Aoleu educațional! Între cauză și efect stă copilul meu de clasa I (și o culegere misterioasă de matematică)!
Marţi, 05 Noiembrie 2024 12:23
Deunăzi, după ce-mi recuperez cu greu telefonul din mâinile lipite de butoane ale lui Radu (pe care tot eu, ca un părinte parșiv i-l dădusem, ca să mă lase să lucrez), îl trimit la teme. După 5 minute mă strigă, că nu înțelege nimic la matematică. Prima reacție? Să-i dau înapoi telefonul, gândindu-mă cu o vinovată satisfacție: “Eh, nu toți copiii trebuie să fie deștepți!”.
Dar o doză de conștiinciozitate, cuplată cu frică de maică-sa, mă împinge să iau în silă culegerea doamnei învățătoare. Și ce să vezi? Nu înțeleg nimic, nici măcar ce se cere! "Eh, nu toți părinții trebuie să fie deștepți!", îmi spun cu resemnare. Dar stai! Nu-i corect! Eu chiar predau matematică! Oare m-au prostit în așa hal studenții mei/din ziua de azi ,cât să nu înțeleg matematica de clasa întâi? Dar haideți să ne gândim un pic. Câți elevi din clasele I-IV își rezolvă singuri temele? (cei mari, oricum, nu si le mai fac).
Răspunsul l-am aflat a doua zi, când o serie întreagă de studenți nu a reușit să efectueze o scădere de unghiuri și o transformare în radiani. Oare tot din culegerea aia au făcut și ei, când erau mici ?
Oare vă dați seama unde ajunge simpla neînțelegere, de mână cu renunțarea, la a ne face temele în școala primară?
Oare vedeți cauzele abandonului, insuccesului școlar, carierei mediocre și sugrumărea creativității de mai târziu?
Cine e de vină? Copilul? Învățătorul? Părintele care ar trebui să ia el însuși meditații? Sau culegerea, în cardășie cu programa școlară?
Este o problemă de arhitectură educațională, la care, dacă răspunde părintele copilului, vei vedea că aduni tot atâtea răspunsuri câți părinți ai întrebat.
Aceasta demonstrează că și părintele, care brusc devine expert în design educațional între două țigări sau cafele, poartă o parte din vină. Dacă dimineața îi dai copilului banii de șaorma și de meditații, la care se duce împreună cu alți 9-10 colegi, spunându-i "Am băgat bani în fundul tău, de ce nu ești primul?", înseamnă că e inutil a mai discuta.Dacă vrei educație, o faci cu mâna ta, personală, pe care o ții strâs lipită de copil atât cât simți tu că este nevoie.
Până la găsirea unei soluții guvernamentale, adică din lumea celor drepți, pentru aceste provocări, să ne gândim că între cauză și efect stă copilul nostru. Dacă neglijăm acest aspect acum, vom avea de-a face cu generații întregi de „absolvenți” care vor crede că 2+2 fac 5.
Cât despre Motivație, un alt element esențial? Zero, în majoritatea cazurilor. Adesea, trebuie să începem cu expresii precum „Hai, fă-ți temele!” sau „Dacă nu te apuci, ...”. O idee ar fi să le oferim copiilor teme care să le evidențieze abilitățile. Radu a primit o carte de colorat, în locul culegerii de matematică. Iar studentii, ei bine, am cerut studenților să realizeze teme fotografice, surprinzând ceea ce știu ei să facă cel mai bine: să facă poze cu telefonul. Le-am cerut să capteze șiruri din natură, să surprindă dependențe funcționale și, pentru metacompetențe, fenomene lipsite de logică, provocate de om (semne de circulație contradictorii, drumuri fără sens, afișe lipsite de coerență...). Au numărat mașinile din intersecții, lucrând în echipe și calculând, cu ajutorul integralei, volumul de trafic. Au primit medalii cu inscripții precum „Maestru în traficul auto”, „Maestru al cuadrilelor” și „Maestru al șirurilor”. Premiate au fost pozele cu siruri infinite de doze goale de bere, sau, șiruri complexe, intercalate cu sticle goale de bere, conuri de brad ca șiruri Fibonacci, cipsuri în secțiuni de cuadrice, etc. Am observat, incredibil, că dacă vor, tinerii au energia de a răsturna munții – doar motivați și doar împreună.
Concluzie? Soluții? Vă rog să o luați ca temă, între două țigări și trei cafele zilnice, până data viitoare! Și cine știe, poate într-o zi vom avea parte de manuale și culegeri de matematică atât de bine scrise încât chiar și părinții vor putea să le înțeleagă!
Indicații pentru temă:
Cuvinte cheie: „Aoleu, da; părinte implicat; părinte expert; șaorma; gândire critică; creativitate; educație și nu prea; învățare social-emoțională; mindfulness; growth mindset; abandon școlar; implicare; viitor sau fără viitor.”
Nistor Gheorghe, părinte și dascăl