Consiliul Județean Argeș îi răspunde octogenarului de la Țuțulești
Luni, 18 Mai 2015 22:15
# După ce Gheorghe Pană (foto) i-a arătat obrazul președintelui C.J. Argeș, Florin Tecău îi arată pensionarului cei ....zero lei pentru asfaltarea dumului comunal de la Suseni
La sfîrșitul lunii trecute, octogenarul Gheorghe Pană, originar și satul Țuțulești, comuna Suseni, îi reproșa lui Florin Tecău, printr-o scrisoare deschisă publicată de săptămânalul Atitudine în Argeș, că ignoră un contract de asociere între CJ Argeș și CL Suseni pentru asfaltarea unor drumuri comunale și că promisiunile privind realizarea acestui abiectiv n-ar fi fost decât « praf în ochi» pentru locuitorii satului Țuțulești, cei mai văduviți la capitolul
investiții, după părerea pensionarului. Iată că la două săptămâni de la scrisoarea prin care i-a fost bătut obrazul, președintele CJ Argeș îi explică pensionarului de la Țuțulești că nici nu vor urma, prea curând, reabilitări ale DC 112 Ţuţuleşti-Pădureni.
Pensionarul de la Țuțulești, care de aproape 10 ani se luptă cu autorităţile locale, judeţene şi centrale pentru a aduce locurile sale natale mai aproape de ceea ce ar trebui să însemne satul secolului XXI, amintește în fiecare dintre multele sale scrisori deschise, de starea jalnică a drumurilor comunale de la Suseni, pline de cratere, care, după fiecare ploaie, fac din zonă una mlăștinoasă. Omul speră în ultimii săi ani deviață să vadă în sfîrșit asfaltat DC 112 Ţuţuleşti-Pădureni. Bătrânul a acuzat, în mai multe rânduri, autoritățile locale și pe cele județene de rea voinţă. I-a tras de guler pe primar și pe președintele CJ Argeș prin aceste scrisori deschise pe care le fomulează periodic fără vreun feedbac satisfăcător. Ultima epistolă, publicată de Atitudine în Argeș, i-a fost adresată președintelui CJ argeș, Florin Tecău, căruia bătrânul îi reamintește de un protocol semnat cu autorităţile judeţene, document care, teoretic, ar fi trebuit să se concretizeze într-o serie de lucrări de asfaltare pe DC 112 Ţuţuleşti-Pădureni şi în care localnicii şi-au pus mari speranţe. Protocolul la care face referire Gheorghe Pană a fost semnat în aprilie 2014 între Consiliul Local Suseni şi Consiliul Judeţean Argeş şi are ca obiect asocierea celor două părţi pentru realizarea obiectivului “Modernizare DC 112: Şerbăneşti DJ 703 B -Ţuţuleşti – Pădureni - DJ 503, Km 3+600 – 6+500, în comuna Suseni, Judeţul Argeş”.
După cum este specificat în document, sursa de finanţare a obiectivului o reprezintă bugetul Consiliului Judeţean Argeş şi bugetul Consiliului Local Suseni, în părţi egale, 50% - 50%, în limita alocaţiilor bugetare, cu menţiunea că “fondurile anuale repartizate acestor lucrări vor fi cuprinse în bugetul anual şi programul de infrastructură rutieră aprobat al Consiliului Judeţean Argeş şi în programul de achiziţie anual al Consiliului Local Suseni, iar alocarea acestora se va face în funcţie de constituirea resurselor.
Protocolul - azi îl vedem și nu e!
Oficialii Consiliului Județean Argeș spun că în baza protocolului amintit, care n-ar prea mai fi valabil, a fost realizată o documentație tehnico economică pentru acest obiectiv, însă contextul actual nu mai permite astfel de lucrări (vezi răspunsul formulat de CJ Argeș!)
“Am primit și în audiență un grup de cetățeni, am primit și în scris aceste doleanțe ale unor cetățeni de la Suseni ... Drumurile la care se face referire sunt drumuri comunale, iar CJ Argeș din păcate, nu poate asigura, potrivit legii, finanțarea acestor drumuri comunale. Aceste lucrări se fac cu bani din bugetul local. Singura posibilitate prin care noi putem asigura o cofinanțare este asocierea cu Consiliul Local Suseni. Datorită bugetului pe acest an și a sumelor care au fost aproape de zero pentru reparații și întreținere drumuri județene, sume pe care le-am primit de la buget de stat, nu putem încheia astfel de parteneriate.”, spune Florin Tecău, președintele CJ Argeș.
Pensionarul cataloghează protocolul de anul trecut drept... ”praf în ochi”
“Pe 29 aprilie 2014 ați semnat împreună cu primarul Comunei Suseni și încă 6 cadre un protocol de asociere al cărui obiect este «asocierea între Consiliul Județean Argeș și CL Suseni, în vederea modernizătii DC 112: Şerbăneşti DJ 703 B -Ţuţuleşti – Pădureni - DJ 503, Km 3+600 – 6+50, în comuna Suseni, Judeţul Argeş», protocol ce a intrat în vigoare la data semnării. A trecut un an de la semnarea lui și nu s-a mișcat nimic și nici nu s-a aflat nimic în legătură cu stadiul realizării acestui obiectiv. Este un fapt real sau e un praf aruncat în ochii contribuabililor?”, ar vrea să știe octogenarul de la Florin Tecău,
Octogenarul Gh. Pană spune că nu este primul gest neasumat venit de la Consiliul Județean Argeș la problemele semnalate de bătrân. În martie, anul curent, conducerea CJ Argeș i-a transmis pensionarului de la Țuțulești un răspuns la fel de nemulțumitor pentru o serie de alte problemele semnalate de bătrân.
“Nu am cerut să mi se reiterezre în răspunsul primit de la Consiliul Județean Argeș reglementările privind administrația locală pe care le cunosc și eu, ci măsuri pentru o bună gospodărire a unor sate din Comuna Suseni, jud. Argeș, pe care primarul acestei comune le ignoră cu bună știință și crasă răutate. Știu că, din păcate, nu există un raport de subordonare între CJ și primărie, deși pentru alocările de bani către aceasta ar fi necesar un control sumar de utilizare a acestor fonduri. Dar, chiar dacă nu există acest raport, bunul simț al unui conducător administrativ de județ nu poate cere primăriilor o bună și echitabilă conduită a utilizării fondurilor, ca de folosirea lor să beneficieze echitabil toți locuitorii satelor care plătesc impozite și taxe fără excepție?”, întreabă Gh.Pană, cu referire la câteva probleme care trenează de ani buni laȚuțulești.
“Este drept ca în ultimii zece ani, în satele fostei comune Suseni să se modernizeze 13 km de drumuri comunale, iar în satele fostei comune Țuțulești, numai 0,5 km, când drumul comunal 112 din satul Pădureni, la care mă refer, este plin de gropi, cu șanțuri nedesfundate, din care cauză apă pluviometrică băltește pe carosabil? Credeți că este drept și nu este un abuz și discriminare ca modernizarea acestui drum începută prin 2005-2006, când s-au asfaltat 500 ml!) și apoi abandonată, după care s-au asfaltat 13 km în satele fostei comune Suseni, care nu necesitau o reabilitare majoră. Nu credeți că era necesar să se termine mai întâi modernizarea DC 112, în lungime de cca 2,5 km începută anterior?” mai întreabă pensionarul.
Așa cum Atitudine în Argeș a arătat în cîteva dintre edițiile mai vechi ale săptămânalului, pensionarul i-a trimis scrisori deschise nu doar președintelui CJ Argeș , ci și prefectului Mihaai Oprescu, dar și primarului de la Suseni, Radu Doru , căruia îi reproșa că “v-aţi manifestat prin vorbe şi fapte a fi numai primarul fostei comune Suseni, în ceea ce priveşte gospodărirea, şi nici de departe şi primar al satelor fostei comune Ţuţuleşti, deşi, de fapt şi de drept, trebuia ca prin faupte să fiţi în mod egal primar al tuturor satelor”. La acea vreme, edilul i-a și dat octogenarului un răspuns, tot prin intermediul ziarului nostru: “Protocolul despre care vorbeşte dumnealui nu poate fi pus în practică, deocamdată, pentru că nu avem finanţare pentru o asemenea lucrare. Aşteptăm bani de la Consiliul Judeţean pentru că din fonduri proprii nu putem suporta asfaltarea DJ 112 Ţuţuleşti - Pădureni. Este vorba de 3 kilometri de drum care presupun o investiţie de 3 milioane de lei noi, bani pe care nu-i putem aloca de la bugetul local. Ce ne-a stat nouă în putinţă am realizat. Există deja proiectul tehnic, primăria a făcut un efort financiar de 600 de milioane de lei vechi pentru realizarea lui, dar mai mult de atât nu avem de unde suporta. Sperăm să primim cât mai repede finanţare şi să începem lucrările de asfaltare în 2015”.
Cristina Stancu
Click AICI pentru vizualizarea raspunsului Consiliului Judetean Arges