Marius Stroescu, directorul APIA Argeş, este omul prin mâna căruia trec zeci de milioane de euro anual
Luni, 28 Septembrie 2015 13:02
# APIA Argeş a plătit subvenţii pe suprafaţă în Campania 2014 fermierilor argeşeni peste 33 milioane de euro
Agricultura judeţului Argeş dă semne de revigorare, asta după picajul liber pe care l-a înregistrat în primii ani după Revoluţie. Însă gura de oxigen a acestui segment de activitate a venit odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Odată deveniţi europeni, s-a pus mare accent pe revitalizarea acestui segment al economiei româneşti, agricultura, prin diferite scheme de ajutor pentru fermieri primit de la U.E.
”În Campania 2014 s-au depus 28.428 cereri”
Fie că vorbim de diferite Axe de finanţare al acestui domeniu, fie că vorbim de subvenţiile acordate pentru suprafaţa de teren, pentru animale şi pentru exploatarea terenurilor, toate aceste ajutoare au făcut să renască agricultura românească şi, implicit, cea de la noi din judeţ. Cel mai important ajutor pe care l-au primit fermierii anual şi care a făcut ca sute de hectare din Argeş să fie cultivate, este subvenţia pe suprafaţă, care, numai în Campania 2014, a adus în conturile fermierilor argeşeni peste 33 de milioane de euro, conform directorului APIA Argeş, Marius Stroescu.
”În Campania 2014 s-au depus 28.428 cereri cu o suprafaţă solicitată utilizată de 186.816,38 ha şi eligibilă de 184.876,16 ha, iar suma totală autorizată la plată este 148.063.565,52 lei, adică peste 33 milioane de euro. Din cele 28.428 de cereri, au fost respinse 92, ceea ce înseamnă un procent de 99,55% de cereri autorizate la plată, care au avut termenul scadent la 30 iunie”, ne-a explicat Marius Stroescu, directorul APIA Argeş.
Scheme noi de plată
Anul acesta, pe lângă schema de plată unică pe suprafaţă şi Ajutorul Naţional Tranzitoriu, au mai fost introduse şi alte scheme de plată.
”Începând cu anul acesta, schemele de plată sunt mult mai diverse şi includ, pe lângă schema de plată unică pe suprafaţă şi ANT, care se menţin, o plată redistributivă, o plată pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu, o plată pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat şi o schemă simplificată pentru micii fermieri.
Plafonul alocat ANT în sectoarele vegetal şi zootehnic, precum şi cuantumul plăţilor pe hectar, pe cap de animal sau pe tona de lapte livrat, se stabilesc anual prin hotărâri ale Guvernului.
Plata redistributivă reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafaţă, şi se acordă gradual pentru primele 30 de ha ale exploataţiei agricole, indiferent de suprafaţa acesteia. Între 1 şi 5 ha se acordă 5 euro/ha, iar între 5 şi 30 de hectare se acordă 46,75 euro/hectar.
Plata pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) va avea alocat un plafon de 30% din plafonul naţional anual. Plata pentru înverzire este condiţionată de aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu, respectiv: diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente existente, prezenţa unei zone de interes ecologic. Plata pentru înverzire este de 53,90 euro/hectar.
Plata pentru tinerii fermieri se va acorda fermierilor care nu depăşesc 40 de ani şi se instalează pentru prima dată într-o exploataţie ca şef al exploataţiei. Pentru aceşti tineri se acordă un sprijin în cuantum de 25% din plata pe suprafaţă, timp de 5 ani.
Sprijinul cuplat se va acorda în acele sectoare agricole importante din motive economice, sociale sau de mediu, afectate de anumite dificultăţi şi numai în măsura în care este necesar pentru crearea unui stimulent în vederea menţinerii nivelurilor actuale de producţie în sectoarele în cauză.
Plata pentru micii fermieri însumează valoarea totală anuală a plăţilor directe la care acesta are dreptul, fără a depăşi 1250euo/fermă”, ne-a mai declarat omul care distribuie milioanele de euro fermierilor argeşeni, Marius Stroescu.
Lucian GHERGUŞ