Delicatese culinare organice la Ciuleandra
Luni, 30 Iulie 2012 14:13
# Magazinul de pe strada Victoriei, nr 33 îi aşteaptă pe gurmanzi cu produse obţinute din cele mai alese ingrediente româneşti. De vineri şi-a deschis porţile, la Piteşti, Ciuleandra, un magazin cu delicatese organice preparate după reţete tradiţionale. Magiunul de Topoloveni, produsele din peşte Doripesco, berea de ghimbir şi vinurile din crama Gîrboiu sunt doar câteva dintre tentaţiile ce merită degustate.
Produsele organice sunt considerate mai bune pentru sanatate şi mediu deoarece sunt obţinute în mod natural, fără substanţe chimice pe baza unor metode naturale de control al culturilor. Pentru ca un produs sa fie certificat 100% organic acesta trebuie să îndeplinească standardele stabilite de Ministerul Agriculturii, însă în magazine, aceste produse sunt usor de identificat întrucât prezintă etichete pe care se menţionează acest aspect.
Pe strada Victoriei, la nr. 33 (în intersecţia cu strada Maternităţii), s-a deschis Ciuleandra, un magazin alimentar altfel, al cărui concept se bazează, după cum spun întreprinzătorii care au pornit această afacere, pe legăturile profunde dintre om şi tradiţie.
“Veniţi, degustaţi şi amintiţi-vă cine suntem cu adevărat! Oameni veseli şi sinceri care dansau pe câmpuri înverzite, pe ritmuri alerte, care făceau loc la masă oricui le trecea pragul, care contemplau la legăturile lor divine cu stelele de deasupra, care salutau reînvierea naturii cu mărţişoare simple, care se bucurau de viaţă cu toate ale ei. Vă aşteptăm cu drag şi voie bună să vă aşezaţi la masa noastră şi să luaţi merinde şi pentru acasă !” Cu un aşa îndemn îşi aşteaptă Ciuleandra clienţii.
Şi nu se laudă deloc, pentru că aici găsiţi specialităţi din brânză de oaie şi capră, produse din carne realizate după reţete tradiţionale (pastramă ciobănească, muşchi de capră împletit, piept de raţă cu portocale şi coniac, piept de pui cu şofran), specialităţi vânătoreşti dar şi legume, zarzavaturi şi fructe proaspete, de sezon.
Premiatele dulceţuri şi magiunuri de Topoloveni
Pe rafturile Ciulendrei găsiţi şi renumitul Magiun de prune ”Topoloveni” dar şi, deja celebrele, dulceţuri ”Topoloveana” fără zahăr adăugat şi fără conservanţi, (dulceaţa de afine ecologice, dulceaţa de prune cu migdale dulci, dulceaţa de cătină etc.) produse de fabrica Bibianei Stanciulov, furnizor al Casei Regale a României. O marcă ce inovează în spiritul gastronomiei tradiţionale româneşti.
Produse tradiţionale din peşte, Doripesco
Dacă sunteţi amator de peşte, de-a gata... pescuit şi preparat, la Ciuleandra găsiţi produselele „Deltei din Carpaţi” – Doripesco, “singura companie românească producătoare de peşte şi produse din peşte care are atestat de produse tradiţionale dar şi singura firmă de pe piaţa românească de peşte, deţinătoare a 420 ha de luciu de apă, ce are statutul de arie naturală protejată la nivel european. Puteţi încerca Novacul afumat din Ţara Bârsei (Denumire de Origine Protejată), un peşte al Deltei din Carpaţi, filetat, sărat şi afumat la cald, conform tradiţiei, cu rumeguş de esenţă tare (fag sau stejar) şi cu aromă unică de frunze de ţelină.
Bere din radăcină de ghimbir şi miere
Poftiţi şi la o o bere fără alcool, obţinută din radăcină uscată de ghimbir şi miere, după o reţetă despre care producătorul spune că datează de pe vremea dacilor şi despre care menţionează că are o serie de calităţi terapeutice. Datorită conţinutului ridicat de Gingerol, produsul stimuleaza circulaţia, este revigorant, antioxidant, antireumatic şi... uşor afrodisiac. Mai mult, stimulează digestia, combate senzaţiile de vomă, e un bun remediu pentru durerile de ficat, stările de astenie şi oboseală, este antioxidant şi vasodilatator, reduce riscul formării de cheaguri de sânge iar lista poate continua. Iar dacă vreţi ceva mai exotic, puteţi opta pentru varianta cu mandarine!
Vinuri tradiţionale din Crama Gîrboiu
Şi dacă treceţi pragul Ciulendrei nu uitaţi să degustaţi vinurile recomandate de renumele podgoriei Coteşti – Vrancea şi de tradiţia recunoscută de sute de ani a meşteşugului vrâncenilor de a face vinul bun.
O să apreciaţi, aşa cum spune producătorul, măiestria şi respectul cu care cei care lucrează în această cramă se dedică pentru a duce mai departe secretul vinului primit de la înaintaşi. Şi ar mai fi de amintit încă multe alte produse ce v-ar putea răsfăţa papilele gustative dar pe care Ciuleandra vă aşteaptă să le descoperiţi cu satisfacţie.
Cristina Stancu