Dosarul „Mită la Hidroelectrica”, în pronunțare la Curtea de Apel Pitești

 

Toți inculpații din dosarul „Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeș”, dosar de răsunet al DNA Pitești, au scăpat de condamnări la Tribunalul Argeș după ce instanța a dispus față de aceștia fie încetarea procesului penal după ce s-au constatat că faptele pentru care DNA i-au trimis în judecată s-au prescris, fie achitarea întrucât fapele nu sunt prevăzute de legea penală. Dintre cei 11 inculpați, doar doi au fost achitați complet pentru acuzațiile aduse de procurori. Este vorba de Nicolae Emil Stăticescu Vasile și de Bogdan Alexandru Metehoiu.

Prima instanță a lăsat nesoluţionată, însă, acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C. Hidroectrica S.A. În plus, s-a decis confiscarea prin echivalent, de la inculpatul Oprea Octavian Florian (decedat în anul 2023), a sumei de 164.505,99 lei, reprezentând

 

suma pretinsă și primită ca mită de la inculpatul Ștefan Vulparu, la data faptelor inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale. S-a menținut și măsura asiguratorie a sechestrului penal instituit în faza de urmărire penală. Inculpații au declarat apel, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești, care le-a respins, pe rând, cererile privind încuviințarea probei cu expertiză complexă tehnică şi contabilă şi a probei cu expertiză tehnică. Dosarul a rămas în pronunțare, iar o decizie ar putea fi dată pe 14 martie.

 

Prejudicii uriașe

Dosarul supranumit „Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeș” cuprinde două dosare de corupție care au fost trimise în judecată de DNA Pitești și care au fost reunite, în instanță, în mai 2018.

În august 2015, Octavian Florian Oprea, fost director adjunct la Hidrocentrala Curtea de Argeș, sucursală a Hidroelectrica, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită și fals intelectual. În același dosar, au fost trimiși în judecată și Ștefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentralei Curtea de Argeș și asociat la firma Asnet Telecom, la data faptelor; Florin Nicolae Stoian, asociat la Asnet Telecom; Nicolae Arman, director tehnic la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, la data faptelor; Vasile Oae, șef al laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul Hidroserv Curtea de Argeș; Emil Nicolae Vasile Stăticescu, șef serviciu comercial în cadrul Hidroserv Curtea de Argeș; Filoftia Oprea - mama lui Octavian Oprea.

În iulie 2016, la aproape un an distanță față de primul dosar, au fost trimiși în judecată pentru alte fapte de corupție, și alți inculpați printre care fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, Constantin Metehoiu, Teodor Dima, Bogdan Alexandru Metehoiu şi Vlad Alexandru Dragu dar și ceilalți inculpați care se regăsesc și în primul dosar, excepție făcând Filoftia Oprea. Cum între cele două dosare existau o strânsă legătură, inculpații au cerut reunirea cauzelor, iar instanța a admis cererea.

În primul dosar, inculpatul Oprea Octavian Florian este acuzat de procurorii DNA Pitești că în cursul anului 2011 a primit mită suma de 164.505,99 lei. „În cursul anului 2011, inculpatul Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș a acceptat promisiunea și a primit de la inculpatul Vulparu Ștefan, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale - Asnet Telecom - suma de 164.505,99 lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferențial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare și diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteș”.

Cercetările procurorilor DNA au început în 2013 când s-au sesizat în legătură cu săvârșirea unor fapte de corupție de către membrii Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA. „Astfel, în perioada martie – iulie 2011, inculpații Oprea Octavian Florian și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în sensul că au aprobat și au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte sus menționate, în valoare de 637.088,13 lei”, se mai arată în rechizitoriu.

În cel de-al doilea dosar, procurorii DNA Pitești au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane implicate în cazul abuzurilor aduse bugetului Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş. DNA Pitești susține că prin acțiunile realizate de inculpați s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., sumă cu care societatea s-a constituit parte civilă în cauză.

„Inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan, Vasile Stăticescu Emil Nicolae, Dima Teodor și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în legătură cu încheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software.

Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Stoian Florin Nicolae. La una dintre acestea era asociat și inculpatul Vulparu Ștefan”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea