Peste 92.000 de argeșeni au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit anul trecut

 

Numărul celor care redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară este încă unul redus. Asta deși nu costă nimic, iar formularul 230 se poate completa online, în câteva minute. Potrivit unui studiu recent comandat de World Vision România, 42% dintre cetățenii care nu redirecționează cei 3,5% din impozit n-au un motiv anume pentru care n-o fac, 29% declară că nu înțeleg procedura, iar 10% cred că este complicat.

Până la 25 mai 2024, salariații și pensionarii pot redirecționa 3,5% din impozitul datorat statului către organizațiile non-profit sau unitățile de cult. Acest lucru se poate face prin declarația sau formularul 230, care se poate depune la ANAF sau la ONG-ul respectiv.

 

Formularul 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat” se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează următoarele venituri din România: din salarii şi asimilate salariilor; din pensii; din activităţi independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit; din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă; din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real; din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

 

Sunt trei variante prin care poți depune formularul. Se poate face în mod personal, pe hârtie, la registratura organului fiscal de care aparții sau prin poștă la adresa serviciului fiscal. Îl poți depune și electronic, prin serviciul Spațiul Privat Virtual sau prin portalul e-guvernare.ro cu certificat digital calificat. De asemenea, poți trimite formularul către organizația pentru care dorești să redirecționezi și ei se vor ocupa de depunerea acestora către ANAF.

Declarația 230 se poate descărca de pe site-ul ANAF, iar completarea sa este foarte simplă. Majoritatea ONG-urilor pun la dispoziție o variantă precompletată cu datele lor, la care poți adăuga nume, prenume etc.

„Referitor la numărul de argeșeni care au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit în ultimul an către O.N.G.-uri, vă comunicăm că în anul 2023, un număr de 92.600 de persoane cu domiciliul în județul Argeș, au optat pentru depunerea formularului D230, redirecționând o cotă de până la 3,5% din impozitul anual pe venituri din salarii și pensii pentru susținerea entităților nonprofit sau unităților de cult”, a precizat Georgeta Aurora Negru, șefa Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea