțiunea celor de la Ministerul Culturii. Care Minister a făcut din start - din punctul meu de vedere - o plângere total eronată. Ei contestă actul prin care am vândut eu, cu 300.000 (euro, n.r.), în condițiile în care au fost întrebați dacă vor să cumpere cealaltă jumătate cu 200.000 și au refuzat. Ei, de când există Ministerul Culturii, nu au cumpărat, niciodată, ceva în indiviziune sau parțial. Despre ce să vorbim? Hârtii și procese care nu își au rostul....”

Monumentul istoric ”Ferma Florica” a fost vandalizat și se degradează continuu

În urmă cu câțiva ani, ferma era păzită de o familie ce locuia chiar acolo. Într-o seară însă, familia respectivă a fost atacată de şase romi şi bătută măr. În aceeaşi seară, agresorii au rupt podelele, au distrus mai multe porţiuni din acoperiş şi au spart geamurile imobilului ce a aparţinut marii familii a Brătienilor. De atunci, ferma Florica a fost lăsată în paragină. Poliţia Ştefăneşti a deschis mai multe dosare penale. Chiar Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş a depus o plângere la Poliţia Ştefăneşti, prin care cerea să se cerceteze cum a ajuns să fie vandalizată şi să se degradeze ferma Florica, ce figurează pe lista monumentelor istorice din judeţ.

În anul 2020 s-a deschis un dosar de urmărire penală (1147/P/2020) de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, fiind cercetați și foști sau actuali proprietari ai imobilului. Un an mai târziu, procurorii clasează dosarul.

Cristi Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș: ”Așa este, noi am înregistrat, la momentul respectiv, o plângere. Nu ne-a interesat cine degradează imobilul, ci mai mult ne-a interesat să fie stopată degradarea acestuia. După încetarea urmăririi penale am mers și în instanță!”.

Cert este că Ferma Florica trebuie să reprezinte o palmă pe obrazul PNL-iștilor. În loc să salveze denumiri de gări, aceștia ar fi putut să salveze monumente care echivalează cu certificatul de naștere al liberalismului. Dar pentru asta însă trebuie muncă. Liberalii vor rămâne, probabil, la denumiri de gări! Sau, mai rău, dacă ne luăm după afirmația recentă a fostului deputat, Cătălin Teodorescu. Acesta a spus: ”Vreau să fac un anunț funerar. PNL a murit!...”.

Săptămâna trecută, judecătorii Curții de Apel Pitești au respins, definitiv, acțiunea Ministerului Culturii. Rămâne cum au făcut oamenii de afaceri mai sus menționați.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea