Dosarul „Cheresteaua 1” a ajuns la final de drum, la 13 ani de la deschiderea cercetărilor

 

# Ion Andrei (foto) și firma sa au plătit aproape 4 milioane de lei ca să scape de închisoare

# De plata prejudiciului au beneficiat și copiii săi care au fost eliberați din penitenciar

Istoricul dosarului „Cheresteau 1”, care i-a vizat pe omul de afaceri Ion Andrei, o parte din membrii familiei sale, pe firma sa – Andris SRL, angajați ai societății și câțiva angajați ai Ocolului Silvic Valea Oltului, începe încă din anul 2011. Încă de atunci, organele penale au deschis un dosar penal în care se efectuau cercetări privind infracțiunile de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier național sau de evaziune fiscală. Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, iar de atunci a trecut prin mâna mai multor judecători.

 

S-a dispus condamnarea inculpaților, atât în primă instanță cât și la apel. Pe 3 ianuarie 2023, Curtea de Apel Pitești a dispus condamnarea, la pedepse cu executare, a cinci inculpați: Ion Andrei a primit 10 ani de închisoare, copiii săi, Daniel Ionuţ Andrei și Liviu Gheorghiţă Andrei, câte 4 ani de închisoare, șeful de district Gheorghe Mihai – 8 ani, iar pădurarul Vasile Uță – 4 ani de închisoare. Inculpații au depus recurs în casație, iar Înalta Curte de Casație a dispus, pe 28 noiembrie 2023, casarea, în parte, a hotărârii Curții de Apel Pitești. „Casează în parte decizia penală recurată și înlăturarea greşitei aplicări a legii”, se arăta în hotărâre. S-a dispus achitarea șefului de district și a pădurarului, iar Ion Andrei și firma Andris au fost achitați pentru o faptă de evaziune, iar pentru celelalte s-a dispus rejudecarea cauzei. Cei trei inculpați au fost eliberați din penitenciar. Au rămas încarcerați însă copiii lui Ion Andrei. Dosarul a fost, astfel, reluat la Curtea de Apel Pitești care a dat, pe 23 aprilie 2024, hotărârea definitivă.

 

Cum a scăpat familia Andrei de închisoare

Pentru că instanța a stabilit că în cauză nu a intervenit prescripţia răspunderii penale, Ion Andrei și firma Andris SRL au luat decizia de a plăti prejudiciul aferent infracțiunii de evaziune fiscală către partea civilă ANAF - AJFP Argeș pentru a nu se mai întoarce la pușcărie. Conform Legii nr. 55/2021, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte. Astfel, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

„Constată că prejudiciul în cuantum de 1.838.954 lei şi accesoriile aferente, calculate conform Codului de procedură fiscală, au fost integral achitate, plus 20% din baza de calcul. În temeiul art. 396 alin. 6 C.pr.pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. h C.pr.pen. şi art. 10 alin.11 din Legea nr. 241/2005, încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Andrei Ion şi SC ANDRIS SRL pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b şi e şi alin. 2 din Legea nr.241/2005 (varianta normativă ulterioară intrării în vigoare a Legii nr.55 din 31 martie 2021), cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. şi art. 5 C.pen.”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

În final, de plata prejudiciului au beneficiat și ultimii doi membri ai familiei Andrei care erau la pușcărie. Astfel, începând cu 23 aprilie 2024, Daniel Ionuţ Andrei și Liviu Gheorghiţă Andrei au fost puși în libertate.

Inculpații au plătit peste 4 milioane de lei

Pe lângă prejudiciul de 1.838.954 lei cauzat Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeș, Ion Andrei și firma Andris SRL au plătit, pe parcursul lunii februarie 2024, dobânzi și penalități în cuantum total de 1.954.746 lei. La aceste sume s-au mai adăugat și 367.791 lei, reprezentând majorarea cu 20% din debitul principal, conform legii. În total, inculpații au achitat 4.161.491 lei pentru a rămâne în libertate.

În final, Ion Andrei, patronul firmei Andris, a executat doar aproximativ 10 luni de închisoare, în timp ce copiii săi, Daniel Ionuţ Andrei și Liviu Gheorghiţă Andrei, au ispășit un an și trei luni de închisoare.

Ion Andrei și firma sa trebuie să plătească și peste 1,1 milioane către Romsilva

De asemenea, instanța a menţinut măsurile asiguratorii instituite cu privire la inculpaţii Andrei Ion şi SC Andris SRL, numai în vederea confiscării speciale şi în vederea reparării integrale a prejudiciului produs părţii civile Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, prin Direcţia Silvică Argeş, în valoare de 1.119.631,9 lei, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale.

 

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea