Se vinde istoria la metru pătrat
Luni, 25 August 2014 00:00
Vila Florica din Ștefănești, conacul Brătianu şi conacul lui Armand Călinescu de la Rătești, vila arhitectului Berechet din Câmpulung, conacul Luciei Sturdza-Bulandra din Valea-Mare şi vila lui Ion Mihalache din Dobrești sunt doar cîteva dintre clădirile încărcate de istorie ale Argeşului, scoase la negociat pe piaţa imobiliară.
Trei milioane de euro pentru Vila Florica din Ștefănești, casa Brătienilor
Reprezentanții Ministerului Culturii își exprimau, în 2013, dorința de a cumpăra Vila Florica, din Ștefănești-Argeș, imobil aparținând moștenitorilor Brătienilor, contra sumei de trei milioane de euro. Potrivit informațiilor obţinute, inițiativa i-ar fi aparținut fostului secretar de stat Radu Boroianu, cel care avea în subordine Patrimoniul Cultural Național. Aceleași surse au declarat că, în acest caz, nu există un raport de evaluare întocmit de un expert agreat de ministerul de resort. Între timp, din lipsa resurselor financiare, Ministerul a renunțat la achiziție. În cărți a apărut, însă, Cosiliul Județean Argeș
Trei milioane de euro, atât cer moștenitorii în schimbul cedării domeniului de la Ștefănești. Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Argeş au căutat soluţii pentru a cumpăra această clădire de patrimoniu ce adăposteşte astăzi Centrul de Cultură I.C. Brătianu. Discuţiile inițiale vizau un parteneriat între Minister şi CJ Argeş, urmând ca fiecare dintre cei doi parteneri să plătească jumătate din valoarea despăgubirilor, altfel destul de piperate, solicitate de urmaşii ilustrei familii liberale. CJ Argeş, rămas singur în cursă, trebuie să analizeze cu mare atenție cheltuirea exorbitantei sume de 3 milioane de euro, mai ales anul acesta, cu toate calamitățile survenite.
Înainte de anul 1858: Pe partea de moşie aflată pe perimetrul actualului oraş Ştefăneşti, judeţul Argeş, pământ care îi revenise ca moştenire lui Ion C. Brătianu, de la părintele său Dincă, acesta construise o casă simplă compusă din patru camere şi o pivniţă.
- 1858: Ion C. Brătianu hotărăşte transformarea vechii locuinţe a părintelui său într-o nouă clădire, adăugând un etaj şi o terasă deschisă, procesul de edificare a casei durând mai mulţi ani, efectuându-se în mai multe etape, până în anul 1872.
- 1889–1925: Perioadă întinsă de timp în care Ion I.C. Brătianu proiectează sprijinit de arhitecţi importanţi (principalul constructor a fost arhitectul Petre Antonescu) o nouă configurare a casei cu intervenţii majore atât în interior cât şi în exterior, prin adăugiri, reamenajări etc. Au fost prevăzute, de pildă, o sală de scrimă la etaj, una de billiard şi alta de bal, precum şi alte spaţii de locuit, destinate pentru Pia şi Ion C. Brătianu: o săliţă, un cabinet, o odaie. În centrul parterului s-a prevăzut o sală de artă încadrată de o săliţă, cabinet, bufet, sală de mâncare cu ieşire spre parc, camera lui Ion C. Brătianu transformată în bibliotecă. Alte odăi aveau destinaţii diverse: de lapte, de baie, turcească, cămară, pivniţă. Era proiectată construirea bucătăriei, a camerei pentru servitori. Sufrageria era destinată să fie transformată în “odaie de sticlă”. Sub terasă, la intrare, se avea în vedere o cameră pentru servitori. La finele acestei perioade, a fost construit etajul II, mai mult o mansardă.
- 1905–1912: Clădirea a fost modificată radical pe baza planurilor întocmite de arhitectul Petre Antonescu, stilul conacului fiind cel neoromânesc.
- 1912–1915: S-au reconstruit, în forma din zilele noastre, după planurile arhitectului Petre Antonescu, două construcţii auxiliare: Castelul din parc şi fostele “atenanse”. Aceste clădiri cuprind astăzi fosta Staţiune de cercetări viticole Ştefăneşti.
- 1898: Din iniţiativa familiei Brătianu se construieşte în imediata apropiere a conacului lor o biserică cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Lăcaşul de cult va deveni de-a lungul anilor locul de înhumare a membrilor familiei Brătianu. A fost opera arhitectului francez Emile André Lecomte du Noüy.
Vila lui Ion Mihalache din Dobrești, construită la 1880, este de vânzare pentru 40.000 de euro
• Localitate: Topoloveni • Zona: central • Suprafata: 330 mp • Numar camere: peste 10 camere • An constructie: inainte de 1977 • Compartimentare: decomandat
Vindem casa care a aparținut lui Ion Mihalache în comuna Dobrești, județul Argeș, la 40 km de Pitesti, 20 de Topoloveni si 110 de Bucuresti. Casa se afla în zonă de deal, cu peisaje specifice de țară.
Ansamblul se compune din : un imobil cu 10 camere construit în 1880, încă funcțional partial si unul construit după primul razboi, are 7 camere- parter și etaj; toate necesită renovare deoarece au fost lăsate în paragină atât de vechii comuniști, cat și de neocomuniștii actuali.
Constructia este din: parter din caramida pe temelie din beton si etaj din varghii (lemn peste care se pun niste stinghii tencuite) si caramida- constructia noua si din caramida demisolul si parterul construit din varghii, sprijinit pe grinzi de stejar.
Acoperisul este din tabla, in unele locuri ruginita, permitand scurgerea apei si deteriorarea unor portiuni din tavane si podele.
Curtea are 1857 mp, este imprejmuita cu gard din caramida si lemn, partial si cu porti mari sculptate la intrare. Pozitionata pe o strada laterala, asfaltata, cu utilitatile zonei.
Renovarea costa destul de mult, dar, cu materialele si tehnicile actuale, se poate realiza o constructie frumoasa, cu un aer istoric si care poate fi folosita la orice.
Cadastru, intabulare, lipsita de dreptul de preemtiune al ministerului culturii pe anul 2013, care a refuzat cumpararea. Proprietatea impune niste obligatii de restaurare, fiind declarata casa memoriala. Obligatiile constau in respectarea aspectului EXTERIOR al cladirii, in interior proprietarul putand face orice interventii si sa dea orice utilitate doreste spatiului. Ideala pentru azil batrani, mai ales ca in cladire functioneaza un dispensar uman cu doctor, asistenta, camera medic si camera tratament.
Conacul lui Armand Călinescu de la Rătești - anul trecut 80.000 euro, anul acesta 50.000 euro
- Construit în anul 1906 de Armand Calinescu, cu amprenta la sol de 130 m2.
- Este amplasat la Km 86 pe autostrada Piesti-Bucuresti, ieșirea Teiu-Rătești la aprox 1-1,5 km de autostradă.
- Acces usor din autostrada
- Drum comunal in curs de asfaltare
- Pozitionare excelenta
- Teren 5000 m2 imprejmuit
- Pomi fructiferi
- Zona linistita
- Sapte camere+2bai (parter+etaj)
- Configuratie=Beci-Parter-Etaj-Turn
- Turn cu vedere 360 grade
- Dezbracat la rosu-Tencuit patial
- Refacut instalatia electrica
- Refacut acoperisul
- Refacut etaj-Izolatie+rigips
- Alte lucrari in curs
- Apa-2 puturi forate
- Apa curenta la poarta
- Gaze in perspectiva
- Posibilitate extindere- Proiect Lac- Helioport
Conacul Brătianu din Rătești, de vânzare cu 50.000 de euro, negociabil
Conacul ce a apartinut istoricului Gheorghe I.I.C. Brătianu este situat în satul Tigveni, com Rătești, județul Argeș cu o suprafață de teren de 10000 m.p, 8 camere la parter, clădirea nu este locuibilă, se află inventariată în patrimoniul național al României la clasa B, terenul și casa au documente în regulă, cadastru intabulat, studiu geofizică, releveu arhitectural achitat etc, racordată la rețeaua de energie electrică mono și trifazic, apă curentă la poartă, canalizare proprie, deschidere stradală 65 m, în centrul comunei vizavi de postul de poliție, la est biserica ortodoxă a Parohiei Tigveni-Vale Argeș.
Vila arhitectului Berechet, construită în 1928 în Câmpulung - 249.000 de euro
• Localitate: Campulung • Zona: central • Suprafata: 250 mp • Număr camere: 6 camere • An constructie: înainte de 1977 • Compartimentare: decomandat • Utilitati generale: Curent, Apa, Canalizare, Gaz, Telefon • Sistem incalzire: Termoficare, Centrala proprie, Soba/ Teracota, Calorifere • Acces internet: Cablu, Wireless
Finisaje
• Podele: parchet, gresie, marmura • Usi interior: lemn • Pereti: faianta, vopsea lavabila • Stare interior: renovat • Ferestre cu geam termopan: PVC, lemn • Usa intrare: lemn, metal
Dotari
• Alte spatii utile: pivnita, dressing, WC serviciu • Bucatarie: mobilata, utilata • Contorizare: apometre, contor gaz • Diverse: scara interioara, semineu • Dotari imobil: gradina amenajata • Electrocasnice: aragaz, hota, masina de spalat rufe
Servicii
• Servicii imobil: supraveghere video
Alte informatii
Vecinatati: Vila se afla in orasul Campulung- Muscel, acest municipiu a fost declarat orasul cu cel mai mare potential touristic din Romania, conform master- planului Autoritatea Nationala de turism, la 50de km de Castelul Bran si la 300de metri de Manastirea Negru Voda.
Alte detalii: DESCRIERE IMOBILULUI : Aceasta vila a fost construita de celebrul arhitect D. IONESCU- BERECHET, in sti Brincovenesc , in anul 1928 pe 2 etaje cu o suprafata de 250 mp si un teren de 520mp.
Datorita tipului de constructie masiv (pereti de 60 cm), consumul de energie este foarte economic, partial cu beci, cu o scara interioara din stejar masiv si o scara din beton pentru personlul se seviciu.
Acoperisul casei este complet restaurat, iar podul se poate amenaja ca spatiu locuibil.
Vila este complet restaurata si modernizata (anul 2008).
La exterior ferestre din termopan cu geamuri antiefractie, iar pe interior ferestrele originale.
Pe fiecare etaj exista centrala de gaz (Buderus ).
Instalatie electrica noua.
Instalatie de apa si canalizare noua.
Imobilul se vinde partial mobilat.
Conacul Luciei Sturdza-Bulandra din Valea-Mare, Ștefănești, de vânzare
# Preț inițial : 310.000 euro - preț actual : 170.000, negociabil
Situat într-un vârf de deal din Valea-Mare Ştefăneşti, conacul ce i-a aparţinut Luciei Sturdza-Bulandra (25 august 1873 - 19 septem¬brie 1961) este scos la vîn¬za¬re pentru 170.000 euro.Conacul a fost construit în 1905 de meşterii italieni care au lucrat la Castelul Pelişor, din Sinaia. Casa a fost cumpărată, în 1937, de actriţa Lucia Sturdza-Bulandra, care a a¬flat de construcţia deosebită de la prietenul ei, scriitorul Liviu Rebrea¬nu, ce deţinea o proprietate în ime¬diata vecinătate a acestui conac. Co¬nacul a fost construit, la înce¬putul secolului XX, de Georgescu Ghe¬or¬ghe, inspector general la Căile Ferate Române. Aşa se explică fap¬tul că toată casa s-a făcut pe li¬nii de cale ferată foarte solide, CF 49, ce rezistă la cutremure de 9 grade pe Richter. Ulterior, a venit Liviu Rebrenu în apropierea cona¬cului, unde şi-a cumpărat o casă. Actriţa Lucia Sturdza-Bulandra era prietenă cu Rebreanu, a aflat de conac şi aşa a ajuns să-l cumpere, în 1937, şi avea aici reşedinţa de vară. Are un foişor deosebit, pavat cu plăci de marmură, o grădină în care se află nişte pini seculari. Proprietatea constă în 7 camere, dintre care o mansardă în locul fostului pod, la care s-au păstrat grinzile originale, trei băi cu grupuri sanitare, iar la subsol pivniţe şi o cramă cu specificul anilor 1900. Suprafaţa desfăşurată utilă este în jur de 300 mp, iar cea aferentă conacului 8.000 mp, constînd într-o livadă de pomi fructiferi.