Electromontaj va retehnologiza hidrocentrala Vidraru. Valoarea contractului este de 188,38 milioane de euro

 

Electromontaj, în parteneriat cu firma croată Koncar Engineering Ltd., a câştigat licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una din cele mai mari hidrocentrale din ţară, cu o putere instalată de 220 MW. Contractul, în valoare de 188.382.020,89 euro fără TVA, a fost atribuit după cinci eșecuri

În urma adjudecării licitaţiei, cele două companii au semnat contractul cu Hidroelectrica pentru realizarea unui ansamblu complex de lucrări necesare retehnologizării hidrocentralei Vidraru, una din cele mai importante centrale de acest fel, de o importanţă majoră pentru Sistemul Energetic Naţional, potrivit unui comunicat al Electromontaj.

 

Prin procesul de retehnologizare se va asigura, pe lângă înlocuirea şi/sau reabilitarea tuturor instalaţiilor şi echipamentelor, o creştere a puterii instalate pe centrală de la 226 MW la 244 MW.

 

„Câştigarea acestei licitaţii laborioase reprezintă un moment deosebit de important pentru Electromontaj şi pentru întreaga industrie energetică din România. Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru va contribui semnificativ la creşterea eficienţei şi siguranţei sistemului nostru energetic. Suntem onoraţi să contribuim la modernizarea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din ţară şi să ne punem expertiza în serviciul unui proiect de o asemenea anvergură, împreună cu partenerul nostru pe acest proiect, Koncar Engineering Ltd.. Mulţumim Hidroelectrica pentru încrederea acordată", a declarat Ionuţ Tănăsoaica, director general Electromontaj.

Lucrările contractate de asocierea Electromontaj - Koncar Engineering Ltd. includ: proiectarea, fabricarea şi execuţia lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice şi electrice aferente întregii amenajări hidrotehnice; lucrările de reabilitare a părţilor metalice înglobate aferente aducţiunii de apă, a puţului forţat şi a conductei aeriene având diametre variabile între 4 000 şi 5 000 mm; realizarea unui sistem automat de comandă - control al funcţionării echipamentelor şi instalaţiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă; activităţi de project management constând în coordonarea proiectării, execuţiei lucrărilor, serviciilor, activităţilor de achiziţie/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcţiune în vederea realizării unui proiect de retehnologizare complet.

Károly Borbély, CEO Hidroelectrica, a declarat: „Atribuirea acestui contract reprezintă un pas important pentru modernizarea și eficientizarea infrastructurii hidroenergetice a companiei. Retehnologizarea Vidraru va asigura nu doar o capacitate crescută de producție a energiei regenerabile, dar și un impact pozitiv asupra stabilității rețelei energetice naționale. Suntem încrezători că parteneriatul cu Electromontaj și asociații săi va aduce rezultate remarcabile. Această investiție majoră subliniază angajamentul Hidroelectrica de a moderniza și optimiza capacitățile sale de producție, asigurând astfel o contribuție semnificativă la obiectivele naționale și europene de energie regenerabilă și sustenabilitate.”

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oeşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru, construit de Hidroconstrucţia, companie care s-a alăturat grupului Electromontaj în anul 2022, a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Amenajarea asigură o producţie anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Electromontaj a semnat de curând un contract nou pe energie verde, pentru parcul eolian Vifor, anunță Agerpres, iar la începutul anului a finalizat un alt proiect de o importanţă deosebită pentru Sistemul Energetic Naţional, linia electrică aeriană 400kV Porţile de Fier - Anina - Reşiţa. De asemenea, are în derulare multiple proiecte pentru proiectare şi construire de linii de înaltă tensiune, staţii de transformare, lucrări de tracţiune electrică, retehnologizări de centrale electrice, precum şi proiecte electrice pentru sisteme de irigaţii, atât în România, cât şi în afara ei.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea