Realizatorul și producătorul de televiziune Raluca Tudor a venit “Cu blogul pe glob” la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș

Miercuri, 18 iunie, de la ora 13.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș a avut loc loc lansarea volumului « Cu blogul pe glob. New Media între inventatori și gospodine » (Prefață Constantin Schifirneț, București, Editura Tritonic, 2014), autor Raluca Tudor, realizator și producător de televiziune. Invitatul special al acestei lansări a fost jurnalistul de televiziune Nicolae Melinescu.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, a afirmat: „Comunicarea este o problemă în România în continuare. Nu știm să comunicăm. Poate că blogurile sunt un mijloc de a comunica. Este una din lucrările scrise care aduce foarte multă informație de valoare și, în același timp, este scrisă într-un stil jurnalistic. Pornind de la definiția conceptului de blog, «blogul de călătorie» este o noțiune care nu este ultimă sau conclusivă. În efervescența creatoare a timpurilor noastre, tehnologiile reprezintă scopuri, nu mijloace. Trebuie să discernem între bine și rău în ceea ce privește informația. Valoarea care va dăinui este comunicarea interpersonală.”
Jurnalistul Nicolae Melinescu a relevant dimensiunea științifică a lucrării: „Această lucrare are o importanță deosebită pentru că face o punte de legătură între tinerii care s-au născut cu tableta în mână și cei care au învățat să scrie cu creta. Aportul științific al lucrării este reprezentat de informațiile din literatura francofonă. De ce blogul de călătorie? Pentru că individul se manifestă cu totul altfel decât într-o rețea de socializare. Lucrarea aduce o îmbogățire a literaturii tematice și se ocupă de un domeniu factual. Reinstaurează blogul de călătorie într-un context mai larg al comunicării mediatice. Această carte nu vine de nicăieri și nu se oprește la un anumit moment istoric al comunicării. Un studiu de acest gen ne oferă o viziune accesibilă asupra unui fenomen fără de care comunicarea ar suferi. Cartea ocupă un loc de pionerat, iar pe de altă parte, aduce un univers care nu este limitat și nu este descris pe măsura dimensiunilor sale.”
Despre această lucrare care a pornit de la teza sa de doctorat, autoarea Raluca Tudor a ținut să precizeze următoarele: „În teza mea de doctorat mi-am propus să înțeleg lumea și impactul noilor tehnologii asupra acestei lumi. Ce îmi spune teoria comunicării despre tehnologie? Perspectiva sociologică deterministă se face că nu există; inventatorii geniali creează tehnologia, iar oamenii devin sclavii ei; cartea ne oferă o perspectivă de mijloc: oamenii sunt ființe raționale care discern într-un mod rațional între ce este bine și ce este rău. În această carte, nu e vorba de bloguri, ci de oameni, despre modul în care ne apropiem de tehnologiile noi.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea