Dosar strămutat după ce o avocată a luat o probă pentru a o studia acasă
Joi, 16 Mai 2024 08:38
Avocata reclamantei a luat acasă o probă depusă într-o cauză civilă, iar părţile pârâte, nemulţumite de gestul ei, au făcut o cerere de strămutare a dosarului. S-a cerut judecarea la altă instanţă, pe motivul că dispariţia probei, un CD, afectează imparţialitatea procesului.
La data de 25 martie 2024 s-a înregistrat pe rolul Curții de Apel Pitești o cerere prin care două argeșence au solicitat strămutarea unui dosar care are ca obiect acțiunea în răspundere delictuală, de pe rolul Judecătoriei Câmpulung, invocând bănuiala legitimă.
„Petentele susţin, în esenţă, că motivul de bănuială legitimă reiese din împrejurarea dată de dispariţia CD-ului depus ca probă în dosar, situaţie care afectează aparenţa de imparţialitate şi obiectivitatea pe care instanța trebuie să o transmită părţilor procesului. Mai mult, doamna avocat, apărătorul reclamantei, a comunicat de faţă cu jandarmul de serviciu aflat la Judecătoria Câmpulung că a luat respectivul CD acasă şi îl va aduce în ziua judecăţii”, se arată în motivarea sentinței.
Avocata a solicitat respingerea cererii de strămutare
Avocata a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de strămutare. Pe 29 aprilie 2024, Curtea a constatat că sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de lege pentru strămutarea întemeiată pe motiv de bănuială legitimă și a admis cererea celor două femei. În consecință, se va trimite dosarul spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad din circumscripţia Curţii de Apel, respectiv la Judecătoria Brezoi. Conform procedurii, urmează să fie păstrate actele îndeplinite de instanţă înainte de strămutare.
Strămutarea reprezintă transferarea unui dosar pentru a fi judecat de către o altă instanţă egală în grad, dar presupusă a fi obiectivă. Curtea de Apel Pitești precizează că este o procedură pusă la îndemâna părţii ce are îndoieli cu privire la imparţialitatea instanţei de judecată, dar care nu vizează pretenţiile participanţilor la proces.
Având în vedere că petentele au solicitat cheltuieli de judecată, instanța explică că „până la soluţionarea dosarului care a făcut obiectul cererii de strămutare, nu se poate stabili o culpă procesuală în sarcina vreunei părţi în funcţie de care să se desocotească şi cheltuielile efectuate cu soluţionarea incidentului strămutării”.
Astfel, instanța a stabilit că acele cheltuieli de judecată solicitate de petente, respectiv onorariul avocatei, în cuantum de 1500 lei, vor fi avute în vedere la judecata asupra fondului cauzei şi nu la acest moment, deoarece cererea de strămutare „nu implică aprecierea şi stabilirea culpei procesuale a vreunei părţi”.