Adrian Cioroianu a lansat, la Piteşti, o carte care nu ar trebui să lipsescă din casele românilor

# Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Argeș # Adrian Cioroianu: ,,Nu era un perimetru mai potrivit de a lansa această carte decât un astfel de oraş, de judeţ, care au dat atâtea personaje istorice, atâtea fapte de istorie”. Săptămâna trecută, joi, istoricul Adrian Cioroianu a venit la Piteşti, la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş pentru a lansa ultimul  volum de istorie transpus în aproape 100 de poveşti adevărate din trecutul nostru, volum ce ar trebui să fie în casa tuturor românilor, aşa cum a precizat Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene ,,Dinicu Golescu”. În cartea lui Adrian Cioroianu sunt poveşti reale despre o lume reală – sau despre fantasmele românilor dintr-o epocă sau alta. În spatele fiecărei istorisiri se ascunde o adâncă cercetare, iar informaţiile condensate pe fiecare filă îi conferă volumului dimensiunea unui dicţionar; datorită acestui lucru, cartea „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”  nu ar trebui să lipsească din casele românilor.

,,Este un volum foarte interesant prin modul de a scrie şi o să vedeţi, dacă o să-l răsfoiţi şi o să-l lecturaţi. Volumul acesta înseamnă foarte multă informaţie şi cunoaştere, în acelaşi timp. Domeniile abordate de domnul profesor Adrian Cioroianu sunt foarte interesante prin legendele pe care, câteodată, domnul profesor le confirmă, iar câteodată se dovedesc baloane de săpun. În ambele cazuri este bine că ne lămuriţi, domnule profesor. Mă gândeam ce înseamnă un astfel de volum pentru un om care, în ziua de azi, nu are timpul necesar să citească prea multă istorie. Fără să avem o identitate, din punctul meu de vedere, nu putem să trăim şi să avem un proiect de viitor. Este, după părerea mea, o carte care trebuie să fie în casa tuturor românilor pentru că este o istorie condensată, exact cum spuneam”, a precizat Octavian Sachelarie, directorul bibliotecii.
Acest proiect, după cum ne-a dezvăluit Adrian Cioroianu, a apărut dintr-un sentiment de saturaţie pe care îl are autorul la adresa celor care vorbesc foarte urât de România. Sătul de cei care spun că în România s-au adunat toate relele posibile, că ţara noastră a fost şi va rămâne mereu în coada Europei, Adrian Cioroianu, din respect faţă de istorie şi din patriotism a pornit acest proiect, care nu se termină aici, urmând să apară şi a doua ediţie a volumului „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”.
,,Această carte are peste 90 de poveşti adevărate din trecutul nostru şi a fost creată în ideea unui respect faţă de istorie şi, cred eu, a unui patriotism care e necesar oricărei generaţii. În definitiv, mesajul cărţii este de a transmite tinerilor studenţi cu care am de-a face sau tinerilor elevi la care m-am gândit înainte de a scrie această carte că este absolut normal să îţi iubeşti ţara, să ştii şi binele şi răul din istorie şi, mai ales, să nu ai impresia că istoria României este plină numai de pete negre, de trădări, de laşităţi. Nici pe departe. Avem clipe minunate în istoria noastră şi despre unele dintre ele vorbesc.
Nu era un perimetru mai potrivit de a lansa această carte decât un astfel de oraş, de judeţ care au dat atâtea personaje istorice, atâtea fapte de istorie. O carte pe care am lansat-o la Iaşi, Cluj, la Timişoara sau la Arad, nu putea să îşi găsească un loc mai bun de lansare decât Piteştiul şi mă bucur că sunt într-o bibliotecă atât de frumoasă”, a declarat Adrian Cioroianu.
La eveniment, pe lângă publicul numeros care a umplut sala la refuz, au participat și Ionel Didea – rectorul Universităţii Pitești, Constantin Bărbulescu – decanul Facultăţii de Istorie a Universității, Constantin Polexe – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean și Dumitru Tudosiu – inspector școlar general adjunct al județului.
Lucian Gherguş

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea