”ȘTEFAN CEL MARE ȘI ALEXANDRE DUMAS - PERSONALITĂȚILE LUNII IULIE” , EXPOZIȚIE DE CARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

 

În perioada 16 – 31 iulie 2024, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș propune o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”PERSONALITĂȚILE LUNII IULIE”.

Expoziția de carte, organizată în vitrinele din holul central al instituției, include cărți, enciclopedii și albume impresionante ce se regăsesc în fondul colecțiilor bibliotecii și este dedicată celor două mari personalități, ȘTEFAN CEL MARE (n. 1438/1439, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava) - prilejuită de împlinirea a 520 ani de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor al Moldovei și ALEXANDRE DUMAS - fiul (zis și Dumas-fils, n. 27 iulie 1824, Paris, Franța - d. 28 noiembrie 1895, Marly-le-Roi, Franța) - prilejuită de împlinirea a 200 ani de la nașterea sa.

 

 

În data de 2 iulie, întreg neamul românesc marchează Sărbătoarea națională Ziua Comemorării lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Supranumit Ștefan cel Mare și Sfânt încă în timpul vieții, el a devenit un simbol al luptei pentru libertate și dreapta credință. Ștefan Voievod era mărunt la stat, iute la căutătură, aprig la mânie, viteaz mare la război, însă și foarte chibzuit, biruind pe neprietenii lui nu numai cu oștile, ci și cu înțelept meșteșug. Legenda ne spune că în cei 47 de ani de domnie a purtat 47 de războaie, din care a ieșit învingător în 45, și a înălțat cam tot atâtea locașuri sfinte.

Ne-a lăsat moștenire o țară bogată, care se întindea de la mare până la munte, ne-a învățat să fim dârji și să înfruntăm dușmanul. Atletul lui Hristos, cum a fost numit Marele Voievod de către Papa Sixt al VI-lea, a lăsat urmașilor amintirea de neșters a unei domnii lungi și strălucite, a iubirii nemărginite pentru neamul românesc și un exemplu de rezistență în fața unor greutăți fără seamăn.

ALEXANDRE DUMAS-FIUL, romancier, dramaturg şi eseist, fiul natural al lui Alexandre Dumas - unul dintre cei mai prolifici și mai populari scriitori francezi ai secolului XIX, (autorul a ”Cei trei muschetari”, ”Contele de Monte-Cristo”, ”Colierul reginei”, ”Laleaua neagră”, ”După douăzeci de ani”, ”Regina Margot” ş.a.), s-a născut la 27 iulie 1824. La naştere a fost declarat ”copil din flori”, cu părinţi necunoscuți. De abia la 7 ani a fost recunoscut oficial ca fiul lui Alexandre Dumas şi luat în îngrijire de tată. Primul său roman, ”Aventurile a patru femei şi ale unui papagal”, îl publică în 1847, dar scriitorul a rămas în conştiinţa cititorilor, de azi ca şi de ieri, prin scrierea de factură clasică ”Dama cu camelii” (1848), o poveste de iubire care va cunoaşte un succes fulgerator (adaptată pentru scenă şi jucată în 1852).

Deşi a mai scris şi alte romane, povestiri, nuvele şi versuri, se va consacra mai ales teatrului. Piesele sale, construite cu măiestrie, zugrăvesc lumea burgheză coruptă, contemporană lui: tirania amară a banului (”Problema banilor”, 1857), urmările adulterului, neajunsurile suferite de copiii naturali, victime ale inconştienţei părinţilor (”Fiul natural”, 1858), lumea curtezanelor etc. În 1874, este ales membru al Academiei Franceze şi scrie, împreună cu tatăl său, ”Tinereţea lui Ludovic al XIV-lea”, cu care va mai colabora şi la piesa ”Joseph Balsamo”, o dramă în cinci acte. Se stinge din viaţă la 27 noiembrie 1895 şi este înmormântat la cimitirul Montmartre din Paris.

Expoziția este realizată de doamna bibliotecar Sabina DUMITRU.

ADRIAN-NICOLAE COMAN

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea