Ministrul Muncii, precizări despre adeverințele care NU mai trebuie depuse la Casa de Pensii

 

Săptămâna trecută, seniorii au început să primească noile decizii de pensionare, iar Ministrul Muncii, argeșeanca Simona Bucura-Oprescu, a făcut o serie de precizări pentru pensionarii care au avut venituri nepermanente după aprilie 2001. Iată că aceștia vor beneficia, la calculul pensiilor, de aceste venituri, dacă au plătit contribuţii de asigurări sociale pentru ele, fără a fi nevoie să prezinte vreun document la Casa de Pensii.

De asemenea, persoanele care au avut astfel de venituri înainte de aprilie 2001 primesc dovezile în această privinţă de la foştii angajatori, dacă aceştia mai activează, sau de la deţinătorii de arhive.

 

”Legea 263/2010 nu lua în calcul veniturile brute ale pensionarilor, nu lua în calcul veniturile nepermanente. Din această cauză au existat numeroase situaţii în care pensionarii au cheltuit sume uriaşe plătind avocaţi, plătind experţi, căutându-şi drepturile şi valorificarea acestor drepturi şi în care, pe de o parte, instanţele de judecată au fost încărcate, pe de altă parte, sunt situaţii în care pensionarii au pierdut, situaţii în care pensionarii au câştigat pentru că practica instanţelor a fost neunitară. Pe noua lege, noi am recunoscut toate situaţiile pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale, inclusiv veniturile nepermanente.

 

Avem, după aprilie 2001, declaraţia 112, care este relevantă pentru toate contribuţiile pe care noi le-am avut, pentru toate veniturile pentru care am datorat contribuţii de asigurări sociale şi dacă o persoană care a lucrat în baza unui contract de muncă, în baza unui raport de serviciu, în baza unui contract pe PFA, PFI şamd şi pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale, trebuie să ştie că nu trebuie să mai aducă niciun document. Pentru perioadele dinainte de aprilie 2001, pentru angajatorii care sunt în activitate pensionarii solicită adeverinţele cu veniturile nepermanente acestor angajatori şi în baza articolului 34, alineatul 5 din Codul Muncii angajatorii sunt obligaţi să elibereze aceste adeverinţe în mod gratuit pensionarilor.

Pentru pensionarii ai căror angajatori au încetat activitatea şi arhivele acelor angajatori au fost preluate de deţinătorii privaţi de arhive, aceştia trebuie să se adreseze acestor deţinători privaţi de arhive. Este foarte important ca aici pensionarii să-şi cunoască drepturile şi, cunoscând aceste drepturi, la rândul dânşilor să fie atenţi cu privire la modul cum le sunt calculate costurile pentru eliberarea acestor documente”, a declarat ministrul Muncii, la TVR Info.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea