Începe procesul anului! Cel mai mare proiect hidrotehnic modern al Argeșului s-a mutat de la sediul Direcției Apelor, la Judecătoria Pitești
Luni, 25 Ianuarie 2016 14:19
# Constructorul cere daune de peste 30 miliarde lei vechi
Telenovela ce a avut mai multe episoade, se pare, decât celebrul Dallas, a ajuns la ultimul episod. Aici, actorii principali, ABAAV Argeș și constructorul câștigător al mega-licitației, Valah Construct, își dau, unul altuia, în cap. Cine să fie supraviețuitorul? În urmă cu doi ani și jumătate, mai exact în luna octombrie a anului 2013, Valah Construct, firmă aparținând omului de afaceri Cătălin Nicolau, a semnat contractul de lucrări cu Apele Române Argeș, contract a cărui valoare se apropia de amețitoarea
sumă de 1000 miliarde lei vechi, TVA inclus. A fost singurul episode în care lucrurile au decurs așa cum trebuia, pentru că, ulterior, au aăîrut numai obstacole. Ordinul de începere pentru prestarea serviciilor de proiectare a fost emis abia în luna noiembrie 2014, după numeroase solicitări din partea constructorului. Proiectul a fost predat în luna februarie 2015.
Cătălin Nicolau, manager Valah Construct: ”Din acel moment ne-am lovit de refuzul tacit al reprezentanților ABAAV de a introduce acest proiect în Comisia Tehnico-Economică în vederea avizării. Deși am cerut în nenumărate rânduri ca ABAAV să își respecte obligațiile contractuale, respectiv să continue derularea normală a contractului, nu am primit nici un răspuns concret cu privire la data la care proiectul urmează să fie introdus în Comisie în vederea avizării sau nu. Cei de la ABAAV au încercat, la un moment dat, să transfere responsabilitatea în curtea celor de la ANAR (Administrația Națională Apele Române), însă cei din urmă au comunicat că ABAAV are personalitate juridică și este singura instituție responsabilă pentru derularea procedurii.”
Iată, așa cum am mai scris, din ce motive a fost reziliat cel mai mare proiect hidrotehnic din istoria post-decembristă a Argeșului:
1. Documentația tehnică nu este semnată de subcontractanți
2. ABAAV nu a fost notificată de renunțarea la subcontractanți
3. Nu a fost întocmit studiul hidrologic etc.
O cunoscută și serioasă casă de avocatură din București a studiat documentul de reziliere, mai ales motivele acestuia, și a înaintat plângerea către Judecătoria Pitești. Managerul Valah Construct, Cătălin Nicolau, ne-a declarat că toate motivele invocate de ABAAV sunt, mai pe românește, simple găselnițe. Acestea urmează, însă, a fi detaliate în instanță.
Nici Apele Române nu se lasă mai prejos: calculează penalități de întârziere uriașe
Documentul prin care se anunță rezilierea unilaterală a contractului este unul demn de a fi studiat la un curs de specialitate. În acesta, autoritatea contractantă arată, pe prima pagină, de ce au decis să rezilieze înțelegerea. Pe a doua, explică faptul că, după aceasta, încep să curgă penalități. De neexecutare a clauzelor din contract. Din contractual reziliat. De ei.
”De asemenea, vă aducem la cunoștință că, începând cu aceeași dată, vom proceda la perceperea penalităților de întârziere pentru neexecutarea în mod corespunzător a obligațiilor contractuale, conf. art. 10 din contract.”
Documentul nu este semnat de directorul tehnic, Narcis Mățăoanu, motiv pentru care, mai mult sau mai puțin oficial, acesta a dispărut din schema de conducere a ABAAV.
Constructorul cere, în instanță, daune de peste 30 miliarde lei vechi. Plus TVA, onorarii, cheltuieli etc.
Firma Valah s-a trezit, așadar, la finele anului trecut, cu contractual reziliat. Volumul de muncă - spun reprezentanții firmei - ce a fost depus pentru adjudecarea licitației, a fost unul uriaș.
”S-au folosit cantități de hârtie ce pot fi calculate nu în număr de coli, ci în metri cubi!”
Vineri, 15 ianuarie, s-a consumat și ultimul episod premergător procesului. Reprezentanții ABAAV au fost invitați la o conciliere. Invitația a rămas fără niciun răspuns, ultima cale rămânând instanța.
Daunele solicitate, în cuantum de peste 30 miliarde lei vechi fără TVA, reprezintă garanțiile depuse pentru participarea la licitație, garanțiile pentru bună execuție, cheltuielile de proiectare, profitul nerealizat, polița de asigurare pentru construcții montaj etc. La acestea se vor adăuga cota de TVA, cheltuielile de judecată, onorariile avocaților și altele. Astfel că, în final, probabil că suma în discuție va fi undeva în jurul sumei de 50 miliarde lei vechi.
S.V.