Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş a sărbătorit Ziua Artei Fotografice în România
Luni, 18 Ianuarie 2016 23:11
Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458⁄5 mai 2010, ”Ziua Artei Fotografice în România”, 11 ianuarie fiind ziua de naştere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca prim fotograf al României.
Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş, instituţie de cultură de prim rang din judeţul nostru, a consemnat această zi prin vernisarea în data de 14 ianuarie, de la ora 17.00, a două expoziţii de fotografie inedite: ”Sufletul lumii, Egiptul”, autor – Miguel Angel Sanchez din Spania – și ”Visul myanmarez”, având-o dincolo de obiectiv pe
Natalia Ciobanu din Republica Moldova.
Expozițiile sunt parte a Caravanei ”Bucharest Photo Week” și au fost admirate anul trecut, în septembrie, la Festivalul Internațional de Fotografie. La Pitești, ajung prin mijlocirea lui Ionuț Trandafirescu, directorul ”Bucharest Photo Week”. Ionuț Trandafirescu este şi inițiatorul, în urmă cu doi ani, al proiectului care reuneşte lucrări ale artiştilor din toată lumea, pe care va încerca să le aducă și la Pitești. A participat și el, împreună cu fotografa din Moldova, la expediția din Myanmar și au ajuns în locuri necunoscute străinilor, pentru că țara și-a deschis oficial granițele abia în urmă cu 4-5 ani. Fotografiile sunt, așadar, absolut inedite. Artistul spaniol a trăit și a lucrat 5 ani în Cairo; este și cameraman care documentează zonele de conflict. A participat, în această calitate, la Primăvara Arabă, la Războiul civil din Libia, la operațiunile din Fâșia Gaza.
Proiectul ”Sufletul lumii” surprinde dinamica vieții Egiptului contemporan, confruntat cu schimbări radicale. „Domnul Sanchez a fotografiat 80 de locuitori ai orașului Cairo, în studioul său. Muzicieni, pictori, miniștri, bloggeri, negustori, lustragii, activiști politici, chiar și animale. El îl surprinde pe fiecare în clarobscur sau într-un contrast puternic între lumină și întuneric.Imaginile sale poartă influențele marilor maeștri ai picturii baroce, precum Caravaggio, îmbinând cu succes realismul cu dramatismul.” (The New York Times)
În ce privește cele 25 de cadre ale expoziției Nataliei Ciobanu, ele au fost realizate cu prilejul expediției în Myanmar, expediție la care artista a participat în martie 2015. Natalia Ciobanu s-a născut la Chișinău, în 1989, și este interesată de fotografia de portret. Lucrările ei sunt publicate în reviste din Europa, Asia, SUA, unele dintre ele devenind deja copertă de carte, așa cum și-a dorit, când a început să fotografieze.
La vernisaj au vorbit poeta Denisa Popescu, Ionuţ Trandafirescu şi Octavian Mihail Sachelarie, managerul instituţiei organizatoare, acesta din urmă accentuând importanţa celor două culturi şi civilizaţii şi diferenţele culturale dintre acestea. De fapt, domnul director Sachelarie a mai văzut aceste lucrări la Bucureşti, propunându-şi să le aducă la Piteşti, ceea ce a şi făcut.
Publicul poate admira aceste fotografii deosebite până pe 24 ianuarie, de luni până joi, în intervalul 8.00-20.00, vineri de la ora 8.00-16.00 şi sâmbătă de la ora 8.00-13.00.
Sabina DIACENCO