Dosarul Ara Soft se îngroașă, atât la DNA cât și în teritoriu!
Luni, 18 Ianuarie 2016 23:28
# Primăria Morărești a pierdut procesul cu CJ Argeș pentru că a reziliat contractul cu firma de casă (și din casa) Consiliului Județean # Juristul Primăriei Morărești: . ”Ei (Ara Soft, n.r.) au venit, pur și simplu, în primărie, și au luat echipamentele. Contabila a anunțat poliția! A făcut și poliția proces-verbal...”
Am scris, de mai multe ori, că șefii C.J. Argeș insistă să fie săltați de DNA în dosarul Ara Soft! Aceștia se judecă, de anul trecut, cu primăriile din județ pentru a menține pline conturile unei firme private. Firma cu pricina, Ara Software, trăiește, cu acte în regulă și cu binecuvântare dată pentru 20 de ani, prin contract, chiar în clădirea
Consiliului Județean Argeș. În urma acordului de parteneriat încheiat, în condiții absolut discutabile, în urmă cu 10 ani, C.J. Argeş a alocat anual bugetelor instituţiilor publice din subordine, dar și primăriilor din județ, sume de bani care au avut ca destinaţie plata acestor servicii. SUME EXORBITANT DE MARI AU TRECUT, DIN CONTURILE CONSILIULUI JUDEȚEAN ARGEȘ, CU MICI OCOLURI PRIN CONTURILE PRIMĂRIILOR DIN JUDEȚ, CU DESTINAȚIA FINALĂ ARA SOFT!
Începând cu 2015, contractul încheiat, pe munți de bani, între Ara Software și C.J. Argeș, nu s-a mai putut derula în condițiile inițiale, în primul rând din cauza modificărilor survenite, din decembrie 2014, în legislație. Consiliul Județean nu a mai putut plăti, ca până acum, prestația firmei de soft către primăriile din județ. Prestație care, spun unii, a fost exagerat de scumpă, atât de scumpă cât să îi facă atenți și pe procurorii DNA. Ara Software încearcă acum, cu pistolul DNA la o tâmplă și cu răsuflarea concurenților de servicii informatice în ceafă, să se repoziționeze pe o piață dificilă.
Surpriza vine, așa cum aproape ne-am obișnuit, tot de la CJ Argeș. Care, brusc, s-a transformat în apărătorul intereselor firmei private, ba chiar în avocatul de serviciu al acesteia.
Primăriile care nu au prelungit contractul cu Ara Soft, date în judecată de Consiliul Județean pentru ”obligația de a face”.
Iată cum specialiștii plătiți de contribuabili se căznesc să facă treabă bună pentru un sereleu. Aparatul de stat lucrează pentru particulari mai bine, poate, decât ar putea-o face aceștia înșiși. Cert este că la Tribunalul Argeș a început să plouă cu acțiuni formulate de juriștii CJ împotriva consiliilor locale care s-au opus prelungirii contractelor cu firma informatică de casă. ”Obligația de a face” este obiectul tuturor acțiunilor intentate de Consiliu, pentru a încerca să oblige autoritățile locale să alimenteze, cu pompa mare, contul din ce în ce mai subțire al Ara Soft. Doar că... ghinion! Magistrații nu prea s-au arătat impresionați de sărăcirea firmei și, în cazul orașului Ștefănești, care a și adoptat în Consiliul Local o hotărâre de renunțare la protocolul semnat cu CJ pentru serviciile cu pricina, au respins acțiunea. Nu același lucru s-a întâmplat însă la Morărești, unde prima instanță a obligat administrația locală să țină în viață contractul cu Ara Soft. În mod cert, nu pentru mult timp.
Alexandru Nițu, primarul comunei Slobozia: ”Ne-au dat în judecată cei de la Consiliul Județean pentru că ne-au tot pus sula-n coaste, pe românește, ca să plătim, în continuare, Ara Soft-ul, pentru servicii informatice. Ei (Ara Software, n.r.) vin de două, trei ori pe an, și noi să le plătim între 500 și 700 de milioane de lei pe an. Am renunțat la serviciile lor pentru că eu găsesc o firmă cu 200 de milioane pe an, pe Sobis, și care vine de câte ori am nevoie. Asta e problema cu procesul... E o poveste care... dumneavoastră, presa, o știți... cine o înghite, o înghite. Eu nu am mai putut suporta!...”
Ion Baicea, primarul orașului Costești: ”Cred că la noi nu s-a terminat procesul... Nu știu... Esența problemei este următoarea: eu am redus de 15 ori valoarea cheltuielilor cu sistemul integrat. De 15 ori mai puțin! Eu am fost primul care i-am dat afară pe cei de la Ara... Nu înțeleg, însă, altceva: de ce se bagă cei de la Consiliul Județean?...Dacă orașul Costești este de sine stătător, eu sunt ordonator de credite, și prin această manevră eu am redus cheltuielile de 15 ori... cred că e ceva necurat...”
***
Juristul Primăriei Morărești: ”Ei (Ara Soft, n.r.) au venit, pur și simplu, în primărie, și au luat echipamentele. Contabila a anunțat poliția! A făcut și poliția un proces-verbal...”
O situație demnă de cascadorii râsului s-a constatat la Primăria Morărești. Aici, edilii au emis o hotărâre de consiliu local de renunțare la serviciile Ara Soft. Reprezentanții firmei s-au prezentat, la puțin timp de la primirea înștiințării, și au luat echipamentele lăsate în custodie. Au luat însă și licențele, plătite cu bani grei de primărie.Au luat și informațiile stocate în calculatoare, au luat, într-un cuvânt, tot. S-a lăsat cu declarații la poliție. Ei bine, în locul firmei de servicii informatice, care părea că a înțeles că nu se mai poate cu pomenile pe bani mulți, a apărut, cu pieptul dezgolit, Consiliul Județean Argeș. Ca să apere onoarea puțin pătată a Ara Soft, CJ Argeș, cu juriștii proprii, a dat în judecată primăria. Ca primăria să dea bani mulți, în continuare, la Ara, și să nu dea bani puțini la alții!
Discuția purtată cu juristul primăriei, Ancuța Șuță, a fost edificatoare. Și aceasta s-a declarat surprinsă față de atitudinea mai marilor din administrația județeană care, deși simt tot mai aproape răsuflarea procurorilor, insistă să țină în brațe o firmă și un contract făcute exact cât pentru un dosar mare și penal.
# Ce s-a întâmplat cu procesul dintre C.J. Argeș și Primărie pe speța Ara Soft?
Jurist primăria Morărești: În primă instanță s-a admis cererea CJ de anulare a Hotărârii de Consiliul Local prin care noi am reziliat contractul cu Ara Soft. O doamnă judecător a motivat că e un parteneriat încheiat pe 20 de ani (din care abia s-a trecut de jumătate, n.r.). Doar că a fost semnat pe un an cu posibilitate de prelungire. E un contract la care, după opinia noastră, nu putem fi obligați să prelungim un astfel de contract. Am formulat deja recurs. Cei de la Ara Soft au acceptat, din punctul nostru de vedere, rezilierea, întrucât s-au prezentat la sediul primăriei și au ridicat echipamentele, asta până să conteste rezilierea contractului. În momentul ridicării echipamentelor au ridicat și toate datele, toate licențele, tot. Noi nu am stat așa, fără calculatoare. Lor (celor de la Ara Soft, n.r.) le dădeam 60 de milioane pe lună, iar acum am făcut contract cu altă firmă care ne furnizează serviciile pentru 9 milioane pe lună. Au fost șmecheri cei de la Ara Soft. Când ne aduceau tot felul de componente, ne puneau să plătim și licențe pentr utilizarea lor. Acum, la sfârșit, au spus: sunt ale noastre. Au refuzat să ne dea până și datele noastre, de la impozite și taxe, pentru că erau stocate pe serverele lor, de la Consiliul Județean. Noi am făcut trei-patru adrese. Ei au venit, pur și simplu în primărie, și au luat echipamentele. Contabila a anunțat și poliția. A făcut și poliția un proces-verbal.
# Cum faceți însă cu licențele? Le aveți înregistrate în contabilitatea Dvs. iar cei de la Ara vi le-au luat. Acum a trebuit să cumpărați altele...
Jurist: Cam așa e. Știți ce scrie însă, undeva, într-o anexă? Că sunt proprietatea lor...
# Licențele plătite de dumneavoastră sunt proprietatea lor!?
Jurist: Da. Până și datele noastre scrie că sunt proprietatea lor. E o absurditate. Atunci am stat două-trei săptămâni fără calculator, până am cumpărat licență, până am făcut toate demersurile. Pe ”stare civilă”, cei de la Pitești nu vor să lucreze cu noi, pentru că spun că programul compatibil este numai de la Ara Soft. Ne ducem mereu la Pitești să lucrăm în programul lor. Nu vor. Păi cum? Finanțele sunt compatibile, cei de la Asistență socială sunt compatibili, numai la ”stare civilă” nu se poate. Cei de la Ara Soft veniseră cu ideea să facem numai pe ”stare civilă” cu ei contract, dar ne cereau 5 milioane pe lună. Am refuzat. Pentru toate modulele noi plătim 9 milioane, cum să dăm 5 milioane pentru unul singur?
Noi am insistat să se depună la dosar hotărârea Consiliului Județean prin care instituția este de acord să ne dea în judecată. Deasemenea, contractul nu a vrut să îl depună avocata, motivând că este confidențial... Nu mă pot obliga ei pe mine, ca instituție, să închei contract cu cineva anume. Nu putem fi obligați de către o instanță să facem așa ceva. Noi am explicat acolo că, inițial, resursele veneau de la Consiliul Județean. Începând cu 2015 nu s-au mai alocat sume de la CJ, ci de la Guvern, pentru echilibrare de buget. Nu se specifică concret pentru ce serviciu. Am ales, cum era normal, oferta cea mai avantajoasă.
S.V.