Cum a vrut un argeșean să mituiască un polițist: „Hai, te rog frumos, hai”

 

Un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din Argeș a fost condamnat pentru dare de mită după ce a încercat să dea bani unui polițist. Argeșeanul i-a oferit o sumă de bani agentului pe geamul de la mașină pentru ca acesta să nu îi rețină permisul de conducere.

Pe 26 iunie 2022, inculpatul a depășit pe partea stânga a drumului un ansamblu format din cap tractor și semiremorcă, ce pătrunsese deja în intersecție, încălcând marcajul longitudinal continuu. Această manevră a fost observată de un agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Câmpulung - Biroul Rutier, care la acel moment se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu împreună cu un alt agent din cadrul aceleiași structuri de poliție.

 

Polițistul a efectuat semnal de oprire și, după ce inculpatul a oprit autoturismul cu care se deplasa, s-a poziționat lângă portiera din partea stânga față a vehiculului.

 

Reacția agentului: „Du-te, domnule, de aicea”

Lucrătorul de poliție și-a declinat calitatea, i-a atras atenția inculpatului că discuția purtată este înregistrată audio-video și i-a solicitat să îi prezinte actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a vehiculului, întrebându-l pe inculpat dacă are cunoștință despre motivul pentru care a fost oprit.

Inculpatul a răspuns afirmativ după care a luat mai multe bancnote pe care le-a îndreptat prin geamul deschis al portierei către agentul de poliție. Acesta a refuzat să primească bancnotele. „Du-te, domnule, de aicea”, „Te rog eu frumos!”, „Doamne ferește! Vă rog frumos! Discuția e înregistrată audio-video!”, a fost reacția normală a polițistului, conform rechizitoriului procurorilor.

Inculpatul chiar a insistat ca agentul de poliţie să primească bunurile pe care i le întindea prin geamul deschis al portierei, afirmând „hai, te rog frumos, hai!”.

Amendat, lăsat fără permis și condamnat

Lucrătorul de poliție a completat procesul verbal de constatare a contravenției prin care a aplicat șoferului 870 lei și sancțiunea complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pe o durată de 60 de zile. În plus, a făcut și un denunț penal. În cele din urmă, la sfârșitul anului 2023, bărbatul a fost trimis în judecată.

„Prin actul de sesizare s-a reţinut în sarcina inculpatului, în esenţă, că, la data de 27.06.2022 ar fi oferit o suma de bani agentului de poliţie … din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung - Biroul Rutier, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiei săvârşite de inculpat la aceeaşi data (de a fi efectuat manevra de depăşire prin încălcarea marcajului longitudinal continuu ce delimitează sensurile de mers). În drept s-a apreciat că faptele anterior descrise întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită”, se mai arată în rechizitoriu.

Deși inculpatul nu a recunoscut infracţiunea reţinută în sarcina sa, bărbatul a fost condamnat de Tribunalul Argeș, pe 24 mai 2024, la doi ani și șase luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită,

Instanța a dispus ca inculpatul să presteze și muncă neremunerată timp de 120 de zile la Primăria Vlădeşti sau la Primăria Câmpulung. Hotărârea instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel!

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea