Decizie a Înaltei Curți în dosarul fostului primar de la Aninoasa

 

Marius Manole, fostul primar de la Aninoasa, rămâne la închisoare. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pe 14 aprilie, recursul în casație formulat de acesta. Fostul edil a fost condamnat, la sfârșitul anului 2023, la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Manole Nicolae Marius împotriva deciziei penale nr. 1164/A din 14 decembrie 2023 a Curții de Apel Pitești - Secţia penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în dosarul nr. 7487/109/2019. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

 

Marius Manole a fost găsit vinovat pentru fapte petrecute în perioada în care era administrator, președinte al consiliului de administrație și director general al SC Indcarf SA Pitești, înainte de a ajunge primarul comunei Aninoasa.

 

„În scopul creşterii artificiale a taxei pe valoare de adăugată (T.V.A.) deductibilă, ce putea fi ulterior compensată cu T.V.A. colectată sau rambursată, inculpatul Manole Nicolae Marius, în calitate de administrator de drept al SC Indcarf SA a declarat şi înregistrat în evidenţele contabile ale societății achiziţii de prestări de servicii fictive, printr-un circuit scriptic de tranzacţionare cu patru societăți comerciale de tip fantomă respectiv”, se arăta în rechizitoriul procurorilor. Marius Manole era acuzat că a prejudiciat bugetul consolidat al statului, în perioada 2012-martie 2013, cu suma totală de 609.600 lei, constând în TVA.

Pe 13 aprilie 2023, Tribunalul Argeș l-a condamnat pe Marius Manole la 4 ani de închisoare cu executare. Primarul de la Aninoasa a contestat decizia instanței. Pe 14 decembrie, Curtea de Apel Pitești a respins apelulul declarat de inculpat, iaracesta a fost condus la penitenciar.

Decizia Curții de Apel Pitești l-a luat pe nepregătite pe fostul edil, acesta crezând că dosarul său a fost afectat de răspunderea prescripției penale. Cu o zi înainte de condamnare, acesta participase alături de alți 25 de edili din Argeș la evenimentul caritabil „Ignatul la Golești”, prin care peste o tonă de carne de porc a ajuns la centrele de copii și bătrâni aflate în subordinea DGASPC Argeș. Însă, la o zi după petrecere, a ajuns după gratii.

Deși, în cauză până și procurorul a solicitat încetarea procesului penal pornit împotriva lui Marius Manole pentru că a intervenit prescripția, instanța i-a contrazis. „Atât inculpatul, cât şi procurorul, prin modificarea motivelor de apel, au solicitat încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului, în considerarea deciziilor nr. 297/2018, 358/2022 ale Curţii Constituţionale şi nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie. În ciuda acestor solicitări, apreciem că în cauză nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, se menționează în motivarea Curții de Apel Pitești.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea