Pian la patru mâini cu soţii Gheorghiu

Al doilea recital al lunii octombrie al Filarmonicii Piteşti va avea loc joi, 7 noiembrie a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pianistul Valentin Gheorghiu revine la Filarmonica Piteşti alături de pianista Roxana Gheorghiu într-un recital la patru mâini. Cei doi pianişti, alături în muzică, dar şi în viaţă, vor interpreta: Mozart („Sonata în Re major”), Schubert („Grand Rondo în la major op. 107” şi „Marş caracteristic în Do major op. 121), Chopin („Vals în la minor”), Rachmaninov („Romanţa în La major”), Debussy („Mica suită nr. 5 în 4 părţi”, Fauré (Din suita „Dolly”: Le jardin de Dolly, Kitty-vals, Le pas espagnol) şi Brahms („Trei dansuri ungare”).
Născut la 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu a început studiul pianului la cinci ani, iar patru ani mai târziu a primit o bursă de studiu la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, recomandat fiind de marele compozitor George Enescu. La 15 ani a debutat la Ateneul Român, acompaniat de Orchestra Filarmonicii din Bucureşti. Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, în afara concertelor şi recitalurilor de pe toate scenele ţării, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee în: Anglia, Franţa,  Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria, SUA, Israel, Japonia etc. Prestigiul repurtat şi profesionalismul desăvârşit au contribuit ca marele pianist să fie membru al juriilor de specialitate din ţară şi din străinătate. În 1958, la prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, a obţinut Premiul I pentru interpretarea Sonatei pentru vioară şi pian, de George Enescu. Pianist şi compozitor de talie internaţională, prezent în viaţa muzicală de peste 60 de ani, Valentin Gheorghiu are înregistrări la radio, televiziune şi discografice.
Roxana Gheorghiu studiază pianul de la vârsta de patru ani, urmând cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Iaşi, ale Liceului de Muzică Nr. 1 şi ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Cadru universitar, Roxana Gheorghiu susţine concerte şi recitaluri solo sau în diverse formule pe scenele filarmonicilor din ţară şi din străinătate. A format împreună cu Valentin Gheorghiu un duo de mare succes (la două piane sau patru mâini), concertând pe scenele din ţară şi din afara ei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea