Medicul-scriitor VIOREL PĂTRAȘCU își lansează o nouă carte la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Marţi, 05 Noiembrie 2024 12:23
Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 12:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, medicul, jurnalistul și scriitorul Viorel PĂTRAȘCU își va lansa cel de-al zecelea volum de călătorii intitulat ”VIETNAMUL VĂZUT DIN RIȘCĂ”, proaspăt ieșit de sub tipar la Editura ”Paralela 45”, cu itinerarii de vacanță din Asia de Sud-Est, povestite cu har, în stilul caracteristic, de medicul călător și ilustrate cu fotografii impresionante.
«Ce m-a determinat să aleg ca destinaţie de vacanţă Vietnamul? În niciun caz faptul că am vreo nostalgie pentru comunism. Îmi erau suficiente copilăria, adolescența, studenția şi prima parte a carierei medicale petrecute în atmosfera apăsătoare a comunismului mioritic. În nouă zile trăite în această țară tropicală din Asia de Sud-Est, totul a fost o revelație.
Doar cultul pentru Tătucul lor, HO CHI MINH, dar și zecile de mii de steaguri cu secera și ciocanul arborate chiar şi pe câmp sau pe bărcile pescarilor mai amintesc de această doctrină. […] Am început să fac turism internațional în ,,epoca de aur”, mai precis în anul 1984, când trecuseră 14 ani de când terminasem Medicina. S-au scurs de atunci 40 de ani, timp în care am bătut continentele în lung și în lat.
Venind din lumea medicală, unde am făcut mulți ani de ucenicie, în presă am intrat din start pe prima pagină din ”Argeșul”, cel mai apreciat cotidian din Pitești, orașul în care m-am născut. Aici am semnat vreme de 30 de ani editorialul ,,Bolnavi și... bolnavi”. Călătoriile și ajungerea în rândul publiciștilor și al scriitorilor mi-au înfrumusețat viața.
Am vizitat peste 40 de țări din Europa, Africa, Asia și America, trăind clipe, zile și săptămâni pe care nu le voi uita niciodată. Mă vor ajuta și miile de fotografii pe care le păstrez în albume. Aceasta este cea de-a zecea carte a mea cu însemnări de călătorie pe care am publicat-o. Nu bănuiam, atunci când am plecat spre Vietnam, că totul va fi peste orice așteptări, ca atare, la întoarcerea acasă m-am apucat imediat să scriu succint ce văzusem.
La ce m-au ajutat călătoriile? În primul rând au reprezentat pentru mine o terapie antistres. Trăim de multe decenii în România, dinainte, dar și după 1989, sub presiunea cotidiană a unui stres de care scapă doar fotbaliştii şi maneliștii. Apoi, nu sunt plin de riduri, nu mă dor oasele și articulațile, nu am stenturi implantate în coronare și nu-mi arăt în niciun caz vârsta reală din certificatul de naștere. Cine scapă de stres întinereşte și nu o ia razna. Și a mai fost ceva foarte important. Nu sunt un om bogat și nici un fel de Hagi Tudose. Netânjind la îmbogățire cu orice preț, cu cine merită sunt un om generos. La final, un sfat al lui Buddha: cine-și dorește să fie sănătos trebuie să nu invidieze în viață pe nimeni.» Viorel PĂTRAȘCU
Precedentele itinerare de vacanță publicate de Viorel PĂTRAȘCU sunt: ”De la Erevan la Cabo da Roca” (Ed. Paralela 45, 2004), ”Sindromul Santorini” (Ed. Paralela 45, 2008), ”Cu Mediterana la poartă” (Ed. Paralela 45, 2012), ”Lacrima Indiei” (Ed. Paralela 45, 2014), ”Tequila și vară perpetuă” (Ed. Paralela 45, 2016), ”Saona cea frumoasă” (Ed. Cartea Românească, 2018), ”Cicladele sub sărutul soarelui” (Ed. Rocart, 2020), ”Costa Rica – De la San José la Oceanul Pacific” (Ed. Paralela 45, 2022) și ”Sultanatul Oman – O destinaţie de poveste” (Ed. Paralela 45, 2024).
Viorel PĂTRAȘCU este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru al Uniunii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi membru al Uniunii Mondiale a Medicilor Scriitori.
ADRIAN-NICOLAE COMAN