Cursuri opţionale de limba și cultura chineză, în şcolile din Piteşti
Luni, 03 Noiembrie 2014 00:00
# UPIT are patru grupe de studenți români care învață limba chineză. AOA vrea extinderea exemplului şi în liceele vocaţionale
Dan Ionescu, directorul executiv al Asociației Oamenilor de Afaceri din Argeș a lansat ideea unor cursuri opţionale de limba și cultura chineză în şcolile din Piteşti. Aceste cursuri s-ar putea preda opțional, în special în liceele vocaționale pe care AOA Argeș intenționează să le finanțeze pentru a școlariza tineri în diverse meserii de care piața muncii duce lipsă în prezent. Reprezentanții oamenilor de afaceri susțin că România poate fi poarta de intrare a Chinei în Europa, iar parteneriatele de prietenie și colaborare pe care țara noastră le încheie din anul 2012 cu Republica Populară Chineză în domenii precum agricultura, comerțul, turismul și industria grea, reprezintă o oportunitate pe care mediul de afaceri ptivat nu o poate rata.
AOA vrea să finanţeze câteva clase de limba chineză
„Noi, Asociația Oamenilor de Afaceri, am inițiat mai multe contacte și am încercat să găsim parteneri chinezi pentru a crea firme mixte atât în România, dar și în China, care este o mare forță mondială. Sunt foarte multe oportunități, iar China este o mare piață de desfacere și în același timp un mare consumator. Ne-am lovit de bariera comunicării și de faptul că noi nu știm chineza, iar ei nu vorbesc engleza, sau nu o vorbesc atat de mult cât ne-am dori noi. Suntem interesați să creăm clase în școli unde să se preda copiilor limba chineză. Vrem să finanțăm noi câteva clase deoarece avem nevoie și este de viitor să cunoști această limbă. În contextul în care China face eforturi pentru a se apropia și de a intra pe marile piețe din UE, România poate fi poarta de intrare a Chinei în Europa. Lansez inițiativa și chiar vrem să știm care sunt pașii care trebuie făcuți pentru a avea limba chineză în școli”- a declarat directorul AOA Argeș în cadrul evenimentului “ Schimb de idei, informaţii culturale şi economice”, organizat de Asociaţia CHINARO, cu sprijinul Universității Pitești.
Inițiativa a fost primită cu interes de reprezentanții Consiliului Județean și cei ai Primăriei Pitești, autoritățile promițând sprijin AOA în demersurile pe care aceștia le lor face la minister pentru realizarea proiectului.
Schimb de idei la UPIT. Un Institut Confucius ar putea funcţiona la Piteşti
Prorectorul Universității Pitești, prof. univ. dr. Mihai Breslașu și Directorul Institutului Confucius Sibiu, Song Shaofeng au salutat propunerea venită din partea mediului de afaceri argeșean și au promis că dacă ideea va prinde contur, vor sprijini proiectul cu lectori chinezi care să predea.
„Evenimentul de astăzi reprezintă o continuare a unor evenimente anterioare şi a colaborării pe care Universitatea Piteşti o are cu partea chineză, colaborare care, de doi ani încoace, înseamnă și prezența în universitatea noastră a unor profesori de limba chineză veniți din China. Studenţii, dar şi cadrele didactice și nedidactice au posibilitatea să meargă la cursuri de limba chineză. Obiectivul pe care îl urmărim este, pe de-o parte, să reînfiinţăm Casa româno-chineză în cadrul Universităţii, şi avem în sensul acesta dialoguri cu autorităţile chineze şi cu Ambasada Chinei la București şi, pe de alta, să înfiinţăm un Institut Confucius în Piteşti. Noi avem şi an pregătitor pentru studenţii chinezi care vor să înveţe limba română pentru a putea studia apoi în universități din România, și de ani de zile, mai exact din 1974 primim studenţi din China care învaţă limba română. În prezent avem patru grupe de studenți români care învață limba chineză ca pe orice altă limbă străină, în același regim, de la un profesor chinez, dar și o grupă de adulți”, a declarat Mihai Brăslaşu, prorectorul Universităţii Pitești.
„În acest an se împlinesc 65 de ani de prietenie și colaborare româno-chineză, de când autoritățile din România au recunoscut Noua Chină, în 1949. E mult, e puțin, nu știu, dar este foarte important. Ați vorbit aici despre ARO, despre Dacia. Dacă nu știați ARO încă se mai fabrică în prezent în China, iar România din păcare importă acum, de la noi, piese de schimb. Ani de zile am importat tractoare de la Brașov, rulmenți de la Craiova, mașini Dacia. Prima locomotivă Diesel din China a fost importată tot din România și prima linie de îmbuteliat bere a fost adusă tot din România. Poporul român a fost mereu un prieten al Chinei. Eu am învățat limba română la Universitate în China acum mulți ani. Catedra de limba română a Centrului pentru Limbi şi Culturi Europene din cadrul Universităţii de Studii Străine din Beijing a împlinit în 2014, 58 de ani de existenţă. Aceasta a fost înfiinţată în 1956, conform unui acord cultural dintre cele două ţări şi, de atunci, profesori chinezi şi români au pregătit fără întrerupere sute de absolvenţi, licenţiaţi, masteranzi şi doctori. Mulţi dintre ai au ajuns, astăzi, angajaţi de bază în diferite domenii – diplomaţie, economie, comerţ exterior, învăţământ, sport şi altele. La fel se întâmplă și în România cu studenții care învață la Institutul Confucius limba chineză, iar apoi ajung să activeze în diverse domenii din întreaga lume. De aceia, noi ne dorim să existe și la Pitești un Institut Confucius și mă bucur că profesori din China predau deja limba studenților de aici. Institutul Confucius este o punte de a menține această tradiție româno-chineză. Dacă nu ar fi fost Institutul Confucius, această tradiție poate s-ar fi rupt, dar prin dezvoltarea Institutului s-a creat totuși o punte de legătură și de dezvoltare, de continuitate. Ce e un lucru foarte important - primul pas într-o colaborare - este cunoașterea culturii și a tradițiilor poporului. Pe acestea se consolidează și se dezvoltă relațiile comerciale, relațiile de orice fel. Acesta e demersul important, o bună practică a chinezilor de a dezvolta institute Confucius în toată lumea” – a declarat Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius Sibiu.
Un pas mic pentru comunitatea chineză din Argeș, un pas mare pentru dezvoltarea relațiilor între partenerii chinezi și cei romani
Discuțiile purtate în cadrul acestei manifestări între autoritățile locale și reprezentanții comunității chineze au întărit eforturile desfășurate la nivel național și guvernamental, în ceea ce privește aprofundarea parteneriatului amplu de prietenie şi relații de cooperare chino-română în toate planurile, pentru promovarea cooperării între China și țările Europei Centrale și de Est, și dezvoltarea relațiilor Chinei cu Uniunea Europeană.
La întâlnirea care a avut loc în sala Bibliotecii Universității au participat profesorul universitar Song Shaofeng - directorul Institutului Confucius Sibiu, prof. univ. dr. Mihai Breslașu - prorectoruul Universității Pitești, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Constantin Polexe, viceprimarul municipiului Pitești Constantin Zidaru, președintele A.O.A. Argeș Dan Ionescu și conducerea Asociației CHINARO reprezentată de Alexandra Voica – președinte și Monica Oproiu – vicepreședinte. La eveniment au mai participat și reprezentanți ai comunității oamenilor de afaceri chinezi din Pitești, membrii români și chinezi ai Asociației CHINARO, reprezentanți ai Institutului Confucius din Sibiu, membrii A.O.A., profesori din cadrul Universității Pitești și reprezentanți ai presei.
Acestă manifestare interculturală reprezintă un pas mic pentru comunitatea chineză din Argeș, însă un pas mare pentru dezvoltarea relațiilor culturale, sociale și economice între partenerii chinezi și cei români.