Nouă metodă de confiscare extinsă prinde contur

# Românii cu averi ilicite pot fi îngrijorați #  Monica Macovei a obținut votul Parlamentului European pentru confiscarea extinsă

Pe românii cu averi ilicite îi aşteaptă vremuri grele. Europarlamentarul Monica Macovei anunţă confiscări prin proceduri civile, care vor merge mult mai repede, iar banii vor fi recuperaţi rapid. Procurorii pot decide să urmeze proceduri civile, să dea în judecată, de pildă, contul bancar al unei persoane, fără să mai urmărească să condamne acea persoană. Acest lucru se face într-un proces civil şi se practică în Marea Britanie, în Italia, în Irlanda.
„Cel mai important este să recuperăm prejudiciile, să recuperăm banii furaţi, prin orice modalitate ar fi fost furaţi - prin trafic, prin crimă organizată, prin corupţie, prin abuz în serviciu, prin spălare de bani. În acest moment, problema mare în România este ANAF, pentru că sunt peste 300 de milioane de euro, prejudicii stabilite de instanţele de judecată în mod definitiv, care nu sunt recuperate de la cei care le-au produs, de la cei care sunt condamnaţi. 300 de milioane de euro. În schimb, ANAF merge după cei de la cofetării, taxiuri, în pieţe, buticari", a afirmat Macovei la conferinţa "Confiscarea extinsă: cât recuperăm?".

Directiva europeană include și confiscarea extinsă

Directiva confiscării, care include şi confiscarea extinsă, a fost adoptată în Parlamentul European în 2013. Directiva prevede confiscarea extinsă, ceea ce înseamnă că, pe lângă suma stabilită într-un proces penal ca prejudiciu, judecătorul are obligaţia să se uite la averea celui condamnat şi să dispusă confiscarea sumelor care nu pot fi justificate. În plus faţă de legea română, Directiva prevede confiscarea de la terţi (rude, prieteni) mult mai uşor decât prevede legea română. Acest lucru nu este pus în aplicare încă printr-un proiect de lege de către Ministerul Justiţiei, mai spune Macovei.
"Pot să vă spun că pe Agenda securităţii interne a Uniunii Europene, adoptată de curând, figurează finalizarea unui studiu în 2016 cu beneficiile confiscării civile. Asta înseamnă câţi bani s-ar aduce înapoi în bugetele publice – fiecare ţară în parte şi în bugetul Uniunii Europene – prin confiscare civilă, adică prin aceste procese civile, fără să mai urmăreşti condamnarea unei persoane. Aşa încât vom continua cu confiscarea, aşa cum am spus şi în 2013, când am discutat despre Directiva confiscării, şi speranţa mea, convingerea mea, este că la anul vom discuta despre Directiva confiscării prin proceduri civile. Ceea ce înseamnă că totul va merge mult mai repede, sub un an de zile, şi se vor recupera banii foarte rapid", a mai declarat Macovei.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea