Romii din Costești sunt hotărâți să blocheze conturile Primăriei Băbana
Luni, 11 Mai 2015 21:25
# Afacerea ”Șanțul” revine în forță! # # Bebe Ivan: Toate dosarele pe care le avem, au fost repartizate de calculator la doamna judecător Bărbulescu. S-o fi blocat calculatorul. De ce toate dosarele de la Băbana ajung la dânsa?...
Așa cum am scris și în numerele trecute ale publicației noastre, romii din Costești angrenați în afacerea ”șanțul”, afacere plecată de la Consiliul Județean Argeș, insistă, în instanță, să recupereze banii de la primăriile care nu le-au plătit. Primăria Băbana s-a ”trezit”, la un moment dat, cu conturile blocate printr-o acțiune ce a beneficiat și de sprijinul nemijlocit al unui executor judecătoresc, pe numele său Vârgă Ioan. Începutul de an a venit cu surprize și la Recea, printr-o acțiune copiată aproape la indigo după ”afacerea Băbana”. Primul atac a fost respins, numai că romii au depus multă stăruință la Judecătoria Pitești și, spre disperarea primarului, sunt aproape de a reuși, din nou, să blocheze conturile instituției, caz singular în județul Argeș și, prin ineditul situației, poate chiar în țară. Primarul comunei Recea, Pană Marin, declara, anul trecut, pentru săptămânalul nostru: ”Pe romi să îi plătească cine le-a promis că îi plătește. Când vor veni bani de la Consiliul Județean și dovada că au muncit pentru toți banii, nicio problemă.
Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: ”Romii au mers, din nou, la Finanțe, să ne blocheze conturile. Deocamdată se judecă. Nu știu însă cum i-au lăsat jandarmii să intre, pentru că, dacă te duci acolo, în instituție, tu nu poți intra. Cum or fi ajuns ei la Finanțe, sus, acolo?...Nu știu ei cum au reușit, chiar sunt curios. Vor cere să blocheze, din nou, conturile. Am cerut, de asemenea, la Judecătorie, revocarea doamnei judecător Bărbulescu. Toate dosarele pe care le avem, au fost repartizate de calculator la doamna Bărbulescu. S-o fi blocat calculatorul. Dânsa deja s-a pronunțat deja pe cauză, nu este normal să se pronunțe tot dânsa, din nou. De ce toate dosarele de la Băbana ajung la dânsa?
Dorim, acum, să cerem anularea cesiunii făcute la notariat… A ajuns, o altă judecătoare, să se închine, auzind ce se întâmplă în dosarul nostru. Ceea ce ni se întâmplă nouă nu s-a întâmplat niciodată la niciun UAT din România. Iar cesiunea pentru care ni se blochează nouă conturile este făcută unei firme fără nici un angajat, în care proprietar este un tânăr de 18-19 ani… Eu nu pot să le dau banii, la mine în documente lucrările apar ca neefectuate. Nu pot să le dau nici un ban, că intru în alte probleme…”
Dorin Stancu, avocat: ”Este o acțiune, cea de la Băbana, unde am constatat, într-adevăr, multe ”minuni”. Urmează comuna Recea, care are termen prin iunie.
Există aici și o altă problemă, de practică judiciară: contractele de cesiune nu înseamnă neapărat și titlu executoriu, conform art. 100 din Legea notarilor publici precum și a Codului de procedură. Creanța trebuie să fie lichidă, certă și exigibilă. Notarul nu știa asta cu certitudine atunci când a parafat o asemenea tranzacție. Notarul a putut numai să constate și să consemneze spusele cesionarilor. Cum putea acesta să constate că o creanță este certă, lichidă și exigibilă? Aceasta putea fi considerată ca atare atunci când cesionarul venea cu o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă în acest sens.
Se mai întâmplă, în momentul de față, și altceva. Judecătorii nu prea au avut soluții, în domeniul acesta, ca practică, pe cesiunea de creanță, să constituie un titlu, să execute pe acesta etc. Abia acum, la noi, aici, se lucrează pe speță. După ce s-au investit două-trei sentințe în mod mai mult sau mai puțin greșit, a început să fie înțeles fenomenul. Rău este că, până înțelege toată lumea, primarul și primăria se pot trezi, în mod cu totul paradoxal, executați, cu conturile blocate cu banii de investiții luați…”
Vă reamintim că, în 2011, fostul președinte al C.J. Argeș, Constantin Nicolescu, a încercat să abordeze un program de creștere a gradului de ocupare al minorității romilor. Le-a promis acestora că îi va angaja să sape șanțuri de-a lungul drumurilor județene, plata urmând să se efectueze de către Consiliul Județean Argeș. Romii au trecut imediat la treabă. Ulterior, la primăriile din raza lucrărilor s-au depus zeci de facturi, pe mai multe firme. C.J. nu le-a acceptat la plată, drept pentru care s-a dezlănțuit… iadul de la Costești. Romii au pierdut atât la instanța comercială, cât și la Tribunalul Argeș. Au cesionat, în cazul Primăriei Băbana, creanța de peste 3 miliarde lei vechi, unei alte firme, care, imediat a obținut o încuviințare de executare silită asupra conturilor primăriei.