Dosar uriaș de fraudă informatică, finalizat de Tribunalul Argeș!
Miercuri, 24 Iulie 2024 09:14
# În cauză, 16 inculpați și 157 de părți vătămate
Dosar de proporții, înregistrat, în urmă cu doi ani, la Tribunalul Argeș. În acesta, 157 de părți vătămate dar și 16 inculpați. Rechizitoriul care a stat la baza deschiderii dosarului, depus de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Serviciul Teritorial Vâlcea. Persoane încă necunoscute au spart, în numeroase rânduri, conturile unor vânzători serioși de pe eBay, oferind la vânzare produse fictive, trecute la un preț mai mic. Pentru asta aveau nevoie, la aproape fiecare tranzacție, de câte un cont. Pentru că vânzătorii reali observau tranzacțiile ilegale, iar conturile erau blocate.
Iar românii noștri prinși – inculpații din dosar – cu asta se ocupau: puneau la dispoziție conturi gata deschise sau deschideau conturi noi. După virarea banilor, aceștia se grăbeau să retragă, prin ATM-uri, sumele încasate ilegal.
”Începând cu luna decembrie a anului 2019 şi până în luna iunie a anului 2021, persoane neidentificate până în prezent, au accesat în mod fraudulos conturile mai multor utilizatori ai platformei comerciale eBay care ofereau spre vânzare diferite produse şi care, în general, aveau un rating bun ca şi vânzători. După accesul neautorizat, persoanele în cauză au modificat datele postate pe site-ul în cauză în sensul că, fie au modificat detalii în legătură cu modalitatea de plată a produselor oferite spre vânzare, fie au postat noi anunţuri de vânzare a unor produse pe care nu le deţineau, la preţuri sub valoarea medie. În continuare, au purtat o corespondenţă cu persoanele interesate de achiziţia produselor în cauză pe care le-au îndrumat să transmită contravaloarea acestor produse în conturi bancare care nu aparţineau utilizatorului legitim al platformei eBay, fără ca ulterior să le remită bunul ce se dorea a fi dobândit, însuşindu-şi sumele trimise de victime.
Pentru a-şi asigura produsul infracţional şi respectiv pentru a fi cât mai eficienţi în activitatea de fraudare, unităţile bancare procedând la blocarea conturilor urmare a sesizărilor primite de la persoanele vătămate, persoanele indicate mai sus au apelat la inculpaţii din dosar, cărora le-au solicitat să identifice persoane care să accepte să le pună la dispoziţie datele conturilor lor bancare sau să deschidă noi astfel de conturi în care victimele, în special cetăţeni străini, să vireze contravaloarea produselor pe care în mod fictiv le ofereau spre vânzare.”
Spre exemplu, un telefon mobil, marca Huawei, care se vindea pe aceeași platformă cu 500 USD, era oferit la 350 USD. Hackerul ”a purtat o corespondenţă electronică în limba germană prin intermediul platformei gazdă, ce avea chiar şi logo-ul de eBay, în cadrul căreia i s-a spus că nu i se poate prelucra comanda până nu trimite un avans. În consecinţă, aşa cum se menţiona în anunţ, la data de 03.07.2020, persoana vătămată a virat suma de 275 de euro” – bani pe care, desigur, nu i-a mai văzut. Și nici telefonul dorit. Într-un alt caz, o persoană interesată să cumpere un aspirator Dyson, la un preț sub cel al pieței, a virat într-un astfel de cont suma de 399 de euro (echivalentul a 1901 lei), bani retrași, în aceeași zi, de la un bancomat din zona Pitești. Persoanele vătămate erau înștiințate, la scurt timp, de către adevărații titulari ai contului de eBay despre fraudarea contului de utilizator
Inculpații din dosar erau responsabili cu deschiderea de conturi noi și retragerea banilor încasați fraudulos
Inculpații primeau ori procent din sumele obținute prin păcălirea oamenilor, ori un comision fix pentru fiecare cont deschis. În privinţa participaţiei inculpaţilor la producerea unei pagube persoanelor vătămate, înstanța a reţinut că aceasta îmbracă forma complicităţii. Fapta inculpaţilor de a pune la dispoziţia persoanelor neidentificate până la acest moment datele de identificare a conturilor bancare, cei din urmă inducând şi menţinând în eroare persoanele vătămate interesate de achiziţionarea unor produse ce erau oferite în mod fictiv spre vânzare pe platforma de comerţ eBay. ”Elementul material a constat de asemenea şi în acţiunile de retragere de la ATM ale sumelor trimise de persoanele vătămate şi distribuirea acestor sume către autorii manoperelor dolosive.
Peste 1300 de conturi eBay de vânzător compromise
Sub aspectul laturii civile, s-a indicat că, în faza de urmărire penală reprezentanţii platformei comerciale eBay au indicat că se constituie parte civilă cu suma totală de 72401.7 USD, din care 4755.3 USD reprezintă comisioane neîncasate pentru servicii efectuate (listare spre vanzare de bunuri, blocate ulterior din motive de frauda), 17646.4 USD reprezintă paguba cu costurile de resecurizare a celor 1312 conturi eBay de vânzator compromise şi pierderile de venit înregistrate, iar 50000 USD reprezintă prejudiciul suferit ca urmare a deteriorării imaginii companiei eBay prin accesarea ilegala a platformei (folosind conturi de acces sustrase sau create cu date fictive) cu scopul de a frauda utilizatori eBay şi pentru folosirea abuziva a numelui companiei si a logoului acesteia cu scopul de a înşela şi frauda utilizatori ai platformei – sursa: rejust.ro”
Inculpații au primit ani de închisoare și obligația să returneze sute de mii de euro
Au curs acuzațiile de ”complicitate la spălarea banilor în formă continuată”, „înşelăciune în formă continuată”, „constituirea unui grup infracţional organizat”. Pe lângă anii de închisoare, s-a dispus recuperarea sumelor prejudiciate, deși ”capii” rețelei nu au fost, încă, identificați. S-au menținut sechestre pe bunuri, pe câteva autoturisme. Inculpaților li s-au pus, pe nota de plată, și cheltuielile judiciare avansate de stat, dar și cheltuielile cu apărătorii din oficiu, deloc mici. Fiind instanță de fond, hotărârea Tribunalului va fi, probabil, atacată în termenul legal, de 10 zile de la comunicare.
Vom reveni cu amănunte.