Terapie prin istorie cu Dennis Deletant, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Marți, 17 iunie 2014, de la ora 15.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, celebrul politolog britanic și profesor renumit pentru studiile sale referitoare la regimul comunist, Dennis Deletant, consultant al BBC în timpul evenimentelor din decembrie 1989, a susținut o conferință publică despre Revoluția Română din 1989.
Toți cei care au dorit să afle mai multe lucruri despre acest subiect provocator, Revoluția Română din anul 1989, au avut ocazia să audieze relatările lui Dennis Deletant despre revolta populară din acel an, despre atmosfera care domnea în București după înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu și despre dezvăluirile pe care i le-a făcut generalul Victor Stănculescu în legătură cu acțiunile sale din 22 decembrie 1989.
„Se poate afirma că s-a produs o ruptură de suveranitate în România prin transferul de putere de la Partidul Comunist Român la Frontul Salvării Naționale. Putem oare renunța la termenul de revoluție în cazul României pentru că nu s-a produs și o ruptură în sensul continuității? Putem oare respinge ideea că Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat prin lovitură de stat? Istoria va arăta că și anul 1789  și anul 1989 împărtășesc două caracteristici esențiale: 1. căderea comunismului, ca și căderea Bastiliei, au creat valori care se vor așeza în decurs de zeci de ani; 2. revolta populară împotriva unor regimuri totalitare. În România, înlăturarea pașnică a dictatorului era imposibilă. Moștenirea regimului totalitar din România a fost mult diferită de cea din alte țări. Ceea ce demonstrează Revoluția Română este că eroii mor, luptătorii se întorc la casele lor și oportuniștii se întorc în prim plan”, a afirmat istoricul Dennis Deletant.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, a spus: „Este un context deosebit pentru că și la prezidiu, și în sală, sunt oameni deosebiți. Încercăm să aducem la bibliotecă oameni care s-au remarcat în anumite domenii de activitate. Dennis Deletant este un om extraordinar de deschis, care și-a asumat democrația unui discurs. Avem discernământul necesar să discutăm anumite probleme, oricât de delicate ar fi ele. Domnul Deletant  este foarte legat de ceea ce înseamnă România.”
Moderatorul evenimentului, bibliotecarul Marius Motreanu, a ținut să precizeze că „întâlnirea cu istoricul Dennis Deletant reprezintă o terapie prin istorie, o cunoaștere mai aprofundată a trecutului nostru”.
Prof.univ.dr. Gheorghe Nicolescu a accentuat ideea necesității de a rescrie istoria cât mai aproape de adevăr: „Această prezență la Biblioteca Județeană este benefică pentru noi, pentru că o parte dintre noi am trăit evenimentele la care se referă Dennis Deletant. Terapia prin istorie are efecte întârziate. Prezența dumnealui este benefică pentru el. Noi dorim ca prin activitatea sa să fie rescrisă istoria cât mai aproape de adevăr și să lumineze unele conuri de umbră din istoria contemporană a României.”
Cel care a inițiat întâlnirea istoricului Dennis Deletant cu publicul piteștean a fost dr. în istoria și civilizația persană, Mihai Cernătescu: „Deletant este un istoric matur care a scris cărți valoroase, care are toate cele trei părți necesare unui istoric bun: cunoaște bine domeniul, este un istoric corect care spune lucrurilor pe nume, are mână de scris, astfel încât textul istoric este savurat.”
La final, istoricul Dennis Deletant a răspuns la mai multe întrebări din partea revoluționarilor piteșteni și a celor care își doreau să afle informații inedite despre Revoluția din ’89.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea