Jaful forestier a fost reluat la Sălătrucu și Tigveni
Luni, 13 Mai 2013 00:00
# Deputatul Radu Vasilică: “Poliţia nu reacţionează!” # Constantin Nicolescu, preşedinte CJ Argeş: “ITRSV nu protejează pădurile, le omoară”. Nici nu s-au încheiat bine controalele, că au şi reînceput tăierile ilegale în pădurile din nordul judeţului. După cele câteva săptămâni în care fenomenul scăzuse în amploare, la Sălătrucu şi Tigveni se taie din nou la ras. Deputatul Radu Vasilică, cel care în luna martie arăta cu degetul spre ITRSV Ploieşti pentru jaful din pădurile judeţului, e hotărât să adreseze noi interpelări pe această temă ministrului Pădurilor și ministrului de Interne, dezamăgit fiind de răspunsurile primite până acum şi de măsurile (ne)întreprinse.
“Poliţia nu reacţionează, domnul şef de secţie este în continuare în funcţie… Eu fac apel la buna credinţă a adjunctului IJP Argeş, Ionel Ispir, şi a comisarului şef Petre Ioniţescu să facă ceva, astfel încât tăierile ilegale de pădure să înceteze, pentru că ele au reînceput, iar oamenii văd asta şi ne judecă. Eu, dacă mi-am asumat această sarcină, înţeleg s-o duc până la capăt, că altfel ar însemna că am căzut la pace cu aceşti băieţi care fac zeci şi sute de miliarde din exploatarea ilegală a pădurilor”, spune Radu Vasilică.
ITRSV, complice la tăierile ilegale
Deputatul de Ştefăneşti explică mecanismul acestui fenomen, precum şi cauzele care l-au favorizat şi acuză în continuare Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Ploieşti (de care aparţine judeţul Argeş) de complicitate. “Totul a început de la legile de proprietate prost făcute şi aceste legi de retrocedare au generat cea mai mare sursă de corupţie în ultimii ani. Cele mai mari averi ilicite aşa s-au făcut. Cum acţionează cei în cauză? Cummpără drepturile de proprietate litigioase ale unor oameni care nu au putut intra în posesia pădurii, o pun în posesie, prin mecanisme de ei ştiute şi cu ajutorul celor cu care lucrează de ani buni şi, apoi, prin complicitatea ITRSV- ului, li se aprobă planul de tăiere la ras, justificat prin doborâturi accidentale pe, atenţie, 600 de ha sau atacuri ale unor dăunători pe care au ajuns să-i introducă intenţionat pe respectivele terenuri, numai ca să poată tăia suprafeţe de zeci şi sute de hectare!”, spune deputatul.
Radu Vasilică se gândeşte şi la varianta unui denunţ, deşi admite că nu aceasta este soluţia pentru oprirea tăierilor ilegale.
Un cod silvic ineficient
Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, spune că pentru stoparea fenomenului e nevoie de corectarea sistemului. “Există un cod silvic care însă nu este respectat pentru că se găsesc tot felul de subrefugii (…). Eu am spus-o încă de demult. ITRSV-ul ăsta nu protejează pădurea, o omoară! Cei care ar fi trebuit să supravegheze aplicarea codului silvic au găsit sau au creat fisuri prin care să poată ocoli prevederile legale şi să taie pădurea”, explică preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu.
Cristina Stancu