”Bursa locurilor de muncă pentru tineri” - o acțiune de succes
Luni, 13 Mai 2013 00:00
Bursa Locurilor de Muncă pentru Tineri este prima activitate de acest gen în care tinerii au stat efectiv la coadă, pe două rânduri, la deschidere, la Casa de Cultură a Studenților.
A fost o acțiune pregătită cu 3 săptămâni înainte. Echipa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș, împreună cu directorul însusi a instruit două zile consecutiv 40 de studenți ai Universității din Pitești. Acestia, înarmati cu câte o legitimație, cu câte o delegație, cu formulare și
chestionare, împărțiți în grupe de câte doi (el și ea), au cules oferte de locuri de muncă vancate pentru tineri de la angajatorii din Argeș. Grupele cu rezultate foarte bune în teren au fost recomandate pentru activități în cadrul AJOFM, cu posibilități ulterioare de angajare chiar în sediul agenției. Evenimentul din 9 mai face parte dintr-un Proiect de implementare și dezvoltare a Culturii Calității cu specificul regiunii argeșene, proiect numit “Calitate prin Autoevaluare”. Este o idee a Rectorului Universității din Pitești, domnul profesor universitar dr. Ionel Didea, după discuțiile avute cu studenții fiecărei facultăți în parte. Implementarea Proiectului se face sub îndrumarea prorectorului pentru calitatea învățământului superior, domnul profesor universitar dr. Sebastian Pârlac, iar logistica este asigurată de Centrul pentru Invățământ Pre- și Post Universitar, C.I.P.P. împreună cu Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, D.P.P.D., din Universitatea din Pitești.
În ce constă Proiectul?
Ne dorim ca formatorul de educație superioară să aibă șansa de a-și modela produsele educaționale, înainte ca acestea să intre pe piața muncii. Și anume să poată interveni în educația studenților, aproape de modul cum și-ar dori Angajatorul să arate un Absolvent.
Angajatorul are astfel posibilitatea să ofere studenților probleme și sarcini de rezolvat, probleme la care studenții în echipă trebuie să găsească soluții și să le îndeplinească în mod voluntar. Cei mai pricepuți dintre ei sunt recrutați direct de către Firmă și intră pe piața muncii cu o experiență trăită, în specialitate, înainte de a absolvi.
Protocoalele semnate de Universitatea din Pitești cu unități economice județene au la baza o structură Mentor - Discipol piramidală, de tip internship.
Feedback-ul așteptat este de tip curricular, cuantificând deasemenea rezultatele parțiale ale învățării și finalizându-se cu Scrisori de Recomandare.
Putem spune că astăzi, la un interviu de angajare, această Scrisoare de Recomandare poate fi cea care face diferența.
Cum a intervenit AJOFM?
Entuziasmul domnului director Bădescu Nicolae, cuplat la echipa UPIT, a constituit motorul acțiunii. Problema concretă pe care au avut-o de rezolvat studenții a fost identificarea în teren a locurilor de muncă vacante. Pentru aceasta, ei au fost nevoiți să își însușească din mers abitilăți și strategii de comunicare, de acceptare, de căutare și monitorizare bazate pe munca în grup. Rezultatele s-au văzut efectiv la Bursă.
Ce așteptari avem?
Experiența studenților în câmpul muncii face ca rezultatele învățării (I.L.O.) să se apropie de cerințele pieței. Nu ne așteptăm ca angajatorul să ne dea să rezolvăm problema de exemplu a sistemelor de frânare pentru rachete.
În contextul în care aceștia se plâng că tinerii vor doar funcții de Director, spunând că cel mai bine se pricep la Facebook, am identificat următoarele exemple de trebuințe:
Pentru cei care se pricep doar la Facebook, există Angajatori care le-au sugerat:
- să caute firme care au probleme de Media sau sunt rău-platnice sau au alte incidente economice, în vederea obținerii unei baze de date negative.
- să confecționeze harta produselor în curs de expirare.
- să delimiteze zone de necesar sau de satisfacție ale clienților.
- să promoveze oferte.
- să configureze spații virtuale de desfacere și interes.
Pentru cei care se pricep și la altceva, deja Angajatorii le fac oferte serioase, rând pe rând, unul câte unul, de absorție în câmpul muncii. Trebuie doar să Vrei cu Adevărat. Și acesta este cel mai greu lucru pentru tânar, astăzi.