Universitatea Pitești: ziua studenților străini, premierea olimpicilor
Miercuri, 22 Mai 2013 16:25
# Clasele de excelență - ”invenția” UPIT și ISJ Argeș - a primit recunoașterea ministrului de resort. Eveniment remarcabil pentru învățământul argeșean și nu numai. Vinerea trecută, Universitatea din Piteşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Consiliul Judeţean a premiat elevii olimpici naţionali. Din cei peste 100 elevi recompensaţi, 8 au obţinut premiul I la olimpiadele sau concursurile naţionale, 19 – premiul al II-lea, 22 - premiul al III-lea, 15 - premiul special, 22 - menţiune şi 16 menţiune specială.
La eveniment, alături de Mihnea Cosmin Costoiu, ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, s-au aflat rectorul Universității Pitești, Ionel Didea, președintele Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, prefectul Cristian Soare, viceprimarul Laurențiu Zidaru, inspectorul școlar general, Florin Gardin, senatorul Șerban Valeca și deputatul Radu Vasilică. Deasemenea, au participat reprezentanţi ai Ministerului de Externe, precum şi de oficiali ai ambasadelor din Bulgaria, Siria, China, Congo,
Prezența Ministrului Mihnea Cosmin Costoiu a gravat momentul în istoria amfiteatrelor Universității din Pitești. Entuziasmul celor 111 de copii premianți la Olimpiadele Naționale a făcut ca spațiul, devenit prea strâmt, să se dilate în altă dimensiune, aceea a Tinereții inimilor lor. Este una din clipele în care părinții și dascălii, atât de mândri de copiii lor, primesc o binemeritată recompensă pentru energia depusă continuu și necondiționat. Mâini, unele timide, altele ferme, altele tremurând de emoție, mâini muncite de sute de pagini răsfoite cu cap, au primit premiile de la Domnul Ministru, care a mărturisit că, la o competiție, “cel mai greu este să iei mențiune”. Ministrul însuși a recunoscut că ideea Claselor de Excelență, adică ideea noastră, a argeșenilor, de a modela, îndruma, înțelege și disemina într-un cadru organizat talentele tinerilor preuniversitari, a fost preluată în București și apoi în toată țara.
Cum, unde și când a început Proiectul Excelenței în regiune?
Cu sprijinul conducerii ISJA si UPIT, Centrul Pentru Învățământ Pre și Post Universitar (CIPP), alături de Facultatea de Matematică-Informatică, Facultatea de Litere și Facultatea de Științe SocioUmane, deschide în anul 2013, în sediile Universității din Pitești, programul “Clasele de Excelență” , program destinat pregătirii de top a elevilor IV-XII, un proiect sprijinit cu cadre didactice de gimnaziu, liceu și universitare.
Ideea Excelenței organizate a avut ca promotori, din partea ISJA, pe dl. Inspector General Florin Gardin, alături de Inspectorul de Matematică,dl. prof. Aurelian Costache, împreună cu o echipă întreagă de dascăli de vârf. Promotorii echipei universitare au fost: Rectorul Universității din Pitești, dl. prof. univ. dr. Ionel Didea, dl. prof. univ. dr. Sebastian Pârlac, prorector, dl. prof. univ. dr. Corneliu Udrea, decan al Facultății de Matematică Informatică, dl. lector. univ. dr. Gheorghe Nistor, director al Centrului pentru Învățământ Pre-și Post Universitar și director al Departamentului de Pregătire al Personalului Didactic, dl. prof. univ. dr. Ștefan Găitănaru, decan al Facultății de Litere și dl. lector univ. dr. Cosmin Bărbulescu, decan al Facultății de Științe Socio-Umane, alături de echipa de dascăli universitari “de sâmbătă” (ziua de pregătire, săptămânal, în sediile UPIT ).
Dacă mai avem ceva organizat în colaborare?
În același context, se promovează în 2013 programul “O Șansă În Plus”, destinat pregătirii (voluntare) a elevilor claselor a XII-a pentru bacalaureat, disciplina Matematică, program în desfașurare.
Ca recompense pentru rezultatele la Națională, ISJA cu o echipă extraordinară, în parteneriat cu UPIT, prin Centrul de Pregătire Pre-și Post Universitară (CIPP) și Departamentul de Pregătire al Personalului Didactic, organizează, în august 2013, o Școală de Vară în Curtea de Argeș, pentru 100 de olimpici, pe programe de pregătire de excelență, formare psiho-socială și entertainment (sport, jocuri, muzică folk, rock-live, organizată de studenții UPIT).
O zi mai târziu, pe 18 mai, a avut loc, în incinta Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul”, un Simpozion pe probleme specifice examenului de bacalaureat, “Bacalaureatul la răscruce“, activitate inclusă într-un Proiect Educațional privind Învățământul Matematic în context european, unde au prezentat lucrări de matematică 14 elevi, de la 5 unități școlare, alături de câțiva studenți ai Facultății de Matematică-Informatică ai Universității din Pitești (ca urmare a unui acord de colaborare pe axa elev-student).
Viitorul pentru Excelență?
UPIT face parte din Grupul Tematic Regional “Educație și Ocuparea Forței de Muncă”, în cadrul Agenției Pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Drept urmare, Departamentul Pentru Pregătirea Personalului Didactic, alături de Facultățile de profil, în colaborare cu ISJA, a propus un proiect strategic de Excelență în învățământ, pentru implementare în regiunea Sud Muntenia, pe linie educațională“.
Lector univ. dr. Gheorghe Nistor, director al Centrului pentru Învățământ Pre-și Post Universitar (CIPP) și director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), al Universității din Pitești